Reuters/Lee Smith
IMPRESIVNA POVIJEST

HAJDUK NA GOODISON PARKU ČEKA PAKLENA ATMOSFERA 'Bijele' neće dočekati s karamelama, a vrijednost im je čak 13 puta veća od splitske momčadi

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 17. kolovoz 2017. 19:18

Nil satis nisi optimum” - moto je Evertona ugrađen u klupski grb, a otprilike znači “ništa osim najboljega nije dovoljno dobro“. Klub je osnovan 1878. godine pod nazivom Santo Domingo, a već sezonu kasnije dobio je sadašnji naziv po kvartu u Liverpoolu. Everton spada u Top Five engleskoga nogometa po tradiciji. Na legendarnom Goodisonu igraju od 1892. godine, a taj je stadion poznat i po tome što je s njega emitiran prvi televizijski prijenos, prvi su uveli i grijanje, no otkako je došao iranski naftni magnat Farhad Moshiri koji je kupio 49.9 posto vlasništva kluba, sve se više razmišlja o novom stadionu koji bi imao 60.000 mjesta i bio kamen temeljac za napad bliže vrhu engleskoga nogometa.

Od svoga dolaska u klub 2016. godine, Moshiri je napravio zaokret, platio je odštetu za menadžera Ronalda Koemana u visini pet milijuna funti i dao mu slobodu u stvaranju momčadi koje će se u doglednoj budućnosti potući za titulu prvaka. Sadašnji stadion Goodison Park koji prima oko 40.000 gledatelja postao je premali za sadašnji interes.

- Atmosfera na Goodison Parku je kao u paklu, to je za mene najteže gostovanje u Engleskoj - svojevremeno je o Evertonovu stadionu rekao Sir Alex Ferguson, legendarni menadžer Manchester Uniteda.

Najveći klupski uspjeh na međunarodnoj sceni je osvajanje Kupa pobjednika kupova 1985. godine protiv bečkoga Rapida na čijoj klupi je tada bio hrvatski trener Otto Barić. No, Englezi manje vrednuju internacionalne uspjehe, stoga se više ponose domaćim uspjesima, devet puta su bili prvaci Engleske, posljednji put 1987., dok su pet puta osvajali FA kup, zadnji put 1995.

Klub ima nadimak Blues ili Toffees, a najpoznatija grupa njihovih navijača je ForEverton. Najčešće ih zovu Toffees, što bi značilo karamele, a više je verzija zašto je to baš tako. Najuvjerljivije zvuči ona da je davno pokraj stadiona bio dućan karamela koje su navijači kupovali prije utakmice, što je s vremenom prešlo u legendu.

Duga je lista njihovih legendarnih igrača, no to su imena iz vremena kada je Everton osvajao trofeje. Srednje generacije pamte strašnoga golgetera Garyja Linekera i krilnoga napadača Trevora Stevena. Dvije sezone je Everton je odigrao jedan od najpoznatijih engleskih igrača u povijesti Paul Gascoigne, no to je bilo pred kraj njegove karijere.

Wayne Rooney je vjerojatno najbolji igrač kojega je proizveo Everton, kao mlad napadač odigrao je dvije sezone za Everton, da bi za 26 milijuna funti otišao u Manchester United u kojemu se zadržao 13 sezona osvojivši brojene trofeje. Na Old Traffordu ga Jose Mourinho više nije vidio u prvom sastavu, a onda se Rooney ovog ljeta vratio kući, tamo gdje je ponikao...

Zanimljivosti o Evertonu:

Bilić i Jelavić igrali za Everton

Samo su dvojica Hrvata nosila dres Evertona, a obojica su hajdukovci. Slaven Bilić tri je godine bio član Evertona u koji je stigao iz West Hama, kojemu je danas menadžer, no nije ostavio veliki trag premda je bio omiljen igrač, no to je bilo pred kraj njegove karijere, a skupio je 28 nastupa. Bilić je stigao za 4,5 milijuna funti i sudjelovao u spašavanju Evertona od ispadanja. Drug igrači koji je bio na Goodison u je napadač Nikica Jelavić, koji danas igra u Kini. Od 2012. do 2014. igrao je za Everton u koji je stigao iz Glasgow Rangersa, a za Bluese je postigao 16 golova u 59 nastupa. (dku)

Najveći rival nastao zbog - alkohola

Jedno od najvećih rivalstava u nogometu je ono između Evertona i Liverpoola, no nema dimenziju velike mržnje kao što je to u slučajevima gradskih rivala poput Celtica i Glasgowa, Rome i Lazija ili Boce Juniors i River Platea. Merseyside derby se naziva i prijateljskim derbijem, budući da u mnogim obiteljima grada Liverpoola ima simpatizera i jednih i drugih. Uostalom, dva stadiona su udaljena tek nekih 400 metara, a između njih je samo Stanley Park. Everton je osnovan 1878. i do 1884. domaće utakmice igrao je na Anfieldu, današnjem domu Liverpoola. Vlasnik terena bio je predsjednik Evertona John Houlding, čiji je odlazak iz kluba bio političke i ekonomske naravi. Bio je član konzervativne stranke, dok je nekoliko članova uprave Evertona bilo u liberalnoj stranci, povezanoj s pokretom protiv alkohola. Budući da je Houlding bio pivar, s njima se baš i nije mogao složiti i 1892. osnovao je Liverpool FC...

Vrijednost igrača skoro 13 puta veća od Hajdukovih

Dolaskom Ronalda Koemana i Waynea Rooneyja nakon njega, sigurno je počela nova era Evertona u kojoj se nadaju boljim rezultatima. Na kraju sezone prodali u napadača Romela Lukakua u Manchester United za 84,7 milijuna eura, što je najveći izlazni transfer u povijesti kluba. Dolazak Gylfija Sigurdssona gotova je stvar, islandski veznjak čije je cijena 50 milijuna eura trebao bi biti najveći ulazni transfer u povijesti Evertona. Novi igrači koji su stigli ove sezone su veznjak Davy Klaasen iz Ajaxa, stoper Michael Keane iz Burnleyja, vratar Jordan Pickford iz Sunderlanda i napadač Sandro Ramirez iz Malage. Oni su otprilike plaćeni koliko su dobili za Lukakua, a odlazak Rossa Barkleyja u Tottenham ili Chelsea, trebao bi pokrit i novac uložen u Sigurdssona. No, Koeman traži još jednoga napadača od formata za kojega su spremni izdvojiti oko 30 milijuna eura. Ukupno su na pojačanja potrošili čak 148 milijuna eura, dok su na prodajama zaradili 106,28 milijuna eura. Prije dolaska Sigurdssona, vrijednost kadra Koemanove momčadi iznosi 292,5 milijuna eura, skoro 13 puta više od Hajdukovih 22,9 milijuna eura.

Linker
24. travanj 2024 11:53