KORISNA TJELOVJEŽBA

UMJERENO VJEŽBANJE SMANJUJE RIZIK ZA MOŽDANI UDAR Između pola sata do pet sati tjedno

 Ilustracija

Vježbe umjerenog intenziteta kao što su hodanje, golf i odbojka mnogo su bolje aktivnosti za žene u srednjim godinama jer smanjuju rizik od moždanog udara u odnosu na naporne aktivnosti kao što su plivanje, trčanje ili aerobik, izvijestili su istraživači na nedavnom izlaganju na Konferenciji o moždanom udaru.

Analizirali su podatke jedne učiteljske studije u Kaliforniji koja je obuhvatila 133.479 žena iz javnih škola, uglavnom nastavnica i administratorica kako vježbanje utječe na potencijalni rizik od moždanog udara.

Sudionice koji su rekle da se bave umjerenom tjelesnom aktivnošću tijekom tri godine prije nego što su podvrgnute ispitivanju imale su 20 posto manji rizik u odnosu na žene koje su rekle da se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnošću. Pod umjerenom tjelesnom aktivnošću u ovoj se studiji smatra vježbanje između pola sata do više od pet sati tjedno.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Autorica studije Sophia Wang istaknula je posebno pozitivnu korist za zdravlje žena koje su se bavile umjerenom aktivnošću minimalno jedan do dva sata tjedno. Iako su se analizirale i žene koje se intenzivno bave tjelesnim aktivnostima, pozitivni učinci nisu se pokazali tako dobri.

Istraživanje se također osvrnulo i na uzimanje hormonske terapije – utvrđeno je da dok s jedne strane hormonska terapija povećava rizik od moždanog udara, vježbe taj rizik mogu smanjiti.

-To znači da se ženama koje trebaju biti na hormonskoj terapiji savjetuje umjerena aktivnost jer će pozitivno djelovati na zdravlje, odnosno smanjiti rizik od udara – kaže Wang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 05:04