Foto: Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
UZ PUNO MUKE

VIDEO: TEŠKO IZBORENA POBJEDA NA EUROPSKOJ PREMIJERI Osječani se mučili gotovo cijelu utakmicu protiv amatera, promašili penal pa se jedva spasili

Nogometaši Osijeka pobjedom su startali u kvalifikacije za Europsku ligu. Slavili su 2:0 na gostovanju kod Sante Colome u Andori iako je do 80. minute bilo 0:0. Prvi gol je djelo Mioča iz odbijanca nakon promašenog penala Ejupija, a Lukić duboko u sudačkoj nadoknadi potvrđuje pobjedu.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 29. lipanj 2017. 17:34

Santa Coloma 0
Osijek 2

Andorra La Vella Stadion Estadi Comunal. Gledatelja 600. Sudac: Farrugia Cann Trustin 6. Pomoćnici: Jurgen Spiteri i William Debattista. Četvrti sudac: Emanuel Grech (svi iz Malte). Delegat: Alin Cioban (Rumunjska).

Strijelci: 0:1 - Mioč (79), 0:2 - Lukić (90).

UE Santa Coloma (4-2-3-1): Perianes - Aloy, Orosa, Ruiz, Maneiro - Munoz, Sandro (od 82. Molina) - Sanchez - Rubio (od 68. Anton), Bernat, Salomo.
Trener: Emilio Gomez.

Osijek (4-3-3): Malenica - Šorša, Škorić, Barać (od 58. Lesjak), Barišić - Mioč, Lukić, Knežević (od 85. Pušić)- Grezda, Ejupi, Boban (od 58. Bočkaj).
Trener: Zoran Zekić.

Žuti kartoni: Sanchez (21 - preoštar start), J. Rubio (29 - preoštar start), Barać (45 - prigovor), Barišić (54 - prigovor), Orosa (87 - preoštar start).

Dvanaest je utakmica u europskom natjecanju do ove sezone igrala momčad UE Santa Colome. U svakoj je od njih doživjela poraz. Trinaesti joj je nastup zamalo bio sretan. Izdržala je do 79. minute, a onda pokleknula, a Osijek svoju nadmoć okrunio jednim pogotkom dovoljnim za pobjedu.

Europski su put osječki Bijelo-plavi započeli sinoć u Andorri prvom utakmicom prvog pretkola Europske lige. Sve su preduvjete za dobru igru i dakako rezultat imali. Odradili su pripreme na Pohorju kraj Maribora, a rezultatima u odigranim pripremnim utakmicama kao da su dolili ulje na vatru već ionako rasplamsalog optimizma među svojim simpatizerima. Istrčali su početkom utakmice na stadionu Estade Comunal u La Velli u najavljenom sastavu.

Od ovoljetnih pojačanja u udarnoj je momčadi trenera Zorana Zekića bili Eros Grezda i povratnik u klub Tomislav Šorša dok je na klupi za pričuve ostao Petar Bočkaj. Ostali, Nikola Jambor i Robert Mudražija nisu stekli pravo nastupa. Sve u svemu i nije to bio kompletan sastav Osijeka budući da u Andorru nisu ni doputovali zbog ozljeda koje saniraju Dmitro Lopa, Antonio Perošević i Nikola Matas. Ali, momčad koju je na igralište u La Velli poslao trener Zekić uživala je njegovo puno povjerenje i s predznakom - udarna - odigrala u nepromijenjenom sastavu po jedno poluvrijeme u svakoj pripremnoj utakmici.

Vrijeme je za igru bilo pogodno. Temperatura zraka 15 stupnjeva, ali i brzina vjetra 18 metara u sekundi što je u prvom poluvremenu pogodovalo domaćim igračima koji su igrali niz vjetar. Ali Osijek se od početka postavio visoko i počeo plesti mrežu na polovici domaće momčadi koja je očekivano stala u obrambeni blok na način da su kako je trener Zekić i predvidio svih deset njenih igrača bili iza lopte. Prvu su prigodu naši imali u osmoj minuti kada je nakon Kneževićevog ubačaja iz kuta s lijeve strane Barać loptu glavom poslao pokraj vrata.

Na žalost u igri puno toga Osijekovim igračima nije išlo po željama. Borbeni i na trenutke čak i preoštri domaćini uveli su ih u nervozu za koju su ipak ponajviše sami bili krivi. Niti jednu ozbiljnu i napadački osmišljenu akciju nisu uspijevali izvesti. Nisu ni domaćini, ali to je bila njihova briga. Ona Bijelo-plavih je bila da nisu mogli napraviti ništa čime bi naznačili da su su kvalitetniji i moćniji od protivnika.

Za Osijek kao da je igra bila patnja i tlapnja. Tko je to mogao očekivati, tomu se nadati. Zašto je tako bilo i u čemu je bio problem. To je ono što je strateg Bijelo-plavih Zoran Zekić morao riješiti u poluvremenu. A tek što je počeo nastavak Aloy je nespretno za malo savladao svog čuvara mreže. Ničim izazvan i bez opasnosti po svoja vrata pucao je zasigurno u nakani odbijanja lopte izvan kaznenog prostora s desetak metara u donji desni kut.

No, vratar Perianes je bio na pravom mjestu i obranio taj udarac valjda i inače imajući iskustva s svojim braničem. A zaprijetili su i domaćini u 57. Ruiz, a u 60. Bernat. Samo obojica su iz dobrih pozicija pucala pokraj vrata. Reagirao je trener Zekić dvostrukom izmjenom. Bočkaj i Lesjak su zamijenili Baraća i Bobana, ali i dalje nije išlo. U 61. minuti je Ejupi nešto sam pokušao, ali njegov je udarac s četrnaest metara s desne strane okrznuo gredu s gornje strane vrata domaćih.

Ipak, nakon silnih muka je Osijek došao do pogotka. Skrivili su domaćini najstrožu kaznu u 79. minuti, a nakon što je Ejupijev udarac s bijele točke vratar domaćih obranio Mioč je odbijanac pospremio u mrežu. Teško, užasno teško uz slabu i bezidejnu igru, ali Osijek je pobijedio i u uzvratu će imati tu rezultatsku prednost kao kapital kojeg ne bi smio ni u snu prokockati.

Linker
20. travanj 2024 16:47