ČASOPIS ZA ARHITEKTURU

Toyo Ito i Numen tek su neki od protagonista novog Orisa

“Osamdesetih je godina Japan ušao u razdoblje tzv. potrošačkog društva, ‘bubble’ ekonomije. Tada su, zbog ekonomskih promjena, zgrade imale vrijednost koja nije bila veća od vrijednosti papira za otpad, dok su troškovi zemljišta bili izrazito visoki. To je bilo vrlo bolno. Neki arhitekti radili su samo na ljepoti i nisu obraćali pozornost na upotrebu... U to sam vrijeme bio pomalo ciničan u vezi s lakoćom. Htio sam projektirati arhitekturu koja nema težine, poput papira”, kaže u intervjuu u novom broju Orisa ovogodišnji dobitnik Pritzkera, autor medijateke Sendai te kuće Bijelo U u Tokiju, Toyo Ito .

U intervjuu se može pročitati o arhitektovu prijateljstvu s Remom Koolhaasom, o mogućnosti stvaranja utopija u stanovima i kućama, o mogućnosti kritiziranja lošeg društva kroz arhitekturu...

Svoje novo lice: 250 stranica umjesto dosadašnjih 192, po cijeni od 35 kuna, umjesto dosadašnjih 85, Oris, časopis za arhitekturu i kulturu življenja, predstavit će danas u 20 sati u Gliptoteci HAZU.

U novom broju se može pročitati i intervju s velikom modnom dizajnericom Brankom Donassy, zatim priča o instalaciji “Tape” dizajnerske grupe Numen, te o Spomen-križu na Srđu, kako ga je svojedobno zamislio slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:49