Sergej Dreschler / Novi list / CROPIX
EUROPSKA LIGA

RIJEKINA OBRANA ODBILA JE SVE NAPADE U ISTANBULU Prskalo je na kraju spasio Kekovu momčad

Nogometaši Rijeke remijem bez golova na gostovanju kod Basaksehira, četvrtoplasirane momčadi posljednjeg turskog prvenstva, započeli su novu europsku sezonu i s aktivnim rezultatom čekaju uzvrat idućeg četvrtka.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 28. srpanj 2016. 16:58

ISTANBUL BASAKSEHIR - RIJEKA 0:0

ISTANBUL BASAKSEHIR (4-2-3-1): Babacan – Ucar, Ayhan, Epureanu, Albayrak – Tekdemir, Emre – Višća, Holmen (od 57. Mossoro), Doka (od 76. Under) – Batdal (od 85. Cikalleshi -).
Trener: Abdullah Avci

RIJEKA (4-2-3-1): Prskalo – Ristovski, Mitrović, Elez, Zuta – Bradarić, Maleš – Vešović (od 86. Handžić -), Gavranović (od 60. Matei), Tomasov 6 (od 78. Mišić -), Bezjak.
Trener: Matjaž Kek

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Riječani će sigurno žaliti što na Rujevicu nisu odnijeli i povoljniji rezultat, iako je Basaksehir većim dijelom utakmice imao prividnu inicijativu i posjed lopte, Bijeli su imali bolje prilike na utakmici.

Volkan Babacan u dva je navrata odbio odlične pokušaje Bezjaka i Tomasova te je najzaslužniji što domaćin na uzvrat dolazi bez primljenog pogotka. Ipak, Riječani na kraju moraju biti zadovoljni ishodom jer je utakmica mogla otići u drugom smjeru da u 26. minuti sudac Edvartsen nije previdio igranje rukom Bezjaka i dosudio jedanaesterac za domaćina.

Matjaž Kek na stadion Fatih Terim poslao je jedanaestorku bez većih iznenađenja, tek je u odnosu na posljednju utakmicu protiv Istre 1961 umjesto Florentina Mateija zaigrao je Marko Vešović. I dobro je to izgledalo u početnim minutama, igrači Rijeke nimalo nisu bili impresionirani bučnom kulisom i u prvih 10-ak minuta u dvije obećavajuće situacije propustili kazniti domaćina. Oba puta situaciju je zakuhao Marin Tomasov, najprije prodorom pa oštrim prizemnim ubacivanjem koje je prošlo paralelno s gol linijom između vratnice i Babacana, pa minutu kasnije udarcem s 15-ak metara nakon što se odlično oslobodio Ayhana. Ipak, nekako s prvom obećavajućom prilikom Basaksehira preko Tekdemira domaćin je počeo rasti u kontroli lopte i agresiji, Bijeli su držali svoje pozicije u obrani i iz osvojenih lopti pokušavali zaprijetiti iz polukontri kakvih do kraja poluvremena nije bilo mnogo.

Brzo nakon početka utakmice moglo se vidjeti da su oba trenera dobro prostudirala suparnika, igralo se čvrsto, poziciono vrlo dobro (Kek se očekivano opredijelio za nešto oprezniju varijantu bez karakterističnog visokog pritiska) i najveća uzbuđenja događala su se nakon prekida. Sa strane domaćina kao najveća prijetnja Prskalu pokazao se Brazilac Doka. Ono što je domaćinu na početku utakmice radio Tomasov, to je sredinom prvog povremena Bijelima počeo raditi Doka koji je stvarao dosta problema Ristovskom i Vešoviću te u 26. minuti i zakuhao spornu situaciju u kojoj je norveški sudac progledao “kroz prste“ Bijelima.

Tko će od hrvatskih klubova ove sezone napraviti najbolji rezultat u Europi?

