VELIKI USPJEH

TRIJUMF HRVATSKE ZNANSTVENICE Iva Tolić proglašena jednim od 40 najboljih biologa na svijetu

Zagreb, 150414.Institut Rudjer Boskovic.Dr. Hrvoje Gebavi i dr. Iva Tolic znanstvenici koji su se vratili u Hrvatsku.Na fotografiji: Iva Tolic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Hrvatska znanstvenica dr. Iva Tolić proglašena je jednim od 40 najboljih svjetskih biologa mlađih od 40 godina u izboru prestižnog časopisa Cell. Izbor “generacije budućnosti” svjetske biologije, ugledni je Cell objavio povodom obilježavanja svoga 40-tog rođendana.

Tim povodom 40 pripadnika “generacije budućnosti” predstavilo je svoje viđenje znanosti te vlastitu karijeru.

Dr. Iva Tolić (39) rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala molekularnu biologiju. Znanstveno se usavršavala u Americi, Danskoj, Italiji i Njemačkoj gdje je posljednjih 9,5 godina voditeljica istraživačke grupe na Instutu Max Planck u Dresdenu. U svom je dosadašnjem radu mnogo uspjeha imala u istraživanjima starenja, jednog od najsloženijih bioloških procesa. Tako je njezina skupina na Institutu Max Planck identificirala je i prvi potencijalno besmrtni organizam, kvasac afrčkog piva, koji se podmlađuje kod svake diobe.

Nakon 15 godina znanstenog usavršavanja u inozemstvu dr. Iva Tolić nedavno se vratila na Institut “Ruđer Bošković” gdje sada formira vlastitu istraživačku skupinu. - Do kraja 2014. vodit ću svoju grupu u Dresdenu, no istodobno osnivam uređujem i opremam svoj laboratorij na Ruđeru koji je osigurao izvjesnu svotu novca za moj povratak. Trenutno intervjuiram ljude koji bi kod mene radili doktorat i diplomski. No, ova je godina velikih preokreta za mene jer sada čekam bebu - rekla nam je Iva Tolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:50