REUTERS
JEDAN JEDINI NEPONOVLJIVI

'KAKO JE MOGUĆE DA NAJGORI TRENER NA SVIJETU UZME TROFEJ I IZBORI LIGU PRVAKA' Special One u svom stilu spustio svim kritičarima

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 26. svibanj 2017. 15:51

Utakmica je bila dosadna, pomalo ljutitim tonom rezonirao je finalni ogled Europske lige između svojeg Ajaxa i Manchester Uniteda (0-2) trener Peter Bosz.

I nije ništa krivo rekao, utakmica se svela na napucavanje dugih lopti najuspješnijeg engleskog kluba dok je pred svojim šesnaestercem usidrio tanker. Golobradi Nizozemci su s druge strane reinkarnacija ili, da malo smanjimo kriterije, momčad nadahnuta ekspresivnom erom Johana Cruyffa. Ajax se u Stockholm došao nadigravati, izgledalo je kao da niti nemaju plan B, a problem je što je na protivničkoj klupi sjedio taktički mastermind Jose Mourinho.

U jednoj utakmici karizmatični Portugalac rijetko griješi, pa ako izuzmemo način na koji njegove momčadi dolaze do trofeja (a to je na kraju jedino bitno), dolazimo do podatka da je od prelaska u Porto osvajao trofeje u svakoj drugoj sezoni u klubu. Izborio je igranje Lige prvaka s Unitedom iduće godine, rezultatski, ali i trofejno (osvojio i Liga kup) ušminkao sezonu te, barem zasad, zadovoljio svoje poslodavce.

“Ova noć je bila važnija od sporta”, napisao je David Beckham na svom Instagram profilu. Nogomet je bio usko vezan s emocijama na Friends stadionu, bila je to velika noć za stanovnike Manchestera, nakon terorističkog napada u ponedjeljak. Sport je, barem na tih 90 minuta, malo odagnao tugu koja je zahvatila grad. “Crveni vragovi” su igrali za cijelu zajednicu, svjestan je toga bio i Mourinho koji je nazvao utakmicu “najtežom u karijeri”. Istaknuo je da je “skromnim i timskim principima” njegova momčad stigla do jedinog naslova koji je velikanu s Old Trafforda nedostajao.

- U lošoj sezoni, kad sam osjećao da je moja momčad najgora na svijetu, kad sam imao osjećaj da sam najgori trener na svijetu, došli smo do dva trofeja i ušli u Ligu prvaka, a da nismo bili prvi, drugi ili treći - započeo je već poznatom “sami protiv svih” retorikom Mourinho i dodao: - Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je gotovo nemoguće igrati. Krpali smo sastav zbog ozljeda, tjerali igrače do maksimuma i pokušavali izvući najviše što možemo do kraja sezone. Vrijeme je za odmor.

Kada direktor Ed Woodward i njegovi nadređeni podvuku crtu na kraju sezone, moguće je da će im pogled zamutiti dva nova trofeja pohranjena u klupske vitrine. Ostaje upitno koliko će se portugalskom stručnjaku gledati kroz prste jer žetva srebrnine teško dugoročno može zamaskirati činjenicu da je United u Premiershipu ubilježio čak 15 remija. Čak i onaj skovani izraz “boring United”, nalijepljen na prošlogodišnju Van Gaalovu momčad, djeluje kao mala beba u usporedbi sa sterilnim Mourinhovim vedetama. Očekivanja će porasti, zasigurno se sprema ljetno provjetravanje svlačionice, a Mourinho je već gurnuo Woodwardu u džep listu željenih pojačanja. De Gea out, Griezmann in, najzvučnija je rotacija, no puno je prerano za takve spekulacije.

Linker
21. travanj 2024 23:22