REUTERS/Ruben Sprich, sn ilustracija
HRVAT NA VRHU SVIJETA

BRAVO MAJSTORE! LUKA MODRIĆ U FIFINOJ MOMČADI GODINE Fantastični Ronaldo najbolji nogometaš, tvorac 'engleskog čuda' najbolji trener!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. siječanj 2017. 18:51

Luka Modrić i drugu je godinu zaredom izabran u idealnu jedanaestoricu u izboru profesionalnih nogometaša iz cijelog svijeta. Oko 26.500 svjetskih igrača Modriću je dalo dovoljno glasova da završi među trojicom izabranih veznjaka.

Budući da su podaci procurili u javnost ranije, Modrićev izbor nije iznenadio (iako je bilo nekih odstupanja u odnosu na momčad objavljenu u medijima prošlog tjedna), ali je definitivno još jedno veliko priznanje aktualnom kapetanu hrvatske reprezentacije. Prije godinu dana postao je prvi izabrani Hrvat, sada je potvrdio svoju poziciju. Nije loše za 31-godišnjaka...

U izboru za 2015. godinu Modrić je u veznom redu bio s Andresom Iniestom iz Barcelone te Paulom Pogbom, koji je tada bio član Juventusa. Pogba je ispao iz konkurencije, a na njegovu poziciju došao je Modrićev klupski suigrač Toni Kroos. Iniesta je opet tu, apsolutni rekorder među veznjacima, kojeg su kolege već osmi put izabrale u najbolju postavu godine. U 12 dosadašnjih izbora mjesto je na 36 pozicija rezerviranih za vezne igrače (bira se u formaciji 4-3-3) dobilo samo 16 nogometaša.

Nakon Inieste po broju uvrštavanja slijedi Xavi Hernandez (šest), Steven Gerrard i Kaka (tri), a Modrić i Kroos od jučer su u društvu Zinedinea Zidane i Xabija Alonsa s dva ‘nastupa’ u idealnih 11. Modrić je, podsjetimo, bio i u širem izboru za igrača godine FIFA-e, a nedavno su ga navijači na UEFA.com uvrstili u njihovu najbolju momčad godine.

Portugalac Cristiano Ronaldo je u Zürichu došao do dvostruke krune, nakon što je nagradu za najboljeg nogometaša godine pod nazivom Zlatna lopta dobio od France Footballa, u njegovim je rukama završio i novi FIFA-in trofej The Best. Predstavnici medija, izbornici i kapetani te navijači, svaki s po 25% glasačkog udjela, Portugalcu su odali veliku čast.

Treći u najužem izboru, naravno, nije imao nikakve šanse. Kao što je u posljednjih osam izbora (zadnjih pet zajedničkih u organizaciji s France Footballom pod imenom FIFA-ina Zlatna lopta) nisu imali Neymar, Manuel Neuer, Franck Ribery, Andres Iniesta, čak triput Xavi Hernandez i Fernando Torres. Antoine Griezmann, iza kojeg je sjajna godina u dresovima Francuske i Atletico Madrida, samo je upotpunio trolist, no to je samo kozmetika. Nakon 2007. godine kad je prestižnu nagradu FIFA-e dobio Milanov veznjak Kaka, uvijek su na prvom i drugom mjestu bili Messi ili Ronaldo. I te 2007. su najavili dominaciju, Messi je u izboru bio drugi, a tadašnji ofenzivac Manchester Uniteda Ronaldo treći.

Ronaldo
REUTERS/Ruben Sprich / REUTERS

Već skoro cijelo jedno desetljeće traje apsolutno neupitna dominacija Ronalda i Messija. Upitan je možda njihov redoslijed, jer je za mnoge Messi igračkom kvalitetom i znanjem ipak stepenicu iznad Ronalda, koji je, pak, barem za klasu bolji od svih ostalih. No kad čovjek u jednoj godini na travnjaku predvodi svoj klub Real Madrid do Lige prvaka, Europskog superkupa i naslova svjetskog klupskog prvaka, a pritom i reprezentaciju Portugala odvede do prve kontinentalne titule, sve kritike padaju u vodu.

Ronaldo
REUTERS/Ruben Sprich / REUTERS

----------------

Najboljih 11 u 2016. godini:

Neuer - Alves, Pique, Ramos, Marcelo - Modrić, Kroos, Iniesta - Messi, Suarez, Ronaldo

----------------

>>>> Najbolji gol 2016. godine je onaj kojeg je zabio Mohd Faiz bin Subri!


Mohd Faiz Subri é candidato ao golo Puskas by sportplay

>>>> Claudio Ranieri proglašen je za najboljeg trenera! Podjetimo, talijanski je stručnjak prošle sezone čudesno osvojio naslov prvaka Engleske s Leicesterom.

>>>> Nagradu za najbolje navijače podijelili su navijači Liverpoola i Borusije Dortmund zbog zajedničkog navijanja i pjevanja poznate 'You’ll Never Walk Alone'.

>>>> Najbolja nogometašica za 2016. godinu je Amerikanka Carli Lloyd, kapetanica reprezentacije SAD-a.

>>>> Za najbolju trenericu proglašena je izbornica Njemačke, Silvia Neid.

>>>> Nagradu za Fair play primila je momčad Atletico Nacionala koja je predala trofej osvajača Cope Sudamericane momčadi Chapecoense čija je praktički cijela momčad poginula u zrakoplovnoj nesreći na putu za finale.

>>>> Fifa je posebnu nagradu za 'izvanrednu karijeru' dodijelila brazilskom malonogometnom čarobnjaku, Falcau!

Linker
21. travanj 2024 21:29