Lionel Messi argentina
 REUTERS/Henry Romero / REUTERS
NAKLONILA MU SE CIJELA DRŽAVA

ARGENTINA JE - LEO MESSI Prvi gol zabio je Stipi Pletikosi, već se i oprostio, bio kažnjen, a na kraju ih je sam odveo u Rusiju!

Cijela država naklonila se Lionelu Messiju. S tri je gola Barcelonina zvijezda srušila Ekvador u odlučujućoj utakmici za plasman na SP. Zanimljivo, prvi gol za reprezentaciju dao je Stipi Pletikosi.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 12. listopad 2017. 16:40

Hvala Messi. Glavni apel na naslovnici argentinskog lista El Nacion sve je rekao. Najbolji igrač ovog nogometnog doba donio je Albicelestima prvu pobjedu u Ekvadoru na stadionu Atahualpa u Quitu smještenom na 2.782 metra nadmorske visine, osiguravši svojoj domovini 12. uzastopni nastup na svjetskim prvenstvima. Čudesna predstava Barcelonina genija, golovi u 12., 20. i 62. minuti za 3:1 u klasičnom Messijevom izdanju sam protiv svih.

- Hvala, hvala, hvala - poručuju argentinski mediji.

Krenulo je šokantno za argentinske fanove, već u 38. sekundi Mascherano je užasno reagirao nakon duge lopte i dozvolio Ibarri da dovede Ekvadorce u vodstvo. Ekvadoru bodovi nisu trebali, oni su se već ranije oprostili od Rusije, ali Ibarra je slavio kao da je poentirao u finalu Svjetskog prvenstva. Ništa čudno, ipak mu je ime - Romario!

Argentina nikako nije smjela izgubiti, a i jedan bod bi je na kraju odveo u Rusiju, ali na takav rasplet nije mogla sto posto računati. Potrudio se Messi da Romario ubrzo padne u zaborav. Desetak minuta nakon prvog gola Messi je poveo kontru i zabio nakon duplog pasa s Di Marijom, pa nedugo potom i potpuno preokrenuo rezultat nakon još jednog proigravanja ofenzivca PSG-a. Sve je Messi riješio nakon sat vremena, prodor u njegovom stilu i mekani dodir lopte kopačkom s ruba kaznenog prostora.

- Rekao sam momcima, Messi ne duguje Argentini svjetsko prvenstvo, već nogomet duguje svjetsko prvenstvo Messiju. Nacionalnost najboljeg nogometaša na svijetu je srećom - argentinsko! Nogometno svjetsko prvenstvo ne smije ostati bez Messija, morali smo igrati s tim u mislima. I kao posljedica tog pritiska postali smo snažniji, ovaj uspjeh učinit će nas jačima u budućnosti. Imali smo mogućnost da mu pomognemo da ode na još jedan SP i uspjeli smo mu pomoći. On je najbolji igrač u povijesti nogometa i vrlo sam uzbuđen što mogu biti uz njega - bez zadrške je nakon utakmice poručio izbornik Argentine Jorge Sampaoli.

Prekinuo šutnju

Trljali su ruke i argentinski političari, jer je narod barem malo zaboravio na tešku ekonomsku situaciju u drugoj najvećoj južnoameričkoj državi. Zamislite kakva bi tek apatija zavladala da je Argentina ostala bez SP-a. Za vrijeme utakmice u Ekvadoru, u argentinskom gradu La Plata trebao se održati koncert irskog banda U2. Organizatori su donijeli logičnu odluku, koncert je odgođen za 80 minuta, a na velikim ekranima na stadionu 40.000 ljudi pratilo je Messijev show u Ekvadoru.

- Hvala Leo, Bog postoji - u mikrofon je za vrijeme koncerta izustio frontman banda Bono Vox i izazvao delirij fanova u La Plati.

