Miljenko Karacic / SN
BRAVO, MOMCI!

ČUDO USRED MALTE Hrvatski trener ribare pretvorio u ozbiljne nogometaše: 'Slave nas kao heroje'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 23. srpanj 2016. 13:11

Povijesni uspjeh za malteški nogomet ostvario je Dražen Besek na klupi Birkirkare! Nikad neki klub s tog malog sredozemnog otoka nije bio u 3. pretkolu nekog od eurokupova, sve do ovog četvrtka i 2-1 pobjede Birkirkare nad Heartsom usred Edinburgha, nakon 0-0 u prvom nadmetanju.

Osim 53-godišnjeg trenera iz Varaždina, jedan od junaka bio je i vratar Miroslav Koprić, 31-godišnji Koprivničanin, koji je u 35. minuti obranio 11-erac!

Bivši trener Varteksa, s kojim također potpisuje najveći europski uspjeh, proljeće u Europi 1999. u tadašnjem KPK, smiono je najavio da se “u uzvratu neće braniti, nego boriti za rezultat i učiniti ponosnim navijače”.

Nakon što je do poluvremena sačuvala mrežu i imala bolje prigode, Besekova momčad povela je u 55. minuti, nakon prekida, iskoristivši pogrešku domaće obrane, zabio je Christian Bubalović, austrijski stoper hrvatskog podrijetla. U 67. minuti Herrera je iz kontre kroz noge vrataru povisio na 0-2, domaći su samo uspjeli smanjiti preko Sammona u 73.

- Dočekali su nas navijači na aerodromu, kasnije se u Birkirkari, gradu u unutrašnjosti Malte, slavilo kao da smo osvojili neki trofej. No, momčadi nisam dao da puno slavi, okrećemo se Krasnodaru, prvi ogled je sljedeći četvrtak kod nas, jači su Rusi od Škota, no probat ćemo izvući maksimum iz tog nadmetanja, kazao nam je Besek u petak navečer nakon dugog puta i presjedanja zrakoplova.

Besek je na Malti od kraja prosinca 2015., nije uspio osvojiti naslov i izgubio je u finalu FA Cupa, no trećim mjestom je klub 20. put uzastopce izborio Europu.
- Birkirkara si ne može priuštiti igrače s velikim primanjima, ali vodstvo kluba nam je dalo kredit i mi ga koristimo. U hodu selekcioniramo momčad, rastemo svakom utakmicom. Došao sam ovdje da se aktivno odmorim od Kine, no možda se i duže zadržim.

Liga je tek četiri godine profesionalna, novac nije velik, ali imam dečke koji su spremni na žrtvu, na dva treninga dnevno ljeti i taj rad, eto, daje rezultate, naglasio je Besek.

Od hrvatskih nogometaša Besek osim Koprića ima mladog beka Marottija, vratio mu se Anđelković, a otišli su Mujanović i Smrekar. Šest domaćih igrača je počelo u postavi, još dvojica ušla s klupe prtiv Heartsa, zato su Maltežani toliko i ponosni.

Linker
14. travanj 2024 15:29