BUDI SE OPTIMIZAM

ISTRAŽIVANJE Raste potpora Vladi i smjeru kojim zemlja ide! Pada jedino HDZ!

 Goran Mehkek / Cropix

U listopadu je porasla potpora Vladi i SDP-u, povećao se broj onih koji smatraju da zemlja ide u dobrom smjeru, a jedini je pad potpore zabilježio HDZ. To je sažetak redovitoga mjesečnog istraživanja koje agencija Ipsos Puls provodi za Dnevnik Nove TV.

Prema rezultatima toga istraživanja, listopad je prvi mjesec od početka godine kada se blago popravio smjer kojim ide Hrvatska pa sada takav stav ima 27 posto građana, dok je mjesec prije tako smatralo njih 24 posto. Listopad je ujedno, nakon tri mjeseca stabilizacije, prvi mjesec kada počinje rasti optimizam. Ipak, većina, 63 posto građana, i dalje smatra kako zemlja ide u lošem smjeru, dok se broj neodlučnih smanjio na 9 posto. Zanimljivo je da je povratak optimizma vidljiv kod birača svih stranaka, od SDP -a sa 81 posto, Laburista sa 34 posto do HDZ-a sa 20 posto.

Istraživanje je pokazalo i kako građani sve više vjeruju potezima Vlade, tako da je i na tom području zamijećen prvi veliki rast od siječnja. U rujnu je 39 posto građana vjerovalo Vladinim potezima, ili 9 posto više nego mjesec prije.

Saboru ocjena 2,2

U listopadu se, pak, oporavila potpora svim Vladinim politikama. Prema istraživanju, i dalje je najpopularnija vanjska politika sa 45 posto potpore, ali sada prvi put na drugo mjesto dolaze javne financije i proračun sa 35 posto potpore. Ta je politika kod svih vlada stajala najlošije. Slijedi gospodarstvo sa 33 posto i socijalna politika sa 32 posto. U listopadu su rast ocjena zabilježile i sve institucije. Sabor je dobio ocjenu 2,2, Vlada 2,56, a predsjednik 3,44.

Što se tiče stranaka, istraživanje je pokazalo da SDP listopad završava s potporom od 29 posto birača, a HDZ 19 posto birača. Kod te dvije vodeće stranke zamjetno je da već treći mjesec raste SDP, a HDZ pada. Laburisti su u listopadu stali na 10 posto, a HDSSB je zvijezda mjeseca i prešli su psihološki prag od 5 posto pa sada imaju potporu od 5,1 posto. Nezavisna lista Ivana Grubišića osvojila bi 3,3 posto, a HSS 3 posto.

HNS se malo popravio

Kad su u pitanju SDP-ovi partneri, rezultati pokazuju da HSU ima 2,9 posto, a HNS se malo popravio i sada je na 2,7 posto.

Kad je riječ o popularnosti političara, nakon rujanskog pada, u listopadu su svi zabilježili porast. O predsjedniku Ivi Josipoviću pozitivno misli 78 posto birača, a premijer Zoran Milanović osvojio je potporu od 51 posto. I ostali političari su u listopadu popravili imidž.

Dragutin Lesar sada je na 56 posto potpore, Ivan Grubišić osvojio je 52 posto, a slijedi ih Ruža Tomašić koja uživa potporu 41 posto birača. Silvano Hrelja i Vladimir Šišljagić imaju po 30 posto potpore, a Tomislav Karamarko uživa potporu 27 posto birača. Osobni rejting popravio je i Radimir Čačić te je sada na 20 posto. Branko Hrg, lider HSS-a, uživa potporu 18 posto građana, no za većinu, ili 57 posto birača, on je nepoznanica.

Istraživanje je pokazalo kako je premijer Zoran Milanović povećao potporu kod svojih birača na 91 posto.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko učvrstio je potporu svojih birača te ga podupire njih 57 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:45