NAPAD 1999. NA SRBIJU

'IDUĆE GODINE OČEKUJEMO EKSPLOZIJU MALIGNIH OBOLJENJA' Posljedice NATO-vog bombardiranja

Predsjednik Društva Srbije za borbu protiv raka upozorava da se iduće godine navršava takozvani 'latentni period'

- U Srbiji se iduće godine očekuje eksplozija oboljenja od različitih vrsta karcinoma, što je posljedica NATO-vog bomardiranja - upozorio je predsjednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić te istaknuo da se u Institutu u Vinči kod Beograda još uvijek u neadekvatnim uvjetima čuva radioaktivni materijal, prikupljen nakon bombardiranja.

- Procjenjujem da će u Srbiji iduće godine od svih tumora oboljeti 40 tisuća ljudi i da će umrijeti 22 tisuće oboljelih - kazao je Čikarić i pojasnio kako se iduće godine navršava takozvani 'latentni period', odnosno vrijeme kada se nakon izloženosti radioaktivnim materijalima, kao što je uranij 238, pojavljuju oboljenja od raka.

- Prosječni latentni period za tumore iznosi 15 godina. Što znači da je to 2014. godina, s obzirom da je NATO-ovo bombardiranje Srbije osiromašenim uranijem bilo 1999. godine - objašnjava Čikarić.

Podsjeća kako su srpski stručnjaci utvrdili da je na Srbiju tijekom bombardiranja palo 15 tona radioaktivnog materijala i da su na granici s Kosovom pronašli radioaktivna zrna koja nisu eksplodirala i koja su prenijeli u nuklearni Institut u Vinči kod Beograda, kao materijalni dokaz.

Čikarić napominje da je 2006. godine u centralnoj Srbiji došlo do "eksplozije" oboljenja od raka limfoma i leukemije, što je više od 80 posto u odnosu na raniji period, a povećao se i ukupan broj oboljelih od svih tumora, pa je proteklih godina povećano umiranje od raka u centralnoj Srbiji za 11 posto.

Čikarić podsjeća da je 1999. godine NATO na Srbiju bacio 15 tona osiromašenog uranija 238, čije je vrijeme raspada 45 milijardi godina.

- Najčešći tumori koji su se javljali u Srbiji u ovih deset godina kod muškaraca je rak pluća, a kod žena rak dojke, a radi se o vrlo visokim postocima - ističe te objašnjava:

- Radioaktivna prašina ulazi u ljudski organizam preko respiratornih organa ili putem vode i kontaminirane hrane, a potom se iz organizma, nakon što napravi štetu, izbacuje nakon 15 dana, tako da - kada čovjek kasnije oboli, kod njega se ne mogu naći tragovi uranija. Rak je taj koji će se vidjeti nakon pet, deset ili 20 godina.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:53