SLUČAJ FIMI-MEDIA: SUĐENJE SANADERU I HDZ-U

FOTO Fiolić ponovio: 'Prije Sanaderova bijega u Austriju na svom sam imanju sakrio njegove vrijedne slike, odijela Brioni, ali i čarape'

Sanader je prigovorio Fiolićevu iskazu rekavši da je riječ o konstrukcijama kojima sebi želi kupiti bolju poziciju u drugom kaznenom postupku
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Vlasnik mesne industrije i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić potvrdio je danas na suđenju u slučaju Fimi Media da je od bivšeg premijera Ive Sanadera, prije njegova bijega u Austriju, dobio na čuvanje vrijedne umjetnine te dva kofera sa skupocjenim odijelima marke Brioni.

Među umjetninama koje je Fiolić čuvao na svom imanju u Mlaki, a kasnije ih predao USKOK-u, su i djela najpoznatijih hrvatskih umjetnika poput Vlahe Bukovca, Celestina Medovića i Ivana Lackovića Croate.

Priču o Sanaderovim umjetninama sakrivenima na imanju u Mlaki Fiolić je USKOK-ovim istražiteljima otkrio tijekom istrage u "slučaju Planinska" u kojem ih se obojicu, uz bivšeg ministra Petra Čobankovića, tereti zbog nezakonite prodaje Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne.

Iako je Fiolić nakon uhićenja u travnju prošle godine tvrdio da je zadržao novac od prodaje zgrade naknadno je promijenio iskaz rekavši da je 17 milijuna kuna odnio Sanaderu.

Svjedočeći na suđenju u slučaju Fimi media Fiolić se prisjetio da je Sanadera, ali i njegovu obitelj, poznaje iz stranačkog života od 2000.

Za njih je pronašao i kuću u okolici Jasenovca za koju mu je Sanader dao novac i osobnu iskaznicu svog tasta Ive Šarića na čije ime je nekretnina kupljena.

"Dva tjedna prije nego što je otišao u Austriju Sanader me nazvao na mobitel i pitao mogu li skloniti slike. Došao sam kombijem do njegove kuće u Kozarčevoj i odvezao ih u svoje dvorište", kazao je Fiolić prisjećajući se da je Sanader tražio da dođe s kombijem bez natpisa svoje tvrtke.

Radilo se o 15 slika zapakiranih u folije koje Fiolić nije dirao sve dok bivši premijer nije završio u Remetincu. Tek tada je sa suprugom shvatio o kakvim je umjetninama riječ, ali i da su u dva kofera koje je Sanader osobno dovezao do njihove kuće odijela, kravate i čarape marke "Brioni".

Osim 15-ak slika koje je Fiolić osobno preuzeo iz kuće u Kozarčevoj na njegovo je imanje Sanaderov vozač naknadno donio još četiri Bukovčeve slike.

Nakon što je Fiolić priznao nedjelo u slučaju Planinska USKOK-ovi su istražitelji odnijeli slike s njegova imanja, dok je po odijela bivši premijer došao osobno nakon puštanja iz Remetinca.

Iako se nije mogao sjetiti kada je Sanader došao po svoje stvari Fiolić je kazao da je to bilo nešto prije nego što je na svom imanju posljednji put ugostio Sanadera, njegove odvjetnike i austrijskog političara prezimenom Fisher.

Sanader je prigovorio Fiolićevu iskazu rekavši da je riječ o konstrukcijama kojima sebi želi kupiti bolju poziciju u drugom kaznenom postupku.

Na sličan je način bivši premijer komentirao i optužnicu u slučaju Planinska koju je nazvao još jednom u nizu montiranih postupaka u "križarskom ratu" kojega protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:38