URED PREDSJEDNIKA IZVIJESTIO

Neće biti sastanka Josipovića i Nikolića

Nikakav skori sastanak između hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i srpskog predsjednika Tomislava Nikolića nije u planu, potvrdili su nam jučer u uredu predsjednika Josipovića.

Naime, sprski Blic jučer je u temama dana objavio kako su Josipović i Nikolić odlučili krenuti stopama premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića, koji su se sastali sredinom siječnja, te da se u skorije vrijeme može očekivati i sastanak dvojice predsjednika, “koji se iščekuje još od izbora u Srbiji”. Za to su, kako pišu, dobili potvrdu u Nikolićevu kabinetu.

- Implementacija ćirilice mogla bi biti povod - prenosi Blic izjavu iz kabineta.

Međutim, u uredu predsjednika Josopovića demantiraju bilo kakve dogovore o sastanku.

- Skori sastanak nije u planu, o njemu se ne vode razgovori. Sastanak hrvatskog i srpskog predsjednika je ozbiljna stvar, on bi morao imati precizan sadržaj i jasan cilj. Implementacija ćirilice nije tema za dvojicu predsjednika - kažu u Uredu predsjednika. Ponavljaju kako će do sastanka doći kad se steknu uvjeti.

Hrvatski i srpski predsjednik do sada se nisu sastali, a Josipović, kao i većina državnih čelnika iz regije, nije prisustvovao ni Nikolićevoj inauguraciji u lipnju 2012. godine. Uoči drugog kruga srpskih predsjedničkih izbora, Nikolić je dao intervju za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung u kojemu je, među ostalim, rekao da je projekt Velike Srbije njegov “nažalost neostvareni san”, ali da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, te da se Hrvati nemaju zašto vraćati u Vukovar “jer je to bio srpski grad”. Iako je Nikolićeva stranka demantirala te izjave, novinar je poručio da ima tonski zapis razgovora.

Josipović je nakon toga izjavio da nas Nikolić “tek mora uvjeriti kako ne nastavlja politiku 90-ih” te da “Nikolićeva izjava nije u duhu politike pomirenja i vraća nas u politiku 90-ih”. Nikolić je imao žestoke istupe i nakon oslobođenja generala Gotovine i Markača. Predsjednik Josipović nekoliko je puta ponovio da nije siguran da bi njegov susret s Nikolićem “iznjedrio razinu političkog konsenzusa koji je potreban da susret ispuni funkciju” te da će do sastanka doći kad se za to ispune uvjeti. ( K. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:00