Alexander Scheuber/Getty Images / Bongarts/Getty Images
ODLIČNO SE SNAŠAO U NJEMAČKOJ

VATRENI IMA SEZONU IZ SNOVA U BUNDESLIGI, VODEĆI JE ASISTENT LIGE 'U klubu me zafrkavaju da skinem 'devetku' i odjenem 'desetku'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. listopad 2016. 18:14

U Andreju Kramariću imamo najboljeg asistenta Bundeslige, on i Francuz Franck Ribery u osam prvenstvenih kola napravili su po pet dodavanja za pogodak, a zna se koliko je njemački nogomet ofenzivan i kakve, pogotovo Bayern i Borussia Dortmund, posjeduju poslužitelje i golgetere.

Kramarić igra izvrsno, Hoffenheim gotovo perfektno, nakon četiri remija nanizali su četiri pobjede i probili se do vrha tablice, sa samo četiri boda manje od Bayerna. Hrvatski reprezentativac priskrbio je i tri pogotka pa ispada da u prosjeku u svakoj utakmici učini nešto konketno: ili zabije ili asistira. Pritom mu dodavanja idu sve bolje i to u konkurenciji u kojoj mu u leđa s četiri asistencije gledaju Castro i Dembele iz Dortmunda, te Kovačev Fabian, pa s tri Thomas Müller, Alaba, Ibišević, mladi Hrvat iz Amerike Pulišić...

Zezanje u klubu

- S obzirom da svi znaju kako igraju Bayern i Borussia Dortmund i koliko zabijaju golova, to što sam ja u tom velikom društvu iz manjeg kluba razlog je da budem i sretan i zadovoljan. Samo želim da se to tako nastavi - kazao nam je u nedjelju poslijepodne, odlično raspoložen. Kako i ne bi. U okvirno dva mjeseca klupske sezone 2016/17. Kramarić je najbolji od svih Čačićevih reprezentativaca.

S Kosovom i Finskom prvi je put od aktualnog izbornika dobio mjesto u udarnoj postavi, u obje utakmice otvorio je suparnika, njegove su asistencije dovele Marija Mandžukića u šanse koje gotovo nije mogao promašiti, nakon čega je u Skadru išlo glatko, u Tampereu nešto teže.

Naravno da i sam očekuje koji gol više, međutim to Vatrenima nije presudno, Hrvatska je u Kramariću dobila igrača sa “zlatnim dodirom”, majstora čije lopte ruše defenzivne sheme rivala i donose prevagu, pakera kakvog godinama nije imala. Jer Kockasti posjeduju vrhunske veznjake Modrića i Rakitića, ali napadačke akcije daleko najviše su otvarane preko krila, pogotovo Perišića, ne usudimo se ni pomisliti koliko bi reprezentacija bez njega izgledala sterilno. No, Kramarić je taj, on je “desetka” koja i razigrava, i asistira, čije lopte odsjedaju kao radarom navođene, a “killerski” instinkt da “uleti” pred vrata čini ga posebno ubojitim. On je centarfor evoluirao u razigravača.

Nije Messi ni Neymar, ali s nogometom koji igra uvećava vrijednost nacionalne vrste. Hrvatska uglavnom djeluje u rasporedu 4-2-3-1, Kramariću Kosovo i Finska ne bi smjele biti tek prolazne epizode u udarnom ešalonu. Možda bi bilo pretjerano reći da posjeduje stocktonovski osjećaj za “podvaliti” pas, no na poziciji srednje polušpice iliti povučenog napadača osjeća se s loptom kao sommelier s bocom vina u ruci, točno zna kome kakva paše.

SINSHEIM, GERMANY - MARCH 12:  Andrej Kramaric of Hoffenheim celebrates his team's first goal during the Bundesliga match between 1899 Hoffenheim and VfL Wolfsburg at Wirsol Rhein-Neckar-Arena on March 12, 2016 in Sinsheim, Germany.  (Photo by Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images)
Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images

- Baš me zezaju u Hoffenheimu da skinem devetku i odjenem desetku. Ionako je slobodna. Ali pričekat će - priča Andrej, međutim nikad se ne nameće za državni dres preko medija.

Sloboda kretanja

- U klubu igramo 3-5-2, ja djelujem kao povučena špica, više-manje kao razigravač. U reprezentaciji mi to također odgovara, ali neću se gurati, nema smisla da kažem kako trebam ili moram igrati, da se ne protumači krivo. Izbornik zna što traži. Imao sam priliku protiv Kosova i Finske igrati u takvoj ulozi i dobro je to sve ispalo. U Hoffenheimu sam dobio slobodu kretanja, mogu ići gdje hoću - dodaje Kramarić.

Na Čačiću je da pronađe način kako Rakitiću, kojeg je forsirao na toj poziciji, odredi novu rolu. Rakitić je u Sevilli išao na utakmice kao dirigent na koncert, a u Barci već treću sezonu uskače na travnjak poput rudara u okno, i ne čudi što ima drugačije navike. Budući da s Islandom očito neće biti Modrića, eto jednostavnog rješenja s prelaskom Rakitića na Lukin posao.

U odnosu na Euro, upravo Kramarić može dati dimenziju više Vatrenima, biti ta karika koja je nedostajala, jer on raste, i to baš u času kad mnogi naši talenti ne igraju u klubovima ili imaju vrlo malo minuta.

Ne pati kao neki napadači isključivo za golovima.

- Kroz cijelu sam karijeru navikao da budem češće strijelac nego dodavač, ali kad mi ovo tako dobro ide, nemam se razloga brinuti. Moram biti zadovoljan. Vjerojatno da pitate bilo kojeg igrača, ako izostavimo najbolje poput Messija ili Ronalda, da imaju gol ili asistenciju po utakmici, svi bi odmah pristali. Samo da me zdravlje posluži - konstatirao je Kramarić.

Linker
25. travanj 2024 22:54