BALEMANIA U SWANSEAU

WALES U PANICI 'Srbija nam je dala šest komada, a Hrvati su ih sredili s pola snage'

Najčešće pitanje je - možemo li neutralizirati Garetha Balea? Teško, ali onemogućimo li ga, trasirali smo put do tri vrlo važna boda - rekao je Luka Modrić
 AFP

Velški izbornik Chris Coleman ne bježi od istine: “Znamo da smo u Glasgowu pobijedili najgoru škotsku reprezentaciju u povijesti, doista nikad nisu bili tako loši!” Je li i Igor Štimac svjestan da je pobijedio najlošiju srpsku reprezentaciju u njezinoj povijesti, zna li da će meč protiv Walesa biti neusporedivo teži? Ne samo zbog Garetha Balea, za kojega Niko Kranjčar tvrdi da je uz Messija i Cristiana Ronalda najbolji igrač na svijetu, već i zbog mlade zvijezde Ashleyja Williamsa, koji je odličnom igrom u Glasgowu podigao velšku naciju na noge.

Chris Coleman, kojeg su do jučer pitali kada će dati ostavku, a danas ga pitaju ide li Wales u Brazil, zna da pored zlatnih generacija Belgije i Hrvatske ima vrlo male izglede. Ali, Wales je ponosna nogometna nacija, a Bale, Bellamy i Williams garancija su da će to biti dobra i neizvjesna utakmica.

Zlatna generacija

Svijet sve češće govori o zlatnoj generaciji hrvatskog nogometa. To nije generacija iz 1998. godine, oni su bili “samo brončani”. Svijet izuzetno cijeni Luku Modrića, Marija Mandžukića, Ivicu Olića, Stipu Pletikosu i “sedam patuljaka”. Svijet, a naročito Wales, zna da su prije pet mjeseci stradali u Osijeku (2-0), iako je Gareth Bale stvorio više problema Štimcu nego što se nadao.

I danas ističu da je Tottenham od 92 utakmice s Baleom pobijedio 44 puta, što je potvrda da je Velšanin u velikoj formi. Chris Coleman, koji želi oživjeti nogometnu filozofiju pokojnog izbornika Garyja Speeda, također zna da je Hrvatska upravo protiv Walesa odigrala najbolju utakmicu u ovim kvalifikacijama i danas je u vrlo komotnoj poziciji.

Što će u srijedu ujutro doručkovati Igor Štimac? Crni kavijar i šampanjac, ili bljutavi fish and chips, tradicionalno otočko jelo? Ako je suditi po izjavama Luke Modrića, kojega otočki mediji najradije citiraju, bit će to bogati doručak.

Lakoća pobjeđivanja

“Najčešće pitanje je - možemo li neutralizirati Garetha Balea? Teško, ali onemogućimo li ga, trasirali smo put do tri vrlo važna boda”, rekao je Modrić, koji je najviše vremena potrošio na Balea, dok o ostalim velškim nogometašima ne zna previše. A Chris Coleman kaže:

“Protiv Škotske sam znao što će se dogoditi, ali za Hrvatsku nisam siguran! Impresioniran sam lakoćom kojom su Hrvati svladali Srbiju, koja je nama ‘utovarila’ šest komada…”

Nakon 90 minuta na Liberty stadionu u Swansea Cityju doznat ćemo odgovore na sva pitanja. Imamo šansu definitivno se odvojiti od pratnje i nastaviti mrtvu trku s Belgijom, čija zlatna generacija najavljuje povratak u vremena Enza Schifa, Jana Ceulemansa, Marca Wilmotsa i ostalih slavnih belgijskih nogometaša, među kojima ne smijemo zaboraviti Josipa Webera i Branka Stupara, koji su također pisali povijest crvenih vragova. S Belgijcima ćemo imati više problema nego doći u završnicu Svjetskog prvenstva na finalnom turniru. Uostalom, kao i Hrvatsku, i Belgiju krasi lakoća pobjeđivanja…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:09