REPRIZA 11. RUJNA

Bosanac planirao samoubilački napad u New Yorku. Htio se RAZNIJETI u metrou!

Ono što je bio spreman učiniti bilo je da oko sebe omota bombu, uđe u podzemnu željeznicu u New Yorku i raznese ju, kazao je tužitelj na sudu u Brooklynu
In this photo provided by the U.S. Attorneys Office in Brooklyn, N.Y., Adis Medunjanin is shown. Medunjanin is on trial in New York, accused of getting terrorism training in Pakistan by al-Qaida, then returning home to plot attacks in New York. Medunjanin, along with high school classmates, Najibullah Zazi and Zarein Ahmedzay, after getting terror training at an al-Qaida outpost, discussed bombing New York City movie theaters, Grand Central Terminal, Times Square and the New York Stock Exchange before targeting the city's subways, a prosecutor said Monday, April 16, 2012. (AP Photo/U.S. Attorneys Office)
 AP

NEW YORK - Bosanski imigrant u Sjedinjenim Državama Adis Medunjanin, optužen da je sudjelovao u uroti s ciljem da napadne sustav podzemne željeznice u New Yorku "bio je spreman i voljan žrtvovati se" kako bi na zahtjev al-Qa'ide izazvao smrt, poručili su tužitelji u četvrtak u završnim riječima pred sudom u New Yorku.

Tužitelj Berit Berger kazao je poroti kako je Medunjanin bio predan namjeri da izvede samoubilački napad na američkom tlu .

"Ono što je bio spreman učiniti bilo je da oko sebe omota bombu, uđe u podzemnu željeznicu u New Yorku i raznese ju", kazao je Berger u završnim riječima na okružnom sudu u Brooklynu.

Medunjanin je uhićen početkom 2010. godine i tada se izjasnio kako se ne osjeća krivim za optužbe koje ga terete da je s dvojicom školskih kolega podrijetlom iz Afganistana htio izvesti tri koordinirana samoubilačka napada na postaju podzemne željeznice na Manhattanu.

Medunjanin je 28-godišnji državljanin SAD-a koji je 1994. s obitelji doselio iz BiH.

Među devet točaka optužnice su i one za pokušaj da se autom zabije u drugi auto dok je jurio ulicama New Yorka, te za pružanje potpore al-Qa'ide i vojnu obuku koju je u organizaciji al-Qa'ide obavio tijekom 2008. u Pakistanu.

Ako bude osuđen prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:35