STRAVIČAN ZLOČIN

SPLITSKI SUD ODLUČIO Savo Pejović osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora zbog dvostukog ubojstva dva mladića

 Nikola Vilic / Cropix

SPLIT - Savo Pejović (50) osuđen je danas na splitskome Županijskome sudu na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 20 godina zbog dvostrukog ubojstva zaštitara Nediljka Kozlice (23) i prijatelja mu Nenada Rakijara (19) u travnju 2005. na parkiralištu hotela "Jadran", kad je u njih ispalio 11 hitaca.

Sudac Mlađan Prvan osudio je Pejovića za svako ubojstvo na 11 godina zatvora. Jedinstvena kazna nije mogla biti veća od 20 godina jer je državno odvjetništvo teretilo Pejovića za obično, a ne teško ubojstvo.

Sudac Prvan podsjetio je na iskaze svjedoka koji su govorili o Pejovićevoj agresivnosti. Olakotna okolnost je što Savo Pejović dosad nije bio osuđivan, a svojedobno je bio i sudionik Domovinskog rata. Otegotne okolnosti su mu bile mladost ubijenih mladića i to što je imao dva pištolja - "crvenu zastavu" i "škorpion". Pejović je u Nediljka Kozlicu ispalio osam hitaca, a u njegova prijatelja Nenada Rakijara tri hica.

Državna odvjetnica Rene Laura navela je danas iznoseći završne riječi optužbe da metak pronađen u njegovoj kući s tragovima istog "škorpiona" i čahura pronađena na mjestu zločina dokazuju krivnju optuženoga. Iako je obrana osporavala legalnost premetačine Pejovićevog stana, Vrhovni sud u svojoj je odluci razriješio dvojbu i donio rješenje kako su svi materijalni dokazi koji su tada pronađeni zakoniti, rekla je tužiteljica Rene Laura.

Motiv ubojstva nikada nije utvrđen, a nagađalo se da je Nediljko Kozlica zasmetao Pejoviću dok se šetao sa psićem u blizini hotela te da je Rakijara ubio zato što se našao uz prijatelja.

Savo Pejović uhićen je sedam mjeseci nakon ubojstva i pritvoren na deset mjeseci. Suđenje mu je počelo 2007. godine, a Vrhovni je sud tijekom suđenja čak tri puta odlučivao o legalnosti premetačine stana u kojem je Pejović živio te je u rujnu 2009. donio konačnu odluku da je ona provedena zakonito.

Savo Pejović nekoliko je puta izbjegavao sud zbog zdravstvenih razloga. Tijekom 2011. provedeno je dugotrajno vještačenje u kojem je zaključeno da može pratiti suđenje. Nakon toga tijekom 2012. nekoliko se puta ispričao zbog zdravstvenih problema.

Županijsko državno odvjetništvo na kraju je ocijenilo da Pejović namjerno odugovlači suđenje i od suda je zatražilo disciplinski pritvor od mjesec dana. Sud je to prihvatio, nakon čega je Pejović uhićen u Deanovcima i priveden na splitske Bilice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:11