Sampaoli je u Quitu odlučio odigrati na najsigurniji broj. Paulo Dybala iz Juventusa i Mauro Icardi iz Intera, igrači čija je realna tržišna vrijednost osjetno iznad 50 milijuna eura, ostali su u poptunoj sjeni. U dvije listopadske utakmice Dybala nije dobio ni minute, dok je Icardi dobio posljednjih 15 minuta već odlučenog dvoboja na Atahualpi. Sve je Sampaoli dao u ruke Messiju i donio apsolutno najbolju odluku.

- Napokon smo mirni jer smo ostvarili glavni cilj, to je jedino bitno. Ovo je veliko olakšanje, jer smo sami krivi za situaciju u koju smo se doveli. Nije lako igrati ovdje, mnogo stvari prošlo mi je kroz glavu nakon što smo primili gol, ali momčad je uspjela riješiti tešku situaciju. Neki su se bojali da nećemo osigurati SP, propustili smo brojne šanse i sami smo morali odlučiti o našoj sudbini. Uspjeli smo i sada je vrijeme da uživamo - poručio je veliki argentinski junak, koji je tako zajedno sa suigračima iz reprezentacije prekinuo šutnju za medije koja je trajala od studenoga 2016.

Prošao je svašta Messi u ovim kvalifikacijama. U lipnju 2016. je nakon poraza u finalu Copa Americe Centenario od Čilea čak objavio odlazak u reprezentativnu mirovinu. Narod se dignuo na noge, Messi je popustio i mjesec i pol dana kasnije povukao svoju odluku. U ožujku ove godine kažnjen je s četiri utakmice neigranja zbog vrijeđanja pomoćnog suca, ali se Argentina spasila žalbom i kazna mu je ukinuta.

U Argentini su mu mnogi tijekom godina zamjerali da puno bolje igra za Barcelonu nego za svoju državu. Tko zna, tim kritičarima možda ništa neće značiti ni činjenica da ih je sam odveo na SP 2018. Messija pritišće uteg priča da ne može biti najveći svih vremena, jer nije osvojio svjetsko prvenstvo. Nedovoljno je, eto, što je prvenstveno zahvaljujući njemu Argentina 2014. stigla do finala, gdje joj je malo nedostajalo da svlada Njemačku. Ništa, kapetan će u Rusiji na svojem četvrtom SP-u krenuti u novi pokušaj osvajanja svjetskog naslova. S obzirom na razinu igre ostatka argentinske izabrane vrste, bilo bi čudo. Ali, koga briga...

- Sve ovo vrijeme u kojem smo se držali dalje od medija navijači su nam pomogli da se zbližimo. Bilo bi to ludo Svjetsko prvenstvo bez Argentine, ova momčad to nije zaslužila. Bit će promjena, narast ćemo i bit ćemo snažniji - zaključila je argentinska desetka.

Prvi gol za 'Gaučose' Messi je zabio Pletikosi

Post je Messi prekinuo u najboljem trenutku, nakon četiri reprezentativne utakmice bez pogotka. Prvi gol za Albiceleste Messi je zabio prije 11 i pol godina, 1. ožujka 2006. u Baselu u 3:2 porazu protiv Hrvatske u prijateljskom dvoboju.

Vrataru Vatrenih Stipi Pletikosi sigurno nije žao što je baš njemu Messi zabio prvi gol u argentinskom dresu. Peti put Messi je zabio hat-trick za Argentinu, a računajući i utakmice za Barcelonu, na kontu ima 44 hat-tricka (Cristiano Ronaldo ima ih 48).

U 49 utakmica u 2017. zabio je 49 golova, po čemu je prvi na svijetu, ima 21 gol u južnoameričkim kvalifikacijama i dijeli prvo mjesto s Luisom Suarezom, sa 61 golom za reprezentaciju drži drugo mjesto strijelaca među aktivnim igračima (i tu je prvi Ronaldo sa 79).

Linker
18. travanj 2024 15:58