Dinamo

Rijeka

Hajduk

Lokomotiva

Dokin ubačaj iz slobodnog udarca iskosa s lijeve strane Bezjak je rukom odbio u korner. Domaćini su žestoko prigovarali tražeći jedanaesterac, Edvartsen je ostao nijem, a iz ubačaja iz kuta koji je uslijedio Doka je pogodio vratnicu. Do kraja poluvremena igralo se dosta rastrgano s obje strane, a Rijeka je tek u jednoj situaciji uspjela ugroziti Babacana koji je odlično reagirao na pokušaj Bezjaka i njegov pokušaj glavom na ubačaj Tomasova odbio u korner.

Polukontru koju nije dočekala u prvom poluvremenu Rijeka je imala početkom nastavka, činilo se na trenutak da je prilika propala, ali lopta je došla do Gavranovića koji je podvalio loptu Tomasovu iza domaće obrane, ali domaći vratar pokazao je reprezentativni kalibar i njegov pokušaj odbio u korner. Bilo je nakon toga još nekoliko obećavajućih otvaranja (Vešović), ali nedostajao je bolji zadnji pas da bi se ponovo ugrozio Babacanov gol. Domaćin, s druge strane, unatoč većem posjedu lopte imao je tek nekoliko pokušaja izvan kaznenog prostora (Višća 47', 70') koji nisu ugrozili koncentriranog Prskala.

U trećoj minuti sudačke nadoknade turska momčad je došla do najveće prilike na utakmici, Višća je pronašao Cengiza koji je potpuno sam išao prema vratima Rijeke, a siguran pogodak spasio je riječki vratar Prskalo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

90+3' - Kraj utakmice. Istanbul Basaksehir i Rijeka odigrali su 0:0.

90+3' - Sjajna prilika za domaćine u samoj završnici. Sam je pred golmana izbio Cengiz Ünder, ali Prskalo se sjajno postavio i obranio njegov udarac.

85' - Utakmica je ušla u posljednjih pet minuta. Uskoro ćemo vidjeti ima li neka momčad snage za postizanje pobjedničkog gola koji bi prema svemu sudeći mogao biti pobjednički.

78' - U posljednjih desetak minuta gledatelji u Istanbulu nisu vidjeli ozbiljnijih prilika. Sada iz igre kod Rijeke izlazi Tomasov kojeg je zamijenio Mišić.

68' - Pucao je Višća s ruba kaznenog prostora, ali lopta je otišla pred gola

54' - Rijeka je povela brzu kontru gdje je Gavranović odlično dodao za Tomasova koji puca s ruba šesnaesterca, ali vratar domaćina skreće udarac u korne

49' - Višća je zaprijetio vratima Rijeke, ali nema promjene rezultata.

46' - Započela je igra u drugom poluvremenu.

45+2' - Završeno je prvo poluvrijeme. Na odmor se odlazi sa rezultatom 0:0 iako je Rijeka imala bolje prilike preko Tomasova i Vešovića.

42' - Drugi žuti karton na susretu i opet za goste. Sada je opomenut Vešović koji je faulirao Doku.

38' - Nakon udarca Vešovića situacija na terenu se malo smirila i nismo vidjeli ozbiljnijih prilika u zadnjih desetak minuta.

29' - Sjajna prilika za Rijeku. Pucao je Vešović nakon prekida, ali Babacan brani.

27' - Nova prijetnja Turaka. Opet je pucao Batdal, ali Rijekin vratar nije morao reagirati.

25' - Prvi žuti karton na utakmici. Opomenut je Bradarić zbog prekršaja na Albayraku.

20' - Nakon niza prijetnji Rijeke sada su opasni u napadu bili i domaćini. Pucao je Mehmet Batdal, ali njegov udarac nije bio prijetnja za Prskala.

9' - Novi pokušaj Tomasova koji je jako aktivan na početku susreta, ali njegov udarac nije precizan.

7' - Prvi ozbiljniji pokušaj Rijeke. Pucao je Tomasov, ali brani Volcan Babacan.

1' - Krenula je utakmica u Istanbulu. Riječane čeka vrlo neugodan suparnik.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Linker
19. travanj 2024 06:51