OTKAZI U NAJGOREM CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB

SLAVONSKI BROD, NAKON SMRTI BEBE OTKRIVEN NOVI SKANDAL Pustili stariju kćer da podvodi dvije mlađe!

 Damjan Tadić/ CROPIX

Sada je posve jasno, Centar za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu brojnim je propustima u radu sukrivac za tragičnu smrt tromjesečne bebe i zlostavljanje njene starije sestrice koja je puna masnica i hematoma te posve izgladnjela dovezena u gradsku bolnicu u posljednjim danima 2012. godine.

Međutim, inspekcija nadležnog Ministarstva otkrila je još najmanje jedan teški propust u radu Centra, koji se tiče druge slavonskobrodske obitelji, u čijem se stanu događao jednaki horor.

Nerazumna odluka

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o socijalno ugroženoj obitelji s većim brojem djece u kojoj je nakon duljeg perioda zanemarivanja Centar izdvojio najugroženiju djecu, a ostalu ostavio na skrbi tih istih roditelja! Ta je nerazumna odluka ubrzo došla na naplatu jer se ispostavilo da najstarija kći, koja je sada punoljetna, za novac podvodi svoje dvije maloljetne sestrice, obje mlađe od 15 godina. Na oba su slučaja djelatnici Ministarstva upozoreni anonimnim e-mail porukama - na slučaj podvođenja sredinom prosinca, a na smrt tromjesečne bebe na samu Staru godinu. Drugi je e-mail potresan i pisan u prvom licu uime dvoipolgodišnje sestre mrtve bebe, nakon čega je Ministarstvo po hitnom postupku u Slavonski Brod poslalo inspekciju. Ova dva teška propusta samo potvrđuju brojne glasine da je riječ o jednom o najgorih centara za socijalnu skrbu u zemlji i pitanje je ima li još ovakvih slučajeva.

Zbog svega ovog Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, jučer je i službeno izvijestila javnost da će protiv svih odgovornih biti podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

- Zgrožena sam količinom nemara i nerada te osobne bešćutnosti dijela zaposlenika CZSS-a u Slavonskom Brodu - rekla je Opačić i dodala da je utvrđeno kršenje članka 339. Kaznenog zakona. Taj članak obuhvaća nesavjestan rad u službi i predviđa novčanu kaznu ili u najgorem slučaju zatvorsku kaznu od tri godine.

Izvanredni otkazi

Odgovarajuće kaznene prijave podnijet će se protiv roditelja u obje obitelji, a Opačić naglašava da je odgovornost ipak individualna.

- Nisu krivi svi djelatnici Centra, nego konkretni ljudi koji će svoje ime i prezime dobiti nakon podnošenja kaznene prijave i postupanja DORH-a. Oni koji su se neodgovorno ponašali prema životima djece dobit će izvanredne otkaze u službi socijalne skrbi jer građani nisu dužni financirati neradnike - rekla je ministrica i napomenula da odgovornom drži i bivšu ravnateljicu Centra Sanju Turčinović, koja je na toj dužnosti bila od 2010. godine pa sve do listopada 2012., kada ju je naslijedila nova ravnateljica Slavica Nikšić.

Kako doznajemo, i njena će se uloga, unatoč tome što je kratko na čelu Centra, u ovim slučajevima provjeriti. Još nije poznato koliko će djelatnika od 30 zaposlenih odgovarati zbog propusta.

Bez sankcija

No, gdje su sve pogriješili?

U slučaju obitelji u kojoj je od upale pluća preminula tromjesečna beba, a druga je djevojčica zlostavljana, najgori je propust koordinacija djelatnika. Dakle, svaki se djelatnik s problematičnom obitelji koja je živjela u stanu punom izmeta i prljavštine bavio samo u svom sektoru, a nitko se nije dosjetio objediniti sve nalaze o obitelji i reagirati na temelju njih.

- Nema evidentirane ni jedne sankcije izrečene roditelju, a trebalo ih je biti. Nije bilo provjere stambenih uvjeta roditelja i djece, nadzora roditeljske skrbi, niti su traženi svi podaci o tome kako je točno otac skrbio o ostaloj djeci. Zanemareni su podaci o agresivnosti oca. Centar nije postupio ni po pozivu i policijskoj prijavi o zlostavljanju - nabrojala je Milanka Opačić.

U drugom slučaju zadnja je anamneza napravljena još 1996. godine, a iz svih je izvješća bilo jasno da su roditelji bili opterećeni nasiljem, ograničenim sposobnostima ili alkoholizmom.

Najava reforme

Nakon provedene inspekcije Ministarstvo je Centru za socijalnu skrbu u Slavonskom Brodu naložilo i 17 posebnih mjera koje mora provesti u roku od 30 dana kako bi se sve nepravilnosti uklonile. Što se sudbine zlostavljane djece tiče, još se odlučuje hoće li biti smješteni u dom za nezbrinutu decu ili kod udomiteljskih obitelji. S obzirom na preopterećenost djelatnika u sustavu socijalne skrbi, Opačić je najavila i reformu novčanih davanja. Umjesto dosadašnjih 400 lokacija na kojima se novac za socijalne slučajeve mogao preuzeti, sada će se uvesti centri za novčana davanja koji će biti rzmješteni na samo 120 lokacija.

- Novog zapošljavanja neće biti. Preraspodijelit ćemo radnike iz drugih centara, mirovinskih, zdravstvenih i sličnih - zaključila je Opačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:20