CROPIX
STATISTIKA JE VIŠE NEGO JASNA

RUJEVICA JE NEOSVOJIVA TVRĐAVA Salzburg mora biti impresioniran: U 41 utakmici Rijeka je samo jednom ostvarila rezultat koji bi značio eliminaciju

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 01. kolovoz 2017. 23:19

Kada u srijedu nogometaši Rijeke i Red Bull Salzburga budu istrčali na Rujevicu, bit će točno dvije godine otkako je Rijeka ovdje odigrala prvu službenu utakmicu. Tog 2. kolovoza 2015. godine suparnik Bijelih bila je Lokomotiva, strijelac prvog pogotka bio je Marin Leovac, čija je desnica označila početak riječke neporaženosti na novom stadionu. Promijenila je otada Rujevica ponešto izgled, iza sjevernog gola, u koji su Riječani postigli prvi pogodak, umjesto stijene niknula je nova tribina, semafor je našao mjesto iznad juga, uređeni su još neki detalji uz travnjak, prodefiliralo je ovdje podosta različitih suparnika, ali Bijeli još uvijek ne znaju za poraz.

U kontekstu sutrašnje utakmice protiv Red Bull Salzburga posebno je zanimljivo što je Rijeka u dosadašnjoj 41 utakmici samo jednom završila s ishodom koji bi protiv Bikova značio eliminaciju.

Bilo je to prije godinu dana, kada je Basaksehir sa 2:2 prošao u play-off Europske lige. Od ostalih 40 utakmica Rijeka je 38 puta (34 pobjede i 4 remija bez golova) ostvarila rezultat s kojim bi sutra prošla u play-off Lige prvaka i još dva puta onaj koji bi u srijedu navečer donio produžetke (1:1).

Kada se sve ovo sagleda, nije nikakvo iznenađenje što je gotovo svaka izjava igrača ili stožera Red Bulla govorila o Rujevici kao o velikoj prednosti Riječana u uzvratu.

- Za uzvrat u Rijeci želimo dobar rezultat, situaciju koja će nam omogućiti miran uzvrat. Znamo da Rijeka ima malen, zbijen stadion s fanatičnim navijačima - govorio je još uoči utakmice u Salzburgu trener domaćina Marco Rose pa hrvatski branič Duje Ćaleta-Car dodao da su on i suigrači iz svlačionice Bikova itekako svjesni kakva ih “paklena atmosfera očekuje u Rijeci”.

Je li tajna riječke dominacije na Rujevici u činjenici da su tribine odmah nadomak travnjaka, da je stadion prilično zbijen, pa bučna kulisa ostavlja dojam puno većeg broja gledatelja, ili je stvar u podlozi zahvaljujući kojoj je travnjak u savršenom stanju čak i kod velikih količina padalina?

- Mislim da je Rujevica velika prednost Rijeke, nitko u Hrvatskoj ne igra na takvom travnjaku. To je nekakav spoj umjetne i prirodne trave, jako brz teren, pa nama koji ne treniramo na njemu predstavlja problem - rekao je uoči posljednjeg gostovanja na Rujevici Soudani.

Ipak, zbog načina igre gostiju iz Salzburga taj brz travnjak vjerojatno neće biti toliko izražena prednost kao što je to u nekim HNL-utakmicama, pa će se Riječani uvelike uzdati u poticaj koji bude dolazio s rasprodane Rujevice. Red Bull možda igra utakmice pred većom publikom, ali nikako i u ambijentu kakav vlada na Rujevici. Uvjerili smo se prošle srijede na RB Areni da je domaća publika u velikoj mjeri kazališna, da reagira tek kada je službeni spiker animira, zbog čega je prilično lako zaključiti odakle toliki respekt prema onome što ih u srijedu očekuje.

- Znamo da nas na Rujevici nitko nije pobijedio - poručio je nakon prve utakmice Filip Bradarić pa dodao da momčadi puno znači pritisak koji prema suparnicima u određenim trenucima naprave rujevičke tribine.

I sutra bi protiv Red Bulla mogao biti ključan. Istina, već su tu velike brojke u igri, ali na Rujevici su uvjereni da će se taj riječki niz neporaženosti nastaviti i da će onih prošlogodišnjih 2:2 protiv Basaksehira ostati jedini nepovoljan rezultat na Rujevici.

SVE UTAKMICE RIJEKE NA RUJEVICI


Rijeka - Lokomotiva 3:1
Rijeka - Hajduk 0:0
Rijeka - Osijek 5:0
Rijeka - Inter 0:0
Rijeka - Zagreb 4:1
Rijeka - Dinamo 2:1
Rijeka - Split 2:1
Rijeka - Istra 1961 1:0
Rijeka - Sl. Belupo 