Srdjan Vrancic / Hanza Media / Srdjan Vrancic / Hanza Media
DEČKO S RAVNICA

DINAMOV BIG BEN OTKRIĆE SEZONE Kranjčarov džoker i čuvar rekordnog niza na Maksimiru

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. srpanj 2016. 10:37

Ben... Tako ga zovu svi u Dinamu. Filip Benković (19) naglo se početkom ove sezone nametnuo kao jedna od pozitivnih priča maksimirskog kluba. Na uzvratu protiv Vardara u Maksimiru, Zlatko Kranjčar gurnuo ga je u igru u 68. minuti, umjesto Armina Hodžića. U tom trenutku Dinamo je gubio sa 1:2, izgledalo je da se plavi brod naginje i da bi mogao potonuti.

Međutim, bio je to potez o kojem se priča još i danas. Benković je kao neki stari, iskusni nogometni as povezao kompletnu Dinamovu momčad, postao je poveznica vezne linije i obrane, nakon njegova ulaska na travnjaku se odigravala neka nova utakmica.


- Ulazak Benkovića ustabilio je momčad!
To je nakon utakmice bila rečenica Cice Kranjčara. Stvarno, Ben je odigrao kao da iza sebe ima stotinjak europskih utakmica, mnogi su se čudili kako je moguće da tako mlad momak, koji je prije kratkog vremana napunio tek 19 godina, može odigrati tako zrelo, i to u turbulentnoj situaciji za Modre.


Ta prezentacija očito mu je bila karta za udarni sastav u prvoj utakmici s Dinamom iz Tbilisija. Kranjčar uopće nije dvojio, ubacio ga je na stopersku poziciju umjesto Gordona Schildenfelda u paru sa Sigalijem. Da će zaigrati u udardom sastavu, saznao je na dan utakmice s Gruzijcima...
Opet su se mnogi čudili kako je Cico u tako važnom ogledu dao prednost tom tinejdžeru u odnosu na iskusnog i prekaljenog hrvatskog reprezentativca. Međutim, opet je trener sjajno pogodio. Benković je odigrao maestralnu utakmicu, praktički bez greške. Iako su svu slavu pokupili Dinamovi strijelci, Ćorić i Soudani, Benković je odigrao utakmicu karijere. Svi su mu se mogli samo nakloniti.


Stoper budućnosti

Bio je dominantan i superioran, pobijedio je u svim okršajima, djelovao je kao stoper budućnosti, neprelazan zid kojeg nitko ne može probiti. Osim toga, nekoliko puta je i pokrenuo Dinamove akcije iz obrane.


Prekrasna priča nastavila se i na utakmici sa Slaven Belupom. Iako je imao priliku postati tragičar jer je u prvom poluvremenu teško pogriješio krivim dodavanje gurnuvši Ejupija u čisti zicer, na kraju je ispao junak Modrih. Kad je izgledalo da su Modri nakon 106 prvenstvenih utakmica bez poraza u Maksimiru potpisali predaju, Ben je izjednačio u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Loptu koju mu je dodao kolega stoper Schildenfeld ‘dropom’ je smjestio u mrežu. Takav udarac ne bi obranila niti petorica vratara da su stajala na golu Slaven Belupa. Sve je to napravio s ozljedom glave, a tijekom stanke između dva poluvremena imao je i ‘kirurški zahvat’, doktor Hrvoje Šojat mu je zašio puknutu kožu na tjemenu. Igrao je kao Dinamov Vedran Ćorluka....


Najnovija mlada zvijezda Dinama je domaći dečko s Ravnica, kvarta blizu maksimirskog stadiona. Od šeste godine je u Dinamu, još tada je slušao huk s Maksimira i sanjao da zaigra za Modre. Nogometni uzor mu je Thiago Silva, a posebno se sjeća 2007. godine kad je za ruku držao Sammira, bio je klinac koji je izlazio s igračima pred utakmicu Dinama i Werdera. Danas njega klinci drže za ruku, Benković je počeo graditi veliku karijeru koracima od sedam milja...

Linker
25. travanj 2024 16:24