Vlado Kos / Hanza Media / Hanza Media
OPTIMIZAM IZ GRADSKOG VRTA

BROJE SE DANI DO SPEKTAKLA U EINDHOVENU Osječani se neće predati i najavljuju: 'PSV je favorit, ali nije rijetkost da mali pobijedi velikog'

Piše: Darko RužićObjavljeno: 22. srpanj 2017. 14:42

Oduvijek se naglašava, kada se igraju dvije utakmice, onda je prva samo jedno, prvo poluvrijeme. Tako je bilo i u ogledu Osijeka i Luzerna. Sa 2:0 iz Gradskog vrta Bijelo-plavi su imali puno pravo nadati se prolazu u treće pretkolo. Ali, objektivno, plesali su u Švicarskoj na rubu ponora. Uspjeli su domaćini nadoknaditi i stići prednost s kojom je momčad trenera Zorana Zekića računala kao kapitalom koji neće prokockati. Kada je Tomi Jurić po drugi put zatresao mrežu vratara Marka Malenice izgledalo je da su Osječani u šoku, da će nastavak utakmice proteći kao grogiranom boksaču vrijeme do završetka runde. Ali nije bilo tako. Na svu sreću.

Nije Osijek u Luzernu ostavio osobit dojam. Kao da je veći dio utakmice, poglavito u njenom prvom dijelu igrao pod ručnom kočnicom. Ostat će mu stoga gostovanje u Švicarskoj kao uspomena na najslađi poraz. Zapravo sjećanje na pobjedu Luzerna kojem ona nije bila dostatna da Bijelo-plave izbaci iz daljnjeg natjecanja.

Nismo potonuli

- Imali smo problema od početka igre. Vidljiv je u tom razdoblju bio nedostatak našeg iskustva u ovakvim utakmicama. I sada sam uvjeren da Luzern nije momčad s kojom se ne možemo nositi puno bolje nego što je to bio slučaj. Trebali smo od početka igrati mirnije. No, nakon drugoga primljenog pogotka ipak smo pokazali svoju kvalitetu. Nismo potonuli, već smo uzvratili udarac i nakon što smo postigli taj toliko važan pogodak podigli smo razinu igre i rasterećeni pokazali što znamo. Ali, sada sve postaje nevažno, mi smo ti koji idemo dalje. Dovoljno mi je kada sjednem pred kompjutor i ukucam PSV pa svaki put iznova spoznam o kakvom se klubu i momčadi radi, tko je i što je on. Veliki nas protivnik čeka u idućem kolu, PSV će pri tome biti i veliki favorit, ali nije rijetkost da mali pobijedi velikog. U svakom slučaju pred nama i našim navijačima je prava poslastica, dva ogleda s Nizozemcima - rekao je kapetan Bijelo-plavih Borna Barišić.

Ako je Ejupi pospremio loptu u mrežu, i onoga koji mu je servirao na udarac treba pohvaliti. Opet je Eros Grezda bio rastrčan, silno angažiran, a Muzaferu je loptu dodao kao na pladnju.

Lagana zabrinutost

- Za razliku od nas, Luzern je u igru jako dobro ušao. Bili smo zabrinuti kada je poravnao rezultat iz prve utakmice. Međutim, ubrzo smo nakon toga pokazali da smo prava momčad i uspjeli se izvući iz neugodnosti koja nam je zaprijetila. Nebitno je i tko je strijelac i tko je asistent, važan je samo naš prolaz u iduće kolo - naglasio je Eros Grezda.

Bitan je odmor

Analizu utakmice, igru momčadi i pojedinaca u njoj prepustit ćemo mu da učini kada se sreća i sve emocije smire. Ukupna ocjena i nije najbolja. Ali nekada i poraz nije gorak u tolikoj mjeri da zasjeni vrijednost uspjeha u dvije utakmice.

- Pokazalo se u Švicarskoj da su moja očekivanja igre Luzerna bila baš onakva kako je domaćin igrao. Puno je agresivnije, čvršće i napadački poduzetnije ušao u utakmicu nego u onoj u našem Gradskom vrtu. Svi su očekivali da smo baš u tom prvom susretu obavili sav posao, ali nismo. Bilo je itekako povuci-potegni. Mi još uvijek nemamo dovoljno iskustva za ovakve utakmice, za natjecanje u Europi s momčadima koje su na to odavno naviknute. Prošli smo, to je najbitnije. Sada nam slijedi, što se Europe tiče, gostovanje kod PSV u Eindhovenu. Veliki klub, iznimno jaka momčad, ali nebitno, ogledi s tim i tako snažnim protivnikom bit će nagrada mojim igračima i dakako našim navijačima za sve što smo do sada napravili, a o toj prvoj utakmici s PSV-om neću još govoriti. Moramo se opustiti, odmoriti i osvježiti jer nas u nedjelju navečer čeka utakmica s Istrom 1961 u Puli - kazao je trener Zoran Zekić.

Osijek je u ukupnom omjeru bio bolji od Luzerna i to je istina koja će ostati zapisana. Osijek je u trećem pretkolu Europske lige, Osijek je dao svoj obol i doprinos uspjesima klubova Hrvatske na europskoj sceni ovog ljeta. A, Švicarcima će ostati trpko zadovoljstvo da je neka od njihovih momčadi prvi put u Europi porazila neku momčad iz Hrvatske. Neka im bude, samo zato što su Bijelo-plavi izborili prolaz i pokazali da su bolji.

Linker
20. travanj 2024 04:37