Niko Kovač
 REUTERS/Ralph Orlowski
OBOSTRANO POŠTOVANJE

HRVAT DEFINITIVNO OSVOJIO SRCA NIJEMACA Bivši izbornik Vatrenih zadobio povjerenje i nastavlja sa senzacionalnom godinom

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 08. prosinac 2016. 17:17

U Eintrachtu su pritiskali cijelo vrijeme, svjesni da vrijeme nije na njihovoj strani. Na kraju su, prema njemačkim medijima, ipak uspjeli i uvjerili su Niku Kovača u nastavak suradnje, koja bi se po novom ugovoru trebala produžiti do ljeta 2019. godine.

- Na dobrom smo putu, naši razgovori stalno se vode oko budućnosti. Niko voli u sve biti upućen. Mi ne pričamo o pobjedama ili porazima, nego kako napraviti novi iskorak, što možemo učiniti da klub bude još bolji - govori sportski direktor Fredi Bobić, jedan od glavnih zagovornika Kovačeva ostanka na klupi Eintrachta.

Bivši hrvatski izbornik vratio je ponos u Frankfurt, njegovim dolaskom sve se pokrenulo, ne samo rezultatski, premda je to bio glavni uvjet, nego i organizacijski. Eintracht nikada nije bio sam vrh njemačkog nogometa, imao je doduše pozitivnih razdoblja u kojima su osvajani trofeji. Jedan naslov prvaka 1959. uz četiri Kupa, posljednji 1988. te Kup UEFA 1980. najveći su dosezi kluba osnovanog 1899. No, u posljednja dva desetljeća, od 1996. kada su prvi put u povijesti ispali, do danas Eintracht je jedan od sudionika natjecanja, često na rubu ispadanja.

REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS

Veće ambicije

Upravo je to mučilo Niku Kovača, njegove su ambicije puno veće. Svjestan je i on financijskog limita, ali želi vidjeti da su u klubu spremni za napraviti nešto više. Zato je i forsirao pregovore, želio je ispipati situaciju do Božića, a onda, ako pregovori propadnu, okrenuti se novim projektima. Na sreću navijača, ali i igrača koji ga slijepo slijede, Niko Kovač i njegov stožer s bratom Robertom ostat će i dalje u Frankfurtu.

- Izuzetno mi je bitno da uz sebe imam lojalne i sposobne ljude. Jasno da ne mislimo uvijek isto i ponekad su te rasprave i žustre, ali uvijek znam da će mi brat čuvati leđa - kaže o toj suradnji stariji Kovač. - Radit ćemo zajedno dok jedan od nas ne kaže “Čuj, ja ne mogu više”.


All Goals HD - Eintracht Frankfurt 2-2 Bayern... by fabiolafarrelly

Braća Kovač u Frankfurt su stigla u ožujku, Eintracht je tada bio na rubu ispadanja. Depresija se osjećala na svakom koraku, ali Kovač je malo pomalo uspio podići momčad s dna. Nisu se slomili ni nakon što su u Bremenu dobili gol u 88. minuti, pa su morali u dodatne kvalifikacije za ostanak. Ni prva utakmica s Nürnbergom nije prošla onako kako su zamislili, nesretni kapetan Marco Russ, koji je dan uoči dvoboja objavio kako boluje od raka, zabio je autogol kojim su gosti odnijeli obećavajućih 1:1 na uzvrat.

Međutim, u Nürnbergu je Eintracht odradio perfektnu taktičku utakmicu, dobili su 1:0 i ostali u ligi, a Kovač je dobio ono što je htio. Odriješene ruke i vrijeme.


FC Augsburg 0-1 Eintracht Frankfurt - Branimir... by GameCenter-Tosychannel

Pripreme su odrađene vrhunski, Eintracht je uz Hoffenheim momčad koja najviše trči u Bundesligi, neki igrači, koji su već bili proglašeni promašajima, prometnuli su se u nositelje, a Eintracht je na odličnom 5. mjestu s najboljim učinkom od uvođenja pravila tri boda za pobjedu.

- Prijelomni trenutak bio je poraz u Freiburgu, tada su igrači shvatili da bez maksimalnog truda nema ni rezultata - smatra Kovač. - To nam je ojačalo momčadski duh bez kojeg nema ništa - zaključio je Kovač, kojeg njemački mediji hvale, naglasivši kako je upravo on razlog ovog uzleta momčadi bez zvijezda.

-------------------------------------------------------------------------------

Ante Rebić posljednje tri utakmice Eintrachta odgledao je s klupe. Nije bio ozlijeđen, nego ga Niko Kovač jednostavno nije koristio, a sada je i objasnio zašto.

- Pogledamo li malo u prošlost, Ante je svugdje imao isti problem. Prema naprijed je sjajan, ima odlična rješenja, ali ne radi dovoljno u defenzivi i stoga ne igra - iskren je bivši hrvatski izbornik, koji je Rebiću pretpostavio Aymena Barkoka, 19-godišnjeg izdanka Eintrachtove škole, tek prije mjesec dana priključenog prvoj momčadi.

A baš je o radu u defenzivi nedavno Rebić sam sebe pohvalio.

- Sve sam bolji u tom segmentu igre.

Međutim, Kovač ne dijeli to mišljenje, čak je poslao i jasnu poruku.

- Obrana je čisto pitanje glave, jednom će morati to shvatiti. Najbolji mu je primjer kako to ide je Alex Meier. Kako on sada djeluje defenzivno to nismo vidjeli posljednjih godina, a ako to kapetan sa 33 godine može, onda nema isprike za mlađe. Ako ne može, onda neće ni igrati - zaključio je Kovač.

Linker
26. travanj 2024 08:42