REUTERS
ZANIMLJIVE BROJKE

IZNENAĐUJUĆI PODATAK KOJI IZAZIVA STRAHOPOŠTOVANJE Samo je Real Madrid trofejniji od kluba kojeg je Rijeka držala u neizvjesnosti!

RIJEČKI SUPARNICI Čak 79 raznih trofeja osvojio je aktualni Olympiacos
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 17. kolovoz 2017. 17:12

Olympiacos je 54. riječki protivnik u klupskoj povijesti europskih natjecanja, nakupilo se tu znamenitih momčadi od Intertoto kupa u sezoni 1962/1963. kada se ispalo u četvrtfinalu od mađarske Dozse. Kantridu su pohodili Basel, PSV, Juventus, Valladolid, Real Madrid, dvaput Standard Liege, Celta Vigo, Genclerbirligi, a u novoj eri Matjaža Keka Stuttgart, Lyon, Sevilla, Feyenoord, pa i Red Bull Salzburg se slobodno može pridružiti toj skupini klubova.

Međutim, ima jedna zanimljivost u kontekstu ovogodišnjeg premijernog play-offa Lige prvaka. Olympiacos je, naime, drugi najtrofejniji klub s kojim će se Rijeka sastati u Europi! Samo vitrine Santiago Bernabeua broje više pokala od onih u Pireju na stadionu Georgios Karaiskakis...


All Goals & highlights HD - Olympiacos (Gre...

Grčki ‘Dečki iz Pireja’ imaju 44 naslova domaćih prvaka, još 27 Kupova, četiri Superkupa i tri trofeja u natjecanju imena Kup veće Grčke koje se održavalo od 1969. do 1976. godine, a igrali su pobjednici grčkog i ciparskog Kupa. Dakle, u zbroju to je 78 trofeja samo u domaćim natjecanjima! Velike europske nisu osvajali, najveći uspjesi su četvrtfinala Lige prvaka i Kupa UEFA-e, imaju tek jedan Balkanski kup, baš kao i Rijeka. Ukupno: 79 ‘kanti’.

Juventus ih ima 64, PSV 45, Basel 33 (bez Alpskih kupova), Feyenoord 39, Sevilla 17 (bez Kupova Andaluzije), Lyon je na 25, Stuttgart ih broji 13 (bez regionalnih tofeja), Celta ih ima 6, a Partizan 42 (uključujući Mitropa kup 1978. godine).

Dakle, Rijeka igra s grčkim dominatorima, najtrofejnijem klubu u povijesti te zemlje gdje je katastrofa odigrati sezonu bez nekog pokala, a zamislite što bi bilo da ih ‘jedna Rijeka’ izbaci iz Lige prvaka...

Jasno da su, recimo, Juventus, Sevilla, PSV, pa možda čak i Lyon zvučniji te bolji klubovi od Olympiacosa. No, ako se gledaju samo trofeji, onda je ispred samo - Real Madrid. Ništa čudno, Galacticosi imaju 33 naslova u Primeri, 19 Kupova kralja, 12 osvojenih Ligi prvaka, devet domaćih Superkupova, četiri UEFA-ina Superkupa, tri naslova Interkontinentalnog kupa, dva trofeja svjetskih klupskih prvaka i Kupa UEFA-e te po jedan trofej u Liga kupu i Kupu Eve Duarte (1947). Ukupno? Ogromnih 86, kako i priliči jednom od najvećih klubova na svijetu.

TROFEJI RIJEČKIH SUPARNIKA

44 naslova prvaka Grčke

27 grčkih Kupova

4 grčka Superkupa

3 trofeja u Kupu veće Grčke

1 Balkanski kup

Linker
17. travanj 2024 09:26