ŽNOVA AFERA

DETALJI NOVE NOGOMETNE AFERE KOJA TRESE HRVATSKU: MEĐU 22 UHIĆENA I IZBORNIK NOGOMETNE REPREZENTACIJE HV-a! Evo za koliko se novca namještalo suđenje

Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 28. lipanj 2017. 23:09

Nova afera s namještanjem utakmica u hrvatskom nogometu pukla je na području Slavonskog Broda, gdje je u utorak policija privela 22 osobe iz nogometnog svijeta zbog sumnji da su tijekom prošle sezone namještali ishode prvenstvenih utakmica u nižerazrednim natjecanjima županijskog ranga, ali i jedan susret Međužupanijske nogometne lige Slavonije i Baranje.

Dogovarali naknadu

USKOK je otvorio istragu nad 21 hrvatskim i jednim stranim državljaninom sa stalnim boravkom u Hrvatskoj, a prvoosumnjičeni je Davor Špehar (35), inače povjerenik za suđenje Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije i bivši nogometni sudac. Među osumnjičenima su još 12-orica aktivnih nogometnih sudaca, osmorica dužnosnika iz lokalnih klubova te jedan trener. Inkriminirano vrijeme u kojem su očito bili pod mjerama praćenja događalo se od 21. travnja do 23. svibnja 2017. godine, a većina sumnjivih utakmica odigrana je u sklopu 2. ŽNL “Centar” i “Istok”. Povjerenik Davor Špehar je, kako tvrdi USKOK, na traženje osumnjičenih predstavnika klubova za dogovorenu novčanu naknadu od 200 do 500 kuna po utakmici, delegirao kao glavne ili pomoćne suce na utakmicama natjecanja one koji su bili spremni pristrano suditi u korist pojedinih klubova. Okrivljeni nogometni suci su od predstavnika klubova primali novčane naknade u iznosima od 400 do 3000 kuna po utakmici kao nagradu za pristrano suđenje.

Prema informacijama koje smo dobili osim Davora Špehara, među uhićenima je, a što se vidi i na fotografijama, Ante Dujak, izbornik vojne nogometne reprezentacije Hrvatske, koji je priveden u službenoj majici HNS-a.

Trener u priči

Tu su, prema nama dostupnim informacijama i Goran Soldan, Matija Bule, Zvonimir Laco, Esad Havić, Dubravko Matok, Željko Galović, Željko Plaščević, Vlatko Zvirotić, Ilko Marić, I. V., Z. F., K. V., A. V., D. M., M. Z. Izvan konteksta 2. ŽNL u ovu je priču uletio i trener jednog kluba iz MŽNL Slavonije i Baranje, a neslužbeno doznajemo da je riječ o Igoru T. On je, sumnjiči ga USKOK trojici sudaca za jednu utakmicu platio 900 kuna “za pristrano suđenje u korist njegova kluba”.

Modus operandi bio je uglavnom isti u svim slučajevima. U jednome je tako trojici sudaca za pozitivan ishod utakmice Druge ŽNL Centar, koja je odigrana 20. svibnja 2017. godine, predsjednik jednog Nogometnog kluba “nagradio” trojicu sudaca s ukupno 100 eura, koje su oni međusobno podijelili, a nakon što je susret okončan željenim rezultatom za taj klub.

'Suradnja'

U drugom slučaju su, pak, predstavnici drugoga kluba kontaktirali povjerenika za suđenje tražeći od njega da za njihov predstojeći susret Druge ŽNL “Istok” 29. travnja odredi suce koji bi mogli uz novčanu naknadu suditi pristrano u korist njihova kluba. Povjerenik je na to pristao te pronašao dvojicu sudaca koji su pristali na ovakvu “suradnju”, a s obzirom da je klub koji ih je plaćao na kraju i pobijedio, obojica su u džep stavili po 200 kuna.

Ima li ova akcija policije i USKOK-a veze s prošlogodišnjim slučajem koji je odjeknuo u Hrvatskoj i šire i za koji je njegov glavni junak nagrađen Trofejem Fair-play teško je sa sigurnošću tvrditi, ali nije isključeno da je njegov potez ponukao istražitelje da se ozbiljnije uhvate problema s namještanjem i dogovaranjem utakmica na amaterskoj razini.

Branko Radičević, tada nogometaš NK Budainka Kolonija iz Slavonskog Broda, u susretu 2. ŽNL Centar namjerno je u završnici susreta promašio kazneni udarac za svoju momčad. Bio je uvjeren da je sudac Esad Havić pogriješio i da nije bilo ni “p” od penala. Suparnički igrači na tome su mu čestitali, no u svom klubu je dočekao ispisnicu. Poslije je Radičević objasnio da se u njemu nakupilo nezadovoljstvo i da više nije mogao gledati kako se prvenstvene utakmice igraju po sistemu “tri za tri”, odnosno “ja uzmem tri boda doma, a onda ti ih dam kada ti dođem u goste.” Uhićenja u Slavonskom Brodu ga ne čude.

Linker
18. travanj 2024 12:37