NEOPRAVDANA SUMNJA

Karamarko: Skepticizam oko ulaska Hrvatske u EU suprotan je viziji snažne Europe!

Zagreb, 200912.Sabor RH.Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je izjavu za medije povodom izjava premijera Zorana Milanovica.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB/BUKUREŠT - Skepticizam oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) nije opravdan i suprotan je viziji solidarne i snažne Europe, izjavio je u četvrtak u Bukureštu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, u vrijeme kada iz Njemačke stižu upozorenja da Hrvatska možda neće biti spremna na priključenje Uniji u srpnju 2013.

"Nikad nisam dvojio da Hrvatska zaslužuje mjesto među narodima ujedinjene i slobodne Europe. Svaki skepticizam u tome pogledu bio bi ne samo neopravdan, već i fundamentalno protivan političkoj viziji koju ovdje danas potvrđujemo", rekao je Karamarko na summitu Europske pučke stranke (EPP).

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert u nedjelju je izjavio da se zalaže za stanku u proširenju EU, uključujući i Hrvatsku, za koju je ocijenio da nije spremna za članstvo u EU. No, glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert odmah potom je izrazio uvjerenje da će Hrvatska ući u EU kako je i planirano.

Karamarko je zatražio potporu EPP-a, najbrojnije frakcije u Europskom parlamentu, za ulazak Hrvatske u Uniju 1. srpnja 2013. i to, kako je rekao, sa simboličkog mjesta, Doma naroda u Bukureštu gdje je Hrvatska 2008. pozvana u članstvo NATO-a.

"Hrvatska je na korak do ulaska u Uniju nakon dugog i mukotrpnog puta, punog raznih blokada i opstrukcija. No, do tog cilja će nas dovesti samo predani i kontinuirani rad", istaknuo je Karamarko, predsjednik najjače oporbene stranke i članice EPP-a.

Po njegovim riječima, Unija je za Hrvatsku prirodna težnja za razvoj i afirmaciju hrvatskog naroda u miru i slobodi te je pozdravio dodjelu ovogodišnje Nobelove nagrade za mir EU-u, "najuspješnijem mirovnom projektu nakon Drugog svjetskog rata".

No, upozorio je da je Europa izložena "labirintima partikularnih interesa", da se zatvaraju oči pred raznim demagogijama i ekstremizmima što slabi koncept Europe i frustrira građane.

"Mi Hrvati smo iskusili smo frustracije i nemoć razjedinjene Europe koja nije znala ili htjela zaustaviti agresiju i razaranja na svom jugoistoku 90-tih godina 20. stoljeća. To nas povjesno iskustvo potiče da podržimo viziju solidarne i snažne EU", istaknuo je Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:58