CROPIX
ŠEST OD ŠEST

ČUĐENJE I U EUROPI I U LIJEPOJ NAŠOJ Hrvatski nogomet nikad nije tako startao, mogu li Osijek i Hajduk produljiti bajku?

HRVATI & EUROPA Stopostotan ulaz u sezonu naših klubova, danas slijede do sada najteža iskušenja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. srpanj 2017. 17:47

Za hrvatski nogomet mnogi će reći da je prirodni fenomen poput kamene šume u Bugarskoj ili Plave rupe u koraljnom grebenu Belizea, da je po rezultatima čudo za koje eksperti traže uporište, bez odgovora u koji su do kraja sigurni. A kad strancima kažete - talent, sumnjičavo vrste glavom, ne može biti samo to! Znamo da su izaslanici države koja nema ni jedan moderan europski stadion i ni jedan nacionalni nogometni kamp, na 17. mjesta na kontinentu, što je ne tako davno izgledalo kao znanstvena fantastika, a uvijek se nadamo da može biti i bolje. Barem još malo bolje… Jer nekoliko država ne bježi puno.

Visoki rejting

Tako visok rejting HNL-a iznenađuje i pojedine nogometne ljudi u našoj državi, pa misle da se tu ubrajaju i rezultati reprezentacije. Ne, ta dva sustava nadmetanja strogo su odvojena, a ako to baš nekoga zanima, Vatreni su ovoga časa na UEFA-inoj tablici na 11. mjestu, pa i nisu tako puno bolji od klubova.

Ulaz u sezonu sa šest pobjeda u jednako toliko utakmica Rijeke, Osijeka i Hajduka zapravo je očekivan otkako je privatni kapital samo malo dublje ušao i napravio reda, a što bi tek bilo da to uzme maha kako treba. Već nekoliko ljeta hrvatski predstavnici jaki su u kvalifikacijama, a kad i ispadnu to bude u pravilu napeto, za jedan gol ili pogodak u gostima. Lani su, primjerice, u prvih šest utakmica izborene četiri pobjede i dva remija. Prije uzvratnih susreta 2. pretkola Europske lige 2013/14. imali smo pet od pet, a sezonu potom šest pobjeda i jedan neodlučeni rezultat u sedam utakmica. Sitno se mijenjao trenutak ulaska naših u natjecanje. No takav start kao što je aktualan, šest od šest, još se nije dogodio. I što tom rezultatu daje dodatnu aromu - Dinamo, tradicionalno najuspješniji, nije ni krenuo.

Iz današnje perspektive čini nam se kao običan dan u uredu da Rijeka dvaput matira TNS, Osijek Santa Colomu, čak i da Bijelo-plavi doma budu bolji od Luzerna, a Hajduk od Levskog, ali zamislite u kakvom je glibu hrvatski nogomet bio sredinom prošlog desetljeća, i koliko se oporavio. U ljeto 2005. sva tri aduta ispala su na prvoj stepenici. Hajduk je od Debrecena dvaput poražen, 3:0 i 5:0, Inter je u obje utakmice svladala Crvena zvezda 3:1 i 4:1, a jedino je Rijeka imala jednu pobjedu, i to nedovoljnu, 2:1, zbog gubitka 1:0 od Litexa.

Tko će do skupina?

Skor je bio dijametralno suprotan od novodobnog, jedna dobivena utakmica i pet poraza u šest nastupa. Godinu kasnije Varteks je ispao u 1. pretkolu od albanske Tirane, a Rijeka od ciparske Omonije. U četiri ogleda nisu dobili ni jedan susret. Dinamo je u dva navrata matirao litvanski Ekranas, ali potom je pao od Arsenala, pa Auxerrea.

No, tek sada starta ozbiljnija Europa, već od današnjih uzvrata Hajduka i Osijeka, kamoli u sljedećoj rundi. U kolovozu ćemo svoditi račune. Najvažniji je konačan ishod - broj klubova u skupinama. Hrvatska je u tri navrata imala dva - 2010. u Europskoj ligi Dinamo i Hajduk, te 2013. i 2014. Dinamo i Rijeku. Kad bismo ponovili taj domet, bili bismo posve zadovoljni.

Međutim, neka prvo Bijeli i Bijelo-plavi obave posao koji moraju. I koji se od njih očekuje u Sofiji i Luzernu.

Linker
24. travanj 2024 13:35