Hanza Media, sn ilustracija
PODUŽA LISTA

DUGA POVIJEST DINAMOVIH UZIMANJA IGRAČA S POLJUDA Evo tko je sve prije novog 'Luke Modrića' bio u rukama Hajduka, a zatim završio u Maksimiru

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. lipanj 2017. 00:08

Dug je i neizvjestan put od dolaska u Dinamo iz Dalmacije do stasanja u klasu Luke Modrića. Čak i nešto nižu klasu. Jakov Anton Vasilj dobio je taj nadimak, “novi Modrić”, pečat koji su imali već i neki prije njega, dakako, nikada ga nisu opravdali. Uostalom, i s Modrićem je bilo škakljivo, tko zna gdje bi bio danas da se nije snašao na posudbi u mostarskom Zrinjskom.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

I Zvone Boban jednom je tako, kao klinac, trebao u Hajduk, završio je u Dinamu. I dalje među svjetskom elitom. Kao i Luka Modrić. Bilo ih je još, Šime Vrsaljko također je bio Splićanima pri ruci, ali je stazu do madridskog Atletica utirao preko Maksimira. Sad je na dobrom putu Nikola Moro, dječak iz Solina, kojega Hajduk nije dovoljno ozbiljno shvatio i potrudio ga se uzeti, Dinamo je bio brži i konkretniji. Da sad u tu priču ne guramo igrače poput Duje Čopa, Joška Jeličića, Franka Andrijaševića, Mirka Hrgovića, Ardiana Koznikua, Ante Rukavine, koji su, posredno ili neposredno, u Maksimir stigli već kao zreli igrači, zadržimo se na mladima.

Franko Andrijašević
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

Jedan od onih koji su, poput mladog Vasilja, došli u Dinamo iz Hajduka s velikim očekivanjima bio je svojedobno Teo Kardum. U Maksimiru su su ga dočekali reflektori i naslovnice, brujalo se o velikom talentu kojeg je Dinamo slavodobitnički oteo najvećem rivalu. Međutim, brzonogi Teo nije ostavio dublji trag, pamtimo ga tek po golu Glasgow Rangersima u pripremnom susretu u Kanadi. Nešto je stariji (20 je godina imao) kad je s Poljuda došao bio Mario Grgurović, tada jedan od najvećih naših talenata. No kao ni Kardum, nikad u Maksimiru nije dosegao slavu kakvu su mu prognozirali.

U Dinamovu je školu iz Hajduka došao svojedobno i Marko Grcić, ni on nije se razvio u Dinamova prvotimca, kamoli nešto više.

Maloča počeo u Dinamu

Bilo je, dakako, odlazaka i u suprotnom smjeru. Mario Maloča počeo je u Dinamu, u kadetskom uzrastu napustio je Maksimir i dogurao do kapetana Bijelih i reprezentacije. Otišao je iz Zagreba u Split i Tomislav Kiš, dugo bio Hajdukova nada i ljubimac navijača, međutim nikada se nije dokraja nametnuo, otišao je u belgijski Kortrijk. I Marko Livaja stigao je u Dinamo iz Vranjica, a potom se brzo vratio u Hajduk, gdje se u seniorima također nije uspio nametnuti. Prošlog se ljeta pričalo da bi u Hajduk mogao otpisani modri stoper Branimir Kalaica, no on se ipak odlučio za Benficu, a na Poljudu je potom završio Luka Pasariček.

epa05507122 UD Las Palmas' Marko Livaja celebrates after scoring against Valencia CF during the Spanish First Division soccer match between Valencia and Las Palmas at Mestalla stadium in Valencia, Spain, 22 August 2016.  EPA/MANUEL BRUQUE
EPA/MANUEL BRUQUE / EPA

U svakom slučaju, bilo je dosta tih “novih bobana” i “novih modrića”, a vidimo koliko ih je malo opravdalo barem približno te epitete. Zato oprezno, pred Vasiljem je, nedvojbeno, puno posla. Ali da bi s obzirom na talent koji ima taj novi Dinamov igrač ova “krađa” uistinu jednog dana mogla postati antologijska, to je neupitno.

Linker
24. travanj 2024 12:58