NOVO ISTRAŽIVANJE

OVISNOST O ALKOHOLU NOSIMO U GENIMA Mala promjena u genu ima golem učinak na ponašanje

Britanski znanstvenici možda su otkrili novi gen povezan s pretjeranim pijenjem alkohola , prenosi portal Englemed. Dr. Quentin Anstee sa Sveučilišta Newcastle i suradnici radili su testove na miševima zbog proučavanja gena poznatog kao Gabrb1.

Taj gen je kod miševa bio promijenjen tako da mali glodavci više vole piti alkohol nego vodu. - Napravili smo mišji model koji pokazuje snažnu nasljednu sklonost prema etanol koja je posljedica dominantne mutacije na genu Gabrb1 - pišu u Nature Communications.

Mutacija uzrokuje promjene u neuroprijenosniku GABA i mijenja aktivnost u nukleusu akumbensu, dijelu mozga povezanom s osjećajem nagrade nakon pijenja alkohol a. Miševi s tom mutacijom skloni su više se truditi da bi došli do alkohola a i osjetiljiviji su na njegov učinak.

- Fascinantno je vidjeti da mala promjena u samo jednom genu ima tako golem učinak na ponašanje kao što je pijenje alkohola. Sada želimo utvrditi ima li taj gen jednak učinak kod ljudi. - izjavio je dr.Anstee.

- Dakako, alkoholizam je znatno kompliciraniji problem, zbog brojnih utjecaja iz okoliša. No, postoji golem potencijal za razvoj boljih terapija alkoholizma u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:57