CROPIX
NAJVEĆI U ZADNJA TRI DESETLJEĆA

RIJEKA JE NA SAN SIRU SPREMNA ODIGRATI MEČ ZA POVIJEST Milan može biti utakmica generacije kao što je to bio Real Madrid prije daleke 33 godine!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. rujan 2017. 20:28

Otprilike sat vremena leta s Krka do Malpense, 30-ak minuta vožnje autobusom do hotela i početak priče kakvu je Rijeka čekala 33 godine. Naravno, igrali su Bijeli u Europi u tom periodu, ostvarili neke povijesne pobjede poput onih sa Stuttgartom ili Feyenoordom, a ako ćemo biti skroz pošteni i one utakmice protiv Slavena Belupa i Cibalije u završnici prošle sezone imale su kudikamo veći ulog zbog utrke za naslovom prvaka. Ipak, baš ni jednom u nešto više od tri desetljeća Rijeka nije imala na drugoj strani velikana kakav je Milan.

Sanjati je dozvoljeno

Jedan od najtrofejnijih klubova svijeta u svojoj riznici ima čak sedam naslova osvajača Lige prvaka, osam puta u svojoj povijesti imao je najboljeg nogometaša svijeta (Rivera, Gullit, tri puta van Basten, Weah, Ševčenko i Kaka) i svako daljnje predstavljanje kluba koji je godinama bio sinonim veličinu u nogometnom svijetu je suvišno.

Ipak, sanjati nije zabranjeno. U povijesnoj sezoni Danko Matrljan, Kekov pomoćnik, često je govorio kako se nada da će i ova generacija Rijeke dočekati neki “svoj Real”. Utakmica protiv Milana to definitivno jest, samim time i prilika svim akterima da se još jednom zlatnim slovima upišu u klupsku povijest.

- Kamo sreće da neki naš igrač postigne pobjedonosni pogodak pa da se više ne spominje samo mene i taj pogodak Realu, da ova generacija bude zapamćena po velikom rezultatu. Za Rijeku sam zabio puno golova, ali taj Realu me obilježio. A reći ću vam još nešto, nekoliko dana nakon Reala zabio sam u remiju u Tuzli, toga gola se nitko ne sjeća... - govorio je Danko Matrljan na aerodromu u Milanu, prenašajući dobro ozračje koje je vladalo u riječkoj ekspediciji.

Atmosfera ozbiljna, ali bez neke tenzije, dok se čelična ptica dizala nad Kvarnerom bilo je prostora i za poneku šalu. Ipak, spomen Milana izaziva strahoviti respekt i uvažavanje, a na Rujevici se proteklih dana puno pažnje posvetilo Rossonerima.

Bit će ovo gušt

Razumljivo i zašto, ovakve se utakmice pamte, a pozitivan rezultat zauvijek ostaje upisan u povijesnim knjigama kluba.

- Sigurno jedna od najvećih utakmica u klupskoj povijesti. Svi smo željeli, radili, na kraju i osvojili prvenstvo da bismo igrali ovakvu utakmicu, da možemo doći na stadion kakav je San Siro, s druge strane imati vrhunskog suparnika. Bit će zanimljivo, svi skupa iščekujemo taj početak i mislim da će stvarno biti gušt igrati protiv Milana - kaže kapetan Bijelih Mate Maleš, pun optimizma da se može ostvariti želja Danka Matrljana, odnosno da današnja Rijeka na travnjaku može napraviti ono što je Matrljanova generacija napravila prije 33 godine.

- Zašto ne bi Milan bio velika utakmica koja će obilježiti ovu generaciju?! Danas je u nogometu sve moguće, svakoga možeš pobijediti i od svakoga možeš izgubiti. Moramo ući u utakmicu maksimalno koncentrirano, a onda ćemo vidjeti kako će završiti - poručio je kapetan Bijelih.

Naravno, nitko se ne zavarava da će Rijeka lako do pobjede, ali… Kako voli reći Ivan Mance, ova je generacija već pokazala da nemoguće može napraviti mogućim, pa zašto ne bi još jednom. Sanjati i maštati nije zabranjeno...

Rijeka se protiv europskih 'teškaša' nije raspadala

Na Delle Alpiju bilo je 2:0, na Santiago Bernabeuu 3:0, pa neće se valjda na Meazzi nastaviti niz s pokerom golova?! U Rijeci svi vjeruju da neće jer su utakmice protiv Juventusa i Real Madrida ipak predstavljale neko prijašnje nogometno vrijeme, uostalom, prošlo je već više od 30 godina, mogu tome posvjedočiti sportski direktor Juričić (igrao u Torinu) te pomoćni trener Matrljan (zabio Realu na Kantridi).

U eri Matjaža Keka Milan je svakako najveći klub kojem mora u gostovanje, no Stuttgart, Lyon i Sevilla, pa čak i Salzburg i Olympiacos i Feyenoord su za Rijeku - europski teškaši. Nije se to vidjelo na travnjaku, Nijemci su izletjeli iz Europske lige kao felga na raspalom Mercedesu, Bikovima su probušeni rogovi, a ni Nizozemci se baš nisu dobro proveli na Kantridi dok su se Pirejci, skupa s Andalužanima i Francuzima - izvukli. Uostalom, kad se to Kekova Rijeka raspala? Jako rijetko. Stoga, za nadati se da neće ni na San Siru, jednoj od najvećih svjetskih nogometnih pozornica.

V. Filipović

Linker
18. travanj 2024 21:58