Getty Images, sn ilustracija / Getty Images, sn ilustracija
KAKO NA SP?

DVOJICA NAJBOLJIH NA SVIJETU U POTRAZI ZA MUNDIALOM! BEZ NJIH SP NE BI BILO ISTO Dvojcu koji je obilježio nogometno desetljeće opasno visi Rusija

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. listopad 2017. 21:41

Svjetsko prvenstvo bez mene nije vrijedno gledanja - u svom stilu je poentirao prije četiri godine Zlatan Ibrahimović nakon što Švedska nije uspjela izboriti plasman za Mudial u Brazilu. A što bi tek onda bilo kada bismo gledali Svjetsko prvenstvo bez Lionela Messija i Cristiana Ronalda, dvojac koji je obilježio posljednje nogometno desetljeće i koji se u posljednjih devet godina privatizirao utrku za najboljeg igrača svijeta? Vjerojatno isto što i Wimbledon bez Rogera Federera ili Olimpijske igre bez Usaina Bolta...

Bilo bi zanimljivo čuti Zlatanov odgovor na ovakvu mogućnost, ali u svakom slučaju jasno je da bi izostanak dvije najveće nogometne zvijezde današnjice bio ogroman udarac za kvalitetu, ali i interes koji bi vladao za ruskim Mundialom. Iako bi bez Rusije mogli ostati Sanchez i Vidal, Buffon, Robben, Bale i Aubameyang, nitko od njih ne bi ostavio takvu prazninu kakvu bi predstavljao izostanak Messija ili Ronalda.

Portugal i Cristiano Ronaldo su u malo boljoj poziciji od Lionela Messija, aktualni prvak Europe u džepu već ima najmanje dodatne kvalifikacije, dok im pobjeda nosi sigurno mjesto u ždrijebu skupina Svjetskog prvenstva. U Švicarskoj su na početku kvalifikacija poraženi 2:0, ali bio je to Portugal bez Cristiana Ronalda koji prije nekoliko dana čak ni slabašnoj Andori nije uspio postići pogodak dok ponajbolji nogometaš današnjice nije ušao u igru. I u dodatnim kvalifikacijama Portugal bi bio veliki favorit protiv svakoga, ali i tamo se kriju mnoge zamke.

Četvrti nastup

Cristianu Ronaldo će tako večeras protiv Švicarske loviti svoje četvrto svjetsko prvenstvo. U Njemačkoj 2006. Portugal je nakon poraza u polufinalu protiv Francuske (0:1) osvojio četvrto mjesto iza domaćina, u JAR 2010. su otišli tek preko BiH u dodatnim kvalifikacijama, ali iako je Ronaldo bio proglašen igračem utakmice u sva tri ogleda u skupini (Obala Bjelokosti, Sj. Koreja, Brazil) put njega i Portugala zaustavila je Španjolska odmah na početku eliminacijskog dijela.

I u Brazil 2014. godine Ronaldo je odveo Portugal kroz dodatne kvalifikacije, ovoga puta s tri pogotka Švedskoj, a pobjedonosnim golom protiv Gane u skupini postao je prvi Portugalac koji je postigao pogodak na tri svjetska prvenstva. Ipak, nije bio dovoljan da Portugal prođe u eliminacijski dio, a Mundial u Rusiji vrlo vjerojatno mu je posljednja prilika da osvajanju Eura doda i medalju na svjetskoj sceni.

Slična priča vrijedi i za Lionela Messija, koji je 2006. godine u Njemačkoj postao najmlađi Argentinac koji je zaigrao na Svjetskom prvenstvu, kojeg je njegova reprezentacija okončala porazom od domaćina u četvrtfinalu. Njemačka je bila kobna za ambicije Messija i društva i četiri godine kasnije u JAR-u, kada su ih također eliminirali u četvrtfinalu, baš kao i u finalu Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu. Porazu unatoč, Messi je bio proglašen najboljim igračem prvenstva u Brazilu, a Maradona istaknuo da su iza nagrada stajali isključivo marketinški motivi.

Veliki udarac

Oni skloni teorijama zavjere napominju i da je izostanak Messija i Cristiana Ronalda sa Svjetskog prvenstva isto kao i da se NBA All-Star utakmica igra bez LeBrona Jamesa ili Stepha Curryja, odnosno da njihov izostanak znači i gubitke od stotine milijuna eura upravo onima čiji novac uvelike pokreće današnji nogomet, zbog čega se takvo što neće dozvoliti. Sponzori i vlasnici televizijskih prava trest će se baš poput navijača Portugala ili Argentine dok Cristiano Ronaldo i Lionel Messi budu predvodili svoje reprezentacije protiv Švicarske i Ekvadora.

- Kada one koji su loši učiš igrati nogomet riskiraš da ćeš ih naučiti tako da postanu bolji od tebe - govorio je prije 20-ak godina Omar Sivori, čija je rečenica posebno upečatljiva u trenutku kada su Sirija, Portugal i Argentina jednako blizu i daleko od Svjetskog prvenstva.

A možda za nekoliko godina više i ne budu, jer izostanak imena kakva su Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi mogao bi biti poticaj mnogima da se od svjetskog prvenstva napravi ono što se posljednjih godina pokušava napraviti od Lige prvaka, odnosno da natjecanje bude rezervirano za one koji donose najviše novca. Kada bi se dogodilo nogomet bi izgubio dušu, kao što bi i Svjetsko prvenstvo bez dva najbolja igrača današnjice izgubilo dio svoje draži.

Linker
18. travanj 2024 20:40