Foto: Vlado Kos / Cropix
POGLED 'INSAJDERA'

BIVŠI DINAMOVAC I ČLAN AUSTRIJE IZ BEČA ANALIZIRA ŠANSE HRVATSKE VELIKE ČETVORKE 'Osijeku prilika stoljeća, za Dinamo bi bila tragedija da ispadne...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. kolovoz 2017. 22:17

Ognjen Vukojević do ovog je ljeta bio igrač bečke Austrije. U dvije sezone odigrao je 31 utakmicu, dao dva gola i imao četiri asistencije. Tko može bolje oslikati Osijekova protivnika od čovjeka koji je tek izašao iz njihove svlačionice.

- Mislim da Osijek ima šansu stoljeća. Tako bih to nazvao - bila je prva Vukojevićeva rečenica. Nastavio je:

- Izvukao je protivnika s kojim može igrati, šanse su 50:50. Beč i Osijek su blizu, bit će puno navijača na utakmicama, i jednih i drugih. Austria teži igri od noge do noge. Trener Nijemac Thorsten Fink traži da čuvaju loptu, da imaju što veći posjed. Nisu pretjerano okomiti. Osijek pak igra tvrdu obranu, discipliniranu, s brzim napadačima, na kontre, njima će odgovarati ta igra Austrije. Da ih čekaju i love preko brzanaca na protunapade. Austria usto ima problem s napadačem Nigerijcem Kayodeom, on čeka transfer, nema još nijedan nastup u ovoj sezoni, a realno im je najbolji strijelac i nogometaš. Dakako, neće biti lako, ali čim je Osijek u poziciji “fifti-fifti”, to je za Bijelo-plave prilika stoljeća da se probiju u skupinu. Preko Austrije to mogu.

Osim Kayodea, tko su najopasniji Finkovi ljudi?

- Naš Hrvat Petar Filipović, koji je igrao po Austriji, ali i u Cibaliji i Slavenu Belupu, on je u obrani, zatim iskusni veznjaci, Austrijanci Grünwald i Holzhauser. Brazilac je Venuto ozlijeđen, ali je zato trenutačno u najboljem izdanju drugi Brazilac, Pires, lijevo krilo. Zabio je gol Cipranima, pa i kazneni je udarac bio na njemu. Na njega će Zekić sigurno morati obratiti pozornost. Dok nema Kayodea, uvjerljivo je broj jedan. Ako bi im se Kayode vratio, to bi im bio golem plus jer je pravi napadač i ekstremno brzo dominira u njihovoj ligi. Zabija puno golova. No bez njega su puno slabiji.

Austria u usporedbi s Red Bullom?

- Možda je Red Bull malo okomitiji, brži, oni imaju tu svoju poznatu igru, a Austria više ide u širinu, čuva lopta, u svakom je susretu drži 60 posto ili više, Fink je trener koji teži tom stilu. Zadnji vezni Holzhauser spušta se između dva stopera pa s njima razigrava, igraju s golmanom... Iako im je vratar Osman Hadžikić u maloj krizi, dobio je dva pacerska gola, protiv AEL-a i u prvenstvu od Sturma. Osijek ima veliku šansu, a ako ne bude Kayodea, izgledi mu još rastu.

Gledali ste Bijelo-plave, jesu li vas ugodno iznenadili?

- Apsolutno. Poslije Rijeke, Osijek je pokazao najviše od svih hrvatskih klubova. Dinamo je jako teško prošao, on mora najviše dodati gasa, Hajduk je uvijek tvrd, doma dobar, Rijeka me ne iznenađuje zato što je pod Kekom u standardnoj formi, ali Osijek je napravio najveći iskorak.


Petar Bockaj Goal HD - Osijek 1 - 0 PSV

Sad je euforija, prva je utakmica u Gradskom vrtu.

- Austria ne igra na Generali Areni jer se ona obnavlja, nego bi Bijelo-plave trebala dočekati na Prateru, ako to ne spriječi koncert Robbieja Williamsa. Na tom je stadionu više puta nastupila hrvatska reprezentacija.

Znači da nemaju pravi domaći teren.

- Tako je. Na Prater stane 50 tisuća ljudi, a bude maksimalno 10-15 tisuća. Osijek će na tom stadionu, ako se na njemu bude igralo, biti, nadam se, uz pratnju svojih navijača, kao doma. Iskreno vam kažem. Ne moramo se bojati nikakve lude atmosfere.

Pitali smo Vukojevića, koji je skaut Dynama iz Kijeva, ima li što novo s Domagojem Vidom?

- Blizu je produžetka ugovora, ali sad smo doživjeli šok zbog ispadanja iz Lige prvaka, pa je opet mali zastoj. Gledamo da se pojačamo, trebali bismo uzeti dva igrača... Vjerujem da ćemo proći Maritimo i ući u Europsku ligu te vratiti titulu.

Ognjen Vukojević
REUTERS/Nigel Roddis / REUTERS

Ostali hrvatski klubovi?

- Kad je riječ o Dinamu nemamo o čemu pričati. On mora proći. Bila bi tragedija da ispadne. Međutim, treba se najviše podignuti u formi. Trener Mario Cvitanović i uprava moraju dodati gasa, ako ne žele probleme u Europi, ali i HNL-u. I kupiti još dva igrača po onome što sam vidio do sada. Vjerujem u trenera Cvitanovića, dajem mu podršku, isto i upravi. Dinamovac sam, volim Dinamo, najsretniji bih bio da sve bude u redu.

- Rijeka? S Kekom sam oduševljen, i cijelom fizionomijom kluba, to daje rezultate. Vidi se zdrava sportska politika, imaju šanse, prva je utakmica u Grčkoj, neka tamo zabiju gol bit će ludilo na Rujevici. Kek je majstor defenzive koji će se znati postaviti, posjeduju adute, Gavranovića, Gorgona, Veškovića, brze igrače koji mogu zatresti mrežu vani. Ako je to bio u stanju učiniti Partizan, onda je i Rijeka. Eto, ocijenio bih Dinamo 80:20 u postocima za prolaz, Olympiacosu bih dao 55:45 u odnosu na Rijeku, a Hajduku 30 posto u odnosu na 70 Evertona. Drago mi je radi njih što su prošli dalje, bit će pun Poljud, Everton neće biti u natjecateljskoj formi, ali je objektivno favorit. I Austria - Osijek je 50:50.

Linker
23. travanj 2024 22:39