KOBNE BAKTERIJE

TAJNA VEZA Otkriveno zašto meso i energetska pića uzrokuju srčane bolesti

U našim crijevima živi velik broj bakterija, a nova studija otkriva da su one krivac za srčane bolesti. Komplicirana igra mikroba i sadržina crvenog mesa koja se događa u našim crijevima mogla bi biti objašnjenje utjecaja hrane na nastajanje ateroskleroze. Spomenuta znanstvena studija također ima implikacije vezane uz određena energetska pića i energetske dodatke koji sadrže isti sastojak kojeg ove bakterije vole 'hvatati'.

Crveno meso se smatra lošom prehranom kad je u pitanju zdravlje srca, premda studije nisu konzistentne o tome koliko je štetno i da li je to važi za svaki pojedini slučaj. Osim toga, nije jasno i koje komponente mesa zapravo izazivaju štetu.

Različite studije su tvrdile da je to zasićena masnoća ili možda natrij, ali rezultati ne otkrivaju sasvim jasno o čemu se radi. Stanley Hazin, stručnjak na području kardiologije sa Klinike Cleveland u američkoj saveznoj državi Ohio se pitao može li problematičan biti sastojak L-karnitin, nutrijent koji pomaže da se masne kiseline prebace u stanične energetske centrale. L-karnitin je popularni aditiv energetskim pićima i dodacima koji navodno povećavaju razinu energije u tijelu.

U hrani, najviše razine L- karnitina su u crvenom mesu.

Hazenov fokus na L-karnitinu je bio pokušaj naslijepo temeljen na njegovom ranijem radu. Prije dvije godine on i kolege su u časopisu Nature objavili članak u kojem se govori o sastojku u krvi koji se zove trimetilamin-N-oksid (TMAO). Činilo se da je on povezan s rizikom od srčanog udara, a uzrokovao je srčani udar kod miševa kojima je bio davan. Trimetilamin-N-oksid je nastajao kad crijevne bakterije razore određene sastojke u hrani. Hazen se pitao mogu li bakterije pretvoriti L-karnitin u TMAO, koji bi onda srce doveo u stanje potencijalne opasnosti.

Da bi to saznali, Hazen i njegovi studenti su kupili meso i počeli kuhati odreske, koje su zatim servirali grupi 'gladnih mladih studenata'. Njihovi krvni testovi su nakon toga pokazivali veliki udio TMAO-a. Tako su dokazali da nešto dovodi do pretvaranja L- karnitina u TMAO, ali istraživači nisu mogli potvrditi da je u pitanju bakterija.

Da bi utvrdili da li je to tako, studentima koji su sudjelovali u pokusu su dali antibiotike koji djeluju tako da uklone djelovanje mikroba želuca i onda opet ponovili eksperiment. Ovaj put u njihovoj krvi nakon konzumiranja odreska uopće nije bilo TMAO-a, a to je sugeriralo da bez bakterija nije moglo doći do pretvaranja.

Ovo je samo jedno u nizu istraživanja koja pokazuju da populacija bakterija u našoj utrobi utječe na mnogo toga, od gubitka težine do kemije mozga. Ovakve nalaze su potvrdili i eksperimenti s miševima. Sva ova znanstvena istraživanja sugeriraju da ljudi koji često jedu crveno meso i piju energetske napitke imaju veću vjerojatnost proizvodnje sastojka TMAO, a tako i rizika za srčane bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:06