Francois Nel/Getty Images / Getty Images
PODRŠKA KOLEGI

BIVŠI HAJDUKOVAC I REPREZENTATIVAC HRVATSKE VJERUJE U DALIĆA 'Ma, treba ostati! Mlađi je kadar, mi stalno forsiramo neke ljude 'over 60'

IVAN LEKO Hrvatski trener na klupi Club Bruggea, vodeće momčadi belgijskog prvenstva:
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 14. listopad 2017. 14:33

Kad se kod nas u medijima spominju naši treneri s angažmanom u inozemstvu onda je često nepravedno zapostavljen Ivan Leko, bivši igrač Hajduka i reprezentativac Hrvatske (10 utakmica), koji izvanredno vodi belgijski Club Brugge, trenutno vodeći na tablici.

- Vodeći smo klub u ligi, osvojili smo 24 boda u devet kola, ali to što imamo četiri boda prednosti u odnosu na Charleroi, sedam više od Mouscrona i tako dalje, baš i ne znači mnogo. Prvenstvo je dugo, ja sam naučio da se ne treba zanositi nego ići polako jednu po jednu utakmicu - rekao je Leko.

BRUGGE, BELGIUM - JULY 26: Ivan Leko Head Coach of Club Brugge gestures to his players during the Champions League Third Round Qualifier First Leg match between Club Brugge and Istanbul Basaksehir at Jan Breydel Stadium on July 26, 2017 in Brugge, Belgium. (Photo by Andy Astfalck/Getty Images)
Andy Astfalck/Getty Images / Getty Images
Ivan Leko

Ali prije razgovora o belgijskom nogometu, posebno tamošnjem prvenstvu, Leko je želio obznaniti svoje zadovoljstvo, pravu sreću na račun naše reprezentacije...

- Bio sam šokiran s onih 1-1 protiv Finske, bilo je nezamislivo to što nismo pobijedili. To je veliki kiks, čak bi rekao neoprostiv, premda se senzacije u nogometu događaju. No, bio sam uvjeren da ćemo premostiti Kijev. Nama je bilo bitno da u tom odlučnom trenutku ovisimo isključivo o sebi, o svojem rezultatu. I to se dogodilo. Čujte, tko ima Modrića u momčadi, pa i druge igrače, ali u prvom redu Luku, ima veliku prednost. Ja sam bio vezni igrač, bez želje da ispadnem napuhanko, imao sam tu ulogu u malom prstu. Međutim, Modrić je extraterrestre, izvanzemaljac.

Što se tiče novog izbornika Zlatka Dalića, za Leku je stvar jasna:

- Dalića treba ostaviti... Kod nas stalno postoji neka sumnja u mlađe kadrove, u javnosti se stalno forsiraju neki ‘over 60’. Jest, iskusniji su, ali mlađi treneri, pogotovo koji su imali respektabilnu karijeru, koji su igrali u jakim klubovima, ipak su u prednosti.

Leko je ovog ljeta preuzeo Brugge i to u nezavidnim okolnostima. Naime, taj klub je vodio Michel Preud’homme, slavni belgijski vratar, trener jakih belgijskih klubova, s Bruggeom je bio drugi i pri kraju prvenstva najavio da odlazi u mirovinu. On je vodio momčad u kojoj je bilo podosta iskusnih, ali i isluženih igrača pa je predsjednik Bart Verhaeghe, koji je na čelu Bruggea od 2011., odlučio izvesti zaokret. A to je bio angažman Ivana Leke, kojeg je kao igrača upoznao u četverogodišnjem periodu kad je aktualni trener igrao za Brugge.

- Potpuno smo obnovili momčad, u belgijskom prvenstvu imamo najmlađi igrački kadar. Igramo ofenzivno, možda i prenaglašeno, pa i riskantno, ali to nam daje rezultate. Izgubili smo jednu utakmicu protiv Mouscrona, dogodilo se to poslije stanke zbog reprezentacije.

Linker
20. travanj 2024 11:10