Optuženi ubojica mladića predugo je bio u pritvoru

SPLIT - Savo Pejović (47), koji je u petak izašao iz pritvora u kojemu se nalazio zbog optužnice za ubojstvo Nediljka Kozlice (23) i Nene Rakijara (19) u travnju 2005. godine, proveo je u pritvoru neosnovano više od deset mjeseci.



Vrhovni sud ukinuo mu je pritvor navevši da je na njegovu štetu povrijeđen zakon te je prekoračen rok njegova boravka u pritvoru. Pejović, koji je uhićen 16. studenoga 2005., trebao je biti u pritvoru najviše dvije godine, a proveo je deset mjeseci više. Tu je pogrešku uočio Vrhovni sud i pustio ga iz pritvora. Naime, u optužnici protiv Save Pejovića nigdje nisu spomenuti razlozi zbog kojih je počinio ubojstva. Spominje se da je iz nepoznatih razloga iz pištolja s 14 hitaca usmrtio dvojicu mladića, a nije navedeno da ih je ubio, primjerice, na podmukao i okrutan način ili iz bezobzirne osvete, što bi optužnici dalo kvalifikatorni oblik.



Tada se prema zakonu Pejoviću može odrediti pritvor u trajanju od tri godine. U proteklih deset mjeseci najmanje se pet puta Savi Pejoviću produljivao pritvor, a baš nitko nije primijetio da je prekršen zakon jer su svi oni koji su Pejoviću produljivali pritvor mislili da on može u njemu boraviti tri godine.



- Dogodio se previd svih nas: i mene kao raspravnog suca, i sudskog vijeća kojemu sam na čelu, i izvanraspravnog vijeća splitskoga Županijskog suda i, na kraju, samoga Vrhovnog suda kamo je spis u proteklih deset mjeseci, prije ovog ukidanja pritvora, po žalbama odlazio najmanje dva puta. Ni Državno odvjetništvo nije primijetilo, kada im je spis temeljem žalbi poslan na mišljenje, da je došlo do nepravilnosti. Svi smo mislili da optužnica ima kvalifikatorni oblik i da Pejoviću pritvor može trajati do nepravomoćnosti presude tri godine.



Eto, Vrhovni sud je prvi uočio da je došlo do prekoračenja pritvora i donio odluku o puštanju - rekao je sudac Mlađan Prvan koji sudi Savi Pejoviću za dvostruko ubojstvo.



Ni Pejovićev branitelj Dragan Mioč nije primijetio da je povrijeđen zakon na štetu njegova klijenta.



Frane Senjanović/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:24