REUTERS
NE MIJENJA SVOJ STIL

REVOLUCIJA NIKE KOVAČA UZDRMALA TEMELJE EINTRACHTA Igrači se ponekad osjećaju kao donatori krvi

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 25. srpanj 2016. 10:04

Sve, baš sve je drugačije. Analizirajući proteklih nekoliko sezona, dok su ovdje vladali Armin Veh i Thomas Schaaf, u odnosu na sadašnje stanje, baš se ništa ne može usporediti. Sve je potpuno drugačije, pišu njemački mediji nakon dva tjedna priprema Eintrachta i Nike Kovača, koji je frankfurtski klub okrenuo naglavačke.

- Promjene su točno ono što nam je trebalo - poručuje sportski direktor Fredi Bobic. - Premda je jasno da promjene sa sobom vuku veliki rizik...

No to je stil Nike Kovača, čija se paradigma rada očituje u dva primjera: strukturi treninga i priprema te transfernoj politici.

- Ovo nisu najteže pripreme na kojima sam bio - tvrdi veznjak Eintrachta Stefan Aigner. - Ali su definitivno najekstenzivnije.

Da, igrači s terena svakoga dana ne izlaze barem dva i pol sata. Nema više kao kod Veha ili Schaafa 'izvanškolskih' aktivnosti poput raftinga, bicikliranja, planinarenja... Niko Kovač u svom je stilu uveo samo teren, s loptom ili bez nje. Te još jedan detalj koji je u Hrvatskoj svojedobno podigao brdo prašine, kada su ga mnogi umjesto na klupu vatrenih selili u - Petrovu 3.

"Radi se o silno pedantnoj sportskoj medicini, koja je na velika vrata ušla u klub. Jer, eintrachtovci se u svome kampu osjećaju kao da su u centru donacija krvi. Uzorak krvi uzima im se prije doručka, tijekom treninga, a potom i nakon završetka vježbanja. Ujedno se mjere i vrijednosti laktata, a svi ti rezultati treneru Kovaču i stručnom timu trebali bi odati kada se igrači nalaze na rubu ozljede", pišu kroničari kluba koji se sa staromodnijim Vehom i Schaafom s time nikada nisu susreli. No Niko i dalje ustraje na svojoj metodologiji rada koja se očituje i brojnim krvnim testioranjima, istima onima koji su, navodno, našim reprezentativcima silno išli na živce.

"Putem znanstvenih pretraga, trener točno zna kada je nekome potreban odmor ili rekuperacija. Inače, i vegetarijanstvo je 'out', na meniju su meso i riba...", donose Nijemci.

Druga se bitna promjena, dakle, očituje u transferima. Niko Kovač ovoga je ljeta doveo čak sedmoricu igrača, ali od njih samo dvojica s njemačkog govornog područja, što je priličan zaokret u odnosu na prijašnju veliku rekonstrukciju momčadi, koja se odvijala 2011. godine, a zahvaćala je gotovo isključivo njemačke igrače (dovedeni su Trapp, Schwegler, Rode...). Trenutačna rekonstrukcija pod paskom Nike Kovača i Fredija Bobica naslonjena je na strance, i to iz velikih klubova: stigla su dva igrača Reala (Omar Mascarell iJesus Vallejo), jedan iz Man. Uniteda (Guillermo Varela) i Fiorentine (Ante Rebić). Razlog? Jednostavan. Njemački igrači danas us Eintrachtu preskupi, a nevedena četvroka stigla je ili besplatno, ili na posudbu.

- Želja su mladi, gladni igrači, ali s određenom dozom iskustva - objašnjava Bruno Hübner, direktor kluba.
Integracija igrača koju sprovodi Niko bit će zanimljiva, jer premda je službeni jezik nejmački, svlačionica danas priča univerzalnim, nogometnim jezikom.
- Igrači će shvatiti što želim, tu nema brige - ističe Kovač.

A Kovač, vidljivo je to iz dolazaka, želi čvrstu obranu, s obzirom da jsu četvroica novaka defanzivno orijentirani igrači, te očito brzinu koju planira implementirati u sustav preko Bluma, Rebića i minimalno još jednog ofenzivnog brzanca kojeg želi dovesti.
- brzina, motoričnost, ponavljanje, to je naša orijentacija - ističe Kovač.

Konačno, u Eintrachtu su se promijenili i dresovi, domaća kombinacija više nije crveno-crna, već crno-bijela, a druga, gostujuća kombinacija nije bijela, već crvena. Mnogo promjena, ali i jednako toliko upitnika.
Znanstvenik je pokrenuo revoluciju. uskoro ćemo saznati njene efekte.

Linker
18. travanj 2024 10:13