Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
PLAYOFF EUROPSKE LIGE

GENK NIJE DOPUSTIO IZNENAĐENJE Pogocima na počecima poluvremena uništio snove Lokomotivi

Belgijski Genk je pobijedio Lokomotivu 2:0 kod kuće i ukupnim rezultatom 4:2 ušao u skupine Europske lige. Strijelci su bili Samatta u 2. i Bailey u 50. minuti ogleda
Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 25. kolovoz 2016. 14:07

GENK - LOKOMOTIVA 2:0

GENK Cristal Arena. Gledatelja: 8540

Genk(4-2-3-1): Bizot - Walsh, Dewaest, Colley, Uronen - Heynen, Ndidi - Bailey, Pozuelo, Trossard - Samatta. Trener: Peter Maes.

Lokomotiva(4-2-3-1): Zagorac - Bartolec, Majstorović, Perić, Rožman - Šunjić, Capan - Grezda, Fiolić, Bočkaj - Marić. Trener: Tomislav Ivković.

Strijelci: 1:0 - Samatta(2), Bailey (50)

Sudac: John Beaton(Škotska), Pomoćnici(Potter, Chambers), Četvrti sudac: Walsh.
Žuti kartoni: Rožman(43 - preoštar start)
Crveni kartoni:

Lokomotivini europski snovi završili su u Belgiji, najmlađa momčad u Europi nije uspjela u svojem naumu, nije uspjela napraviti senzaciju u Genku. Dečki s Kajzerice poraženi su sa 2:0, a kad se sve zbroji moramo reći kako si nemaju što zamjeriti, Belgijanci su jednostavno kvalitetnija momčad i to se mora jasno kazati.

Iako se u Zagrebu dalo uočiti kako se protiv njih može i to je istina, no u globalu Genk je stepenica više, a to je pokazao i u jučerašnjoj utakmici.
Tomislav Ivković na kraju se odlučio za postavu sa Šunjićem i Capanom kao tandemom zadnjih vezni, dok je Ćorić ovaj put svoju priliku čekao sa klupe. Ostatak postave bio je isti, no sustav je promijenjen u 4-2-3-1 baš kako smo očekivali.

S druge strane Peter Maes bio je primoran u odnosu na zagrebačku utakmicu promijeniti iskusnog Bufella, naime 35- godišnji Belgijanac zbog ozljede nije mogao nastupiti. Njegovo mjesto zauzeo je Trossard. To je bila jedina promjena.

Nažalost, opet je loše krenulo po Lokomotivu, nisu se praktički ni posložili na terenu, a već su morali loptu vaditi iz mreže. Opasni Bailey je napravio pomutnju po desnoj strani i centrirao za Samattu koji je nevjerojatno mirno primio loptu pored Perića i zakucao ju u gornji lijevi kut, Zagorac se ispružio koliko je dug i širok, no ništa nije mogao u ovom slučaju. Svega tri minute kasnije Lokomotiva je imala priliku vratiti se u utakmicu i relativno rano šokirati Cristal Arenu, no nije bilo mirnoće. Naime, Capan je lucidnom loptom izbacio Fiolića u gol – šansu, kapetan Lokosa isto kao i u Zagrebu zaobišao je vratara, no otišao je malo previše ukoso, spetljao se i tako upropastio sjajnu priliku za izjednačenje.

Nakon toga Lokomotiva se uspjela primiriti, čak je i u narednih 20-ak bila bolji protivnik, par puta i dobro zaprijetila. Posebice vrijedi istaknuti priliku Perića koji je tukao glavom u 34. minuti, no centimetri su ga dijelili od postizanja pogotka.

Ne znamo što su si dečki rekli na poluvremenu, no činili su se odlučni, međutim slično kao i u Zagrebu, Genk je u početkom drugog dijela povisio vodstvo. Bailey, za kojeg Ajax nudi velike novce(navodno 25 milijuna eura) cimnuo je Rožmana i zatim plasiranim udarcem, čudesno pogodio dalji kut, zbilja impresivno. Desetak minuta kasnije Loksa je mogla dobiti priliku vratiti se u utakmicu, no škotski sudac nije se oglasio. Fiolić je srušen u kaznenom prostoru, a John Beaton samo je odmahnuo rukom, u najmanju ruku dvojbena situacija. U posljednjih dvadesetak minuta Lokomotiva se u potpunosti otvorila, ali nije bilo mirnoće u njezinoj igri, previše netočnih dodavanja da bi se opasnije ugrozilo vrata Bizota. Štoviše, mogla je primiti i još poneki pogodak nakon kontri domaćina, no mreže su do kraja mirovale.

Boris Kovacev / Hanza Media
Boris Kovacev / Hanza Media / CROPIX

Za kraj treba naglasiti, bila je ovo lijepa europska avantura, ovi mladi dečki skupili su dosta iskustva koje će im u daljnjoj karijeri sigurno biti od velike pomoći. Tijekom cijelog tjedna govorili smo kako je ovo bila povijesna prilika i jest, ali tko zna, možda će nova stići već naredne godine, uz puno rada i truda ništa nije nemoguće. Ono što je bitno, igrači ovo moraju zaboraviti, prebaciti se u potpunosti u HNL stvarnost, jer imaju dosta toga za nadoknaditi.

-----------------------------------------------------------------------------

90+4' - kraj ogleda u Belgiji, Genk je pobijedio 2:0

90' - Karelis je pucao, ali vrlo dobra reakcija Zagorca

81' - malo je do kraja, Lokomotiva mora krenuti u posljednji juriš

72' - Cekici je ušao umjesto Bočkaja

66' - Ivanušec ulazi umjesto Capana

64' - Marić je pucao, ali pored gola

50' - GOOOL! Genk je povisio na 2:0, strijelac je Bailey

49' - Bočkaj je okušao udarac, ali neprecizno i pored vrata

46' - Ćorić je u igri umjesto Grezde

46' - počela je druga dionica između Genka i Lokomotive

Nije to bilo sadržajno poluvrijeme, ali Genk je ranim pogotkom stekao važnu prednost. Lokomotivi su potrebna najmanje dva gola za prolaz dalje

45' - kraj prvog poluvremena

44' - Pozuelo je šutirao, Zagorac brani

43' - još malo do predaha, nema pravih prilika na bilo kojoj strani u proteklim minutama

34' - Perić je skočio nakon kornera, ali nije pogodio okvir

28' - Bočkaj je pucao, ali Bizot je siguran

22' - nema značajnijih zbivanja u posljednjih 10-ak minuta

12' - Bočkaj je pucao, ali pored vrata

10' - Bailey je pucao, ali Zagorac je obranio

GOOOOL 2. minuta - Loš početak za Zagrepčane! Samatta je već na samom početku načeo Lokomotivu

1. minuta - Utakmica je počela!

Linker
17. travanj 2024 08:40