Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
BRILJIRAO KAD JE NAJVIŠE TREBALO

DA SU ZNALI ŠTO MOŽE, NIKAD GA NE BI POSLALI NA POSUDBU Briljantna sezona bivšeg dinamovca: 'Vjerojatno će me htjeti vratiti, ali ja sam ovdje sretan'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. svibanj 2017. 10:16

Stuttgart i Hannover vratili su se u 1. Bundesligu! Nas ipak više zanima Stuttgart, jer u tom klubu igra bivši član zagrebačkog Dinama Josip Brekalo. Možda vam je promaklo, ali Brekalo je u zadnjem jurišu Stuttgarta prema Bundesligi bio itekako zapažen.

Nakon što dvadesetak dana nije igrao, trener Švaba Wolf mu je poklonio povjerenje u utakmici 30. kola s Union Berlinom, gdje je briljirao. Do kraja prvenstva je uhvatio mjesto u udarnoj postavi te odigrao preostale četiri utakmice (Nürnberg, Erzgebirge Aue , Hannover 96 i Würzburger Kickers), postao je jedna od ključnih figura. Na koncu je doživio veliko, rijetko viđeno slavlje nakon što je osiguran povratak među njemačku elitu, koje će mu cijeli život ostati kao zaustavljena slika.

U fazi čekanja

- Joooj... Kakvo li je to samo slavlje bilo. Kao da smo osvojili Svjetsko prvenstvo. Ili Ligu prvaka, nešto nedoživljeno. Zapravo, totalno neopisivo. Ukupno je na slavlju bilo, vjerovali ili ne, oko 200 tisuća ljudi! Na stadionu je na utakmici s Wurzburger Kickersima, koju smo dobili sa 4:1, bilo 60.000 gledatelja, a 80 tisuća ljudi je utakmicu gledalo na velikom platnu u blizini stadiona. Ostali su pak gledali u gradu. Čudo jedno! - priča nam Brekalo

Veli da je na glavnoj ceremoniji proslave povratka Stuttgarta u Bundesligu bilo oko 100 tisuća ljudi.

- Prekrasan je to bio doživljaj. Znam da će možda nebično zazvučati, ali izgleda da je dan kad je Stuttgart ispao iz Bundeslige na neki način bio poklon za klub. Shvatili su neke stvari koje su krivo radili, totalno su se homogenizirali i vratili na velika vrata. Navijači su oduševljeni, atmosfera je fenomenalna, pravo uživanje je biti ovdje.

Brekalo je doživio dvostruku sreću, osim što je pomogao klubu u povrataku u Bundesligu, u finišu sezone se dokazao kao pojačanje i iskazao talent o kojem se pričalo još dok je bio u Hrvatskoj. Navijači su ga sjajno prihvatili, mediji pišu pohvale, krenuo je stazom uspjeha, koja mu je očito bila suđena. Za one koji to možda ne znaju, Brekalo je igrač Wolfsburga na posudbi u Stuttgartu. Sad mu se dogodila zanimljiva situacija. Njegov matični klub Wolfsburg ide u razigravanje za ostanak u Bundesligi, a Stuttgart, gdje je na posudbi, vratio se u Bundesligu!? Što sada?

- Sada sam u fazi čekanja. Ugovor o posudbi s Stuttgartom imam još godinu dana, ali Wolfsburg može aktivirati moj povratak. Nakon svega što sam napravio ove sezone, a posebno nakon prekrasnog slavljeničkog dana, jasno jest da sam sretan, jako zadovoljan što sam igrač Stuttgarta. Iskreno, bio bih jako sretan da ostanem u Stuttgartu.

U ovom trenutku ne zna kako će postupiti Wolfsburg...

- Mogu samo pretpostaviti da će Wolfsburg, ukoliko na kraju ostane u Bundesligi, inzistirati da me vrati već ovoga ljeta. Sve će biti stvar dogovora. U ovom trenutku zaista vam ne mogu kazati kako će se sve rasplesti. Mogu samo kazati da bi vjerojatno svatko u mojoj situaciji, nakon svega, želio ostati u Stuttgartu. Naravno, sljedeće sezone svakako bih želio igrati Bundesligu!

Pravi potez

Bit će vrlo zanimljivo, ali svakako jako dobro za Brekala. Ukoliko se Wolfsburg spasi, onda će imati dva kluba s kojima može igrati u elitnom razredu njemačkog nogometa. Karijera u Njemačkoj, nakon početnih i za mladog igrača očekivanih turbulencija, kreće uzlaznom putanjom. Lijepa je to vijest ne samo za njega, već i za hrvatski nogomet. Svi znamo kakav se talent i nogometno znanje krije u nogama tog mladića.

- Na početku se u Wolfsburgu nisam uspio adaptirati, nije bila laka situacija. Naročito za mladog igrača poput mene. Odlučio sam se za odlazak u 2. Bundesligu i očito sam napravio pravi potez. Stuttgart se vratio u Bundesligu, a ja sam iskoristio svoju priliku. Posebno sam sretan što sam pokazao da se mogu nositi sa svima te da mogu igrati jako dobar nogomet - zaključio je Brekalo.

Linker
26. travanj 2024 03:05