SKANDAL U AMERICI

Rumunjska princeza uhićena radi organiziranja krvavih borbi pijetlova

Rumunjska princeza, kći kralja Mihajla I., završila je u oregonskom zatvoru zbog organiziranja krvavih borbi pijetlova.

Irina Walker (60) , treća od pet kćeri zadnjeg rumunjskog kralja Mihajla I. i kraljice Anne te peta u redu za krunu, optužena je da je sa svojim suprugom, bivšim okružnim šerifom Johnom Wesleyjem, na svom ranču u blizinu Irrigona organizirala najmanje 10 priredbi koje su uključivale desetke borbi pijetlova, čime je prekršila federalni zakon o zaštiti životinja, tvrdi tužiteljstvo.

Naoružani noževima

Prema optužnici, životinje su bile naoružane noževima i drugim oštrim instrumentima pričvršćenima na noge i borile su se do smrti. Taj je krvavi sport zabranjen u svih 50 saveznih američkih država.

- Osim što je riječ o barbarskoj praksi, borbe pijetlova opasne su za zdravlje i sigurnosti i potiču druge kriminalne radnje - rekla je glavna oregonska tužiteljica Amana Marshall.

Princeza i suprug zajedno s još 16 ljudi, osim zbog organiziranja ilegalnih borbi, optuženi su i za vođenje ilegalne kladionice. Prijeti im po pet godina zatvora za svaku od optužbi te novčana kazna od 250.000 dolara.

Irina Walker, rođena Krueger, rodila se i odrasla u Švicarskoj, a u Oregon se preselila 1983. godine. Nikad nije bila među viđenijim članovima rumunjske kraljevske obitelji, iako je prije dvije godine zajedno s ostatkom europske aristokracije bila na 90. rođendanu svoga oca Mihajla, prapraunuka britanske kraljice Viktorije i bratića u trećem koljenu aktualne kraljice Elizabete II. Pred kraj Drugog svjetskog rata, 1944., Mihajlo je vodio puč protiv pronacističke vlade u Rumunjskoj, ali su ga već 1947. komunističke vlasti natjerale na abdikaciju, pa je otada kraljevska obitelj živjela u egzilu. Te je godine u Londonu, na vjenčanju princeze Elizabete, koja će kasnije postati kraljica Elizabeta II., i princa Philipa, upoznao i svoju suprugu. Nakon pada komunizma, dopušteno im je da se vrate u Rumunjsku i s vremenom je postao jedna od najomiljenijih javnih figura u zemlji.

Pretvorila se u hipija

Za to vrijeme, njegova kći Irina u Sjedinjenim je Državama živjela na farmi, u doticaju s prirodom.

- Pretvorila se u hipija. I u vrijeme kad smo odrastali pa do njezina preseljenja u Hermiston jednostavno je zagovarala slobodu duha. Htjela se buditi ujutro i brinuti za svoje koze i baviti se konjima - rekla je za Associated Press njezina kći Angelica Krueger.

Dodala je da s majkom nije u kontaktu već neko vrijeme, te da ju je upozorila da je njezin novi suprug “čista nevolja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:37