TAJNA ELITNE JEDINICE

FOTO Ovdje su američki specijalci uvježbavali likvidaciju vođe al-Qa'ide!

 Bing

Fotografije satelitske snimke otkrile su lokaciju zgrade, odnosno vojne baze, gdje su američki marinci uvježbavani za misiju ubijanja Osame bin Ladena - i prikazale kako je sličnost s njegovim skrovištem u pakistanskom Abbottabadu nevjerojatna.

Skrovište vođe al-Qa'ide, Osame bin Ladena

Zgrada za trening specijalne antiterorističke jedinice Navy SEAL Team Six konstruirana je isključivo zbog misije lova na vođu al-Qa'ide , što je u svibnju prošle godine rezultiralo njegovom smrću. No detalji o toj ustanovi, kao i njezina lokacija, nisu bili poznati - sve do sada.

Fotografija koju je otkrila 'zviždačka' internetska stranica Cryptome.org, prikazuje pogled na vojnu bazu u Sjevernoj Karolini iz ptičije perspektive.

Američka vojna baza

Kada su fotografiju usporedili sa satelitskom snimkom stvarnog Bin Ladenovog skloništa, shvatili su da dvije građevine, iako tisućama kilometara udaljene, izgledaju gotovo isto.

Kada se isto područje u Sjevernoj Karolini pogleda preko Google mapa - zgradi nema ni traga. Očito je uništena odmah nakon misije, baš kao i Bin Ladenovo skrovište.

Bivši SEAL-ovac Matt Bissonnette napisao je knjigu s detaljima o ubojstvu Osame bin Ladena, no za pisanje nikada nije dobio odobrenje od vlasti. Kontroverzna knjiga puna je kontradiktornosti u usporedbi s verzijom Bijele kuće.

Film o operaciji ubijanja vođe al-Qa'ide, Zero Dark Thirty bit će prikazan 19. prosinca. Scenaristu Marku Boalu navodno je za potrebe snimanja filma dan neograničen pristup povjerljivim informacijama, što američki predsjednik Barack Obama poriče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:06