POVRATAK U MAKSIMIR

KOMENTAR DRAŽENA KRUŠELJA Profesor Lassie nepogrešivo se vraća i treći put

Zagreb, 301007.Presica NK Dinama na stadionu Maksimir.Prisutni su bili glavni trener Branko Ivankovic i glasnogovornik Neven Cvijanovic.Foto: Vedran Djulic / Cropix
 Vedran Djulic / CROPIX

Naši vodeći futurolozi još uvijek se ne mogu dogovoriti hoće li se razgovor koji slijedi dogoditi u kasnu jesen 2015. ili u rano proljeće 2016. godine, kako tvrdi jedan izvor, ili će ipak biti riječ o 2018. godini. U jednom su ipak složni, konverzacija će glasiti ovako:

- Oh Tanac, kakvo ugodno iznenađenje. Zgodan sako, elegantan kao i uvijek. Kak si kaj? - pitat će zbigecani sredovječni trener u dobrom raspoloženju Branka Ivankovića uspinjući se stepenicama pod maksimirskom zapadnom tribinom.

- Bok Brankić. Hvala na pitanju, pamtim i bolje dane. Što ne valja? Paaa, kako da ti kažem... Upravo sam dobio otkaz - odgovorit će snuždeni varaždinski profesor spuštajući se prema autu.

- Huuh, grozno! Naš kruh sa sedam kora. Ja? Evo, baš dobio posao - zaključit će Ivanković i produžiti na predstavljanje u press-dvoranu.

Govorimo, dakle, o danu kada će se Branko Ivanković sudariti glavom i bradom, odnosno sam sa sobom na maksimirskim stepenicama. Taj nogometni susret treće vrste dogodit će se, ah kako predvidljivo, zato što će Branko dobiti pedalu jurodivog Dinamova gazde, dok će ga na klupi odlukom vehementnog Dinamova predsjednika naslijediti profesor Ivanković. “Jednoglasnom odlukom Izvršni odbor GNK Dinamo odlučio se zahvaliti na suradnji profesoru Ivankoviću jer nije ostvario zacrtani cilj plasmana u Ligu prvaka. Njegov nasljednik na klupi bit će iskusni profesor Ivanković s kojim je klub već uspješno surađivao i od kojeg očekujemo da prođe skupinu Europske lige”, stajat će u službenom klupskom priopćenju.

Bit će to četvrti nastavak ove nogometne sumrak sage nakon čega više neće biti prepreke da tih Lassiejevih povrataka kući naštancamo više nego je George Lucas proizveo “Ratova zvijezda”. Kada ponestane nadahnuća za sequele, stvar se po uzoru na SF-bajku može začiniti prequelima. Fredi Kramer u sljedećoj klupskoj monografiji proniknut će u samu srž fenomena tako što će donijeti epizodu iz života mladog Ivankovića u kojoj on tridesetih godina prošlog stoljeća, s notesom u ruci i štopericom oko vrata, strasno kibicira treninge Martina Bukovija.

“Ti mala, kak se ti zvala?”, primijetio je legendarni Mađar štrkljavog trenerskog šegrta u toj anegdoti. “Ifankofić. Ti dobra materijal. Samo bila vredna i buš bila trenerom Građanskog jednog dana. Više puta.”

Ako itko u ovoj groteski može pokvariti dugoročne planove Branka Ivankovića da u Maksimiru dobije otkaz prije nego što još jednom postane trener Dinama, onda je to naravno Kruno Jurčić. On računa da u tom divnom košmaru ipak mora biti nekakvog reda i da će doći na red četvrti put prije nego Ivanković.

Ako ćemo na trenutak odustati od podrugljive intonacije, trenerski tandem svojim serijaliziranim povratcima u Maksimir iz kojeg svako toliko bivaju protjerani daje sve od sebe ne bi li do kraja devalvirao struku i unizio trenerski ceh. Poruka koju odašilju šefovima klubova glasi: Dobro me platite i slobodno pometite pod sa mnom. Možda vam neću donijeti europski san, ali ću vam svakako uzeti bogatu otpremninu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:26