REUTERS

NAJVEĆE IZNENAĐENJE BUNDESLIGE I PRIČA ZA NASLOVNICE Oni nisu čudo za jednu sezonu, nego ozbiljan kandidat za titulu prvaka

NJEMAČKA Pobjedom u Dortmundu momčad s istoka države pokazala da će i ove sezone biti pri vrhu
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 17. listopad 2017. 00:12

Signal Iduna Park bila je neosvojiva utvrda do prekjučer. Borussia nije znala za domaći poraz u prvenstvu čak 41 utakmicu, od 4. travnja 2015. kada je Bayer slavio. Taj niz prekinuo je RB Leipzig, još jednom pokazavši da neće biti prolaznik u Bundesligi, nego da se na njih mora ozbiljno računati i u borbi za titule.

Prošle sezone bili su odlični, čak dvije trećina prvenstva dahtali su za vrat Bayernu, natjeravši prvake na dodatni napor kako bi obranili titulu. Ove, pak, nastavljaju u istom ritmu. Dietrich Mateschitz osvojio je sve u ekstremnim sportovima, poharao je Formulu 1, ali nogometnom fanatiku sigurno bi najviše značio veliki trofej s klubom koji postoji tek osam godina.

- Čestitam suparniku, prvi puta je to ove sezone da moram priznati kako je netko bio bolji od nas - čestitao je trener Borussije Peter Bosz i dodao:

- Imali smo velikih problema s njihovim presingom, zato smo gubili lopte - objasnio je i razlog poraza.

Odličan skauting

Ralph Hasenhüttl samo se smješkao i ponosno gledao u okupljene novinare. Svjestan je da radi dobar posao, momčad je balansirana, protiv Borussije su istrčali bez najboljeg strijelca Wernera te najboljeg asistenta Forsberga, ali nije smetalo. Široki kadar može i takve izostanke pretrpjeti, iz drugog plana iskočili su kapetan Sabitzer, Augustin te Bruma.

Posljednjeg se ovog ljeta Igor Tudor s olakšanjem riješio, a Portugalac je kod austrijskog stručnjaka procvao, nezadrživ je na lijevom krilu, prava opasnost za suparničke obrane. Jasno, sve konce igre u središnjici drži Naby Keita. Gvinejac je centralna figura, a sada je u Kevinu Kamplu dobio veliko pojačanje. Keita inače sljedećeg ljeta odlazi u Liverpool, Klopp je za njega već izdvojio 70 milijuna eura, a čak se spominje da je spreman platiti i dodatak kako bi na Anfield preselio već u siječnju. Ako se to i dogodi, Leipzig već ima spremne zamjene, osim spomenutog Kampla, tu je i Leiner koji je ljetos stigao iz Salzburga.

Veliki posao radi njihovi skauti. Većina ovih igrača stigla je neafirmirana, očito je Mateschitz dobro naučio posao u austrijskom prvaku. Sjetimo se samo tko je sve igrao za Bikove iz Mozartova grada i gdje su kasnije završili. Sadio Mane je udarna igra Liverpoola, a u Salzburg je stigao kao 20-godišnjak iz Metza za 4 milijuna eura. Još bolji posao napravljen je s Keitom, on je stigao iz Istresa za 1,5 milijuna, pa ga je Leipzig otkupio za 29 u ljeto 2016. da bi prodao za 70 milijuna eura godinu dana kasnije.

Sve je to zasluga Ralfa Rangnicka, nekoć trenera koji je zbog bolesti, burnout sindroma, stresni posao trenera zamijenio onim sportskog direktora i to radi više nego dobro. Uostalom, nedavno je izašla priča da su prije dvije godine bili blizu dovođenja tada potpuno anonimnog Kyliana Mbappea, međutim, zbog promjene trenera do tog transfera nije došlo. Rangnick je prošlog ljeta povukao još jedan dobar potez, doveo je Hasenhüttela za trenera.

- Iznimno sam ponosan. Ovo je bilo nestvarno kako smo odigrali, potpuno smo ih iznenadili. Imali smo uvijek rješenje više, uložili smo sve i sve smo dobili - sretno je prokomentirao pobjedu u Dortmundu, kojom je utrka za naslov prvaka postala puno zanimljvija.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
21. travanj 2024 14:02