REUTERS
PRAVA NOGOMETNA LUDNICA

POČINJE NOGOMETNA LUDNICA - DANAS STARTA I MOĆNA NJEMAČKA LIGA Hrvatski ofenzivac najavljuje: Ove sezone igrat će se najjača Bundesliga svih vremena!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. kolovoz 2017. 19:56

U petak starta Bundesliga! Na Allianz Areni njemačku nogometnu priču otvaraju Bayern i Bayer Leverkusen. Kao i svake sezone, očekuje se prava nogometna ludnica, puni stadioni, kvalitetan, efikasan i atraktivan nogomet. Utakmice Bundeslige uvijek je užitak gledati, bez obzira što Bayern vlada već jako dugo, a njegovoj dominaciji se ne nazire kraj. Ipak, tko zna, možda ove sezone netko ugrozi nedodirljive Bavarce.

U njemačkim klubovima bilo je dosta promjena, fluktuacija igrača bila je znatna, ali bilo je godina kad je bilo i više transfera.

Za najavu Bundeslige izabrali smo mladog hrvatskog reprezentativca Josipa Brekala, momka koji igra u Stuttgartu, s kojim se prošle sezone iz drugog prebacio u prvi razred njemačkog nogometa. Izvanredno je Brekalo startao u novu sezonu, bio je veliki heroj Stuttgarta u prvom kolu njemačkog Kupa protiv Energie Cottbusa. Stuttgart je slavio nakon izvođenja jedanaesteraca, nakon što je završilo 2:2. Energie je vodio s 2:0, a onda je na scenu stupio hrvatski majstor. U veličanstvenom prodoru, predriblao je četiri-pet igrača, smanjio vodstvo suparnika, a onda je i poentirao iz jedanaesterca.

Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

Nema opuštanja

- Eto, baš ta utakmica s četveroligašem je pokazala kakav se nogomet igra u Njemačkoj! Ovdje se bez problema može dogoditi da trećeligaš ili četveroligaš izbaci bundesligaša. Mi smo se mučili protiv četveroligaša koji je nekad bio prvoligaš, u ludoj atmosferi pred oko 20 tisuća ljudi. Nismo mi toliko loše odigrali koliko su oni dali sve od sebe i opasno prijetili - prisjetio se Brekalo utakmice koju je završio kao junak Stuttgarta.

Ako možda ne znate, Brekalo je igrač Wolfsburga na posudbi u Stutgartu gdje mu ide, jako, jako dobro...

- Sretan sam ovdje, eto sad mi se poklopilo i da sam bio glavni pokretač te pobjede u Kupu. Pripreme sam prošao bez ikakvih ozljeda, što je najbitnije, osjećam se jako dobro. Mogi ustvrditi da još nikada u karijeri nisam bio na takvoj razini tjelesne spreme. Imam dobru momčad i odličnog trenera, očekujem jako lijepu sezonu.

Mladi nogometaš je nešto posebno želio naglasiti...

- Osjećam da mi ljudi vjeruju, osjećam se sigurno, imam ogromno samopuzdanje. Držim da je najbitnije kad igrač ima samopuzdanja.

A to nam priča i startu Bundeslige...

- Ove sezone igrat će se najjača Bundesliga svih vremena!

Naravno da smo ga odah pitali za objašnjenje tako smjele rečenice.

- Pogledajte imena ovih 18 klubova koji ove sezone igraju Bundesligu... Ne bih htio da se nešto krivo protumači, ne daj Bože da nekoga potcjenjujem, jer sve respektiram, uostalom vidite kako smo se mi mučili protiv četveroligaša. Ipak, ove sezone su u Bundesligi samo veliki, jaki klubovi, nema recimo Darmstadta, Ingolstadta... Nema klubova koji ponekad zalutaju u to veliko društvo. Sad je tu stvarno 18 velikana koji su dugi niz godina igrali Bundesligu. Tako se poklopilo, zato će biti spektakularno.

Je li Bayern uopće dodirljiv, može li ga netko ugroziti?

- Bayern je najjači i uvijek najveći favorit za osvajanje naslova. Međutim, iznenađenja su moguća, nekome se možda sjajno otvori sezona, krene uraganski, sve mu se otvori i može pomrsiti račune Bayernu.

Tko bi po vašem mišljenju to mogao napraviti?

- Mislim da bi to mogla napraviti Borussia iz Dortmunda. Ali eto, jeste li vidjeli kako se prošle sezone izvanredno držao Leipzig? Hoffenheim je bi opasan.... Bayern je naravno zaista najveći favorit, ali igrat će se vrhunske utakmice pred prepunim stadionima, u veličanstvenoj atmosferi. Bit će rezultata koji se ne očekuju, uglavnom, slijedi spektakl.

STUTTGART, GERMANY - FEBRUARY 06:  Josip Brekalo of Stuttgart runs with the ball during the Second Bundesliga match between VfB Stuttgart and Fortuna Duesseldorf at Mercedes-Benz Arena on February 6, 2017 in Stuttgart, Germany.  (Photo by Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images)
Thomas Niedermueller/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images

Izjednačeno na dnu

Koji klubovi će se najžešće boriti za ostanak u Bundesligi?

- Teško je to kazati... Ima mnogo klubova koji bi se mogli naći u toj grčevitoj borbi za ostanak. Nema niti jednog kluba za kojeg bi se moglo ustvrditi da je slabiji od ostalih. Po njemačkim medijima, najveći ‘favoriti’ za ispadanje su oni klubovi koji su prošle sezone ušli u Bundesligu, dakle oni ‘novi’. Po tome to smo mi Stuttgart i Hannover 96. Naravno, to ne mora biti tako. Mi smo mlada i perspektivna momčad, ako dobro startamo u sezonu ako dobro proigramo, ako super ‘kliknemo’, mislim da se možemo ubaciti prema gore, da možemo odigrati super sezonu - zaključio je Brekalo koj su Stuttgartom starta u subotu na gostovanju protiv Herthe.

Linker
20. travanj 2024 06:25