VELIKI TRENER

POSAO JOŠ NIJE GOTOV Repeša: 'Ponosan sam, cijela zemlja stoji iza reprezentacije'

Igrači su slavili na terenu, pjevali i plesali s publikom, a onda ih je Repeša pozvao da se okupe

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša nakon plasmana u polufinale Eurobasketa izjavio je kako je priča previše dobra da bi ovdje završila.

Igrači su slavili na terenu, pjevali i plesali s publikom, a onda ih je Repeša pozvao da se okupe. Ne, nije naglo posenilio i pozvao minutu odmora nakon što je utakmica završila.

- Rekao sam im da naša lijepa priča nije završena. Idemo je produžiti još tri dana i uzeti zlatnu medalju. Priča je toliko dobra da bi bilo šteta završiti je ovom pobjedom.

Izbornik je prvi put javno rekao da je ulazak u polufinale bio prvi cilj, a ne četvrtfinale ili odlazak na svjetsko prvenstvo. Najavne izjave uglavnom su ušle u tom smjeru.

- Iskreno, očekivali smo ulazak u polufinale i borbu za medalju. O tome smo cijelo vrijeme pričali, iako su nas ozljede i visoki porazi tijekom priprema malo izbacili iz sedla. No, od početka smo radili na tome da budemo najbolji u najvažnijim trenucima. Prihvatili su samopouzdanje koje sam im ulijevao.

Dodao je još jedan razlog zadovoljstvu. Nešto što u Hrvatskoj godinama nije doživljeno.

- Sretan sam jer nikada nisam vidio da cijela zemlja stoji iza košarkaške reprezentacije. I oni i mi imamo pravo biti ponosni.

Misli su bile okrenute prema polufinalu, ali Jasmin Repeša je prevrtio ukrajinski film i ispričao neke detalje. U četvrtak se riješio i jednog svog uroka. Na svakom prvenstvu je reprezentaciju dovodio po četvrtfinala, tek u četvrtom pokušaju je pobijedio. Dvaput je bilo tragično, na europskim prvenstvima u Španjolskoj i Poljskoj. Na Olimpijskim igrama u Pekingu ipak se igralo protiv Španjolaca.

- Zonskim presingom 2-2-1 promijenili smo ritam utakmice. Nisu se snašli, iako smo sličnu stvar koristili i u kvalifikacijskoj utakmici u Ukrajini prošle godine. S -12 došli smo na “egal” rezultat na poluvremenu. Ovaj put smo napravili razliku koja je možda bila i prevelika za odnos snaga kakav je tada bio na terenu.

Oni koji razmišljaju korak unaprijed zažalili su jer taj taktički adut nije sačuvan za polufinale.

- Morali smo ga koristiti. Na početku utakmice se nismo na vrijeme vraćali u obranu i koševe smo uglavnom primali iz dotrčavanja. Imali smo i problema u obrani “picka” (dva na dva).

Za Krunu Simona i Dontayea Drapera rekao je da su sjajno odigrali.

- Draper je odlično zonski presing pretvarao u obranu “čovjek na čovjeka”, krao lopte, vukao protunapade. Stvarajući lagane koševe vratio je momčadi samopouzdanje.

Prema mišljenju ukrajinskog izbornika Mikea Fratella, odlučila je igra Hrvatske u obrani.

- U drugoj četvrtini stvorili su razliku koju nismo uspjeli nadoknaditi. Kada god bismo došli na devet koševa zaostatka, Hrvati bi napravili neki briljantan potez u obrani, blokadu ili ukradenu loptu, nakon koje bi poentirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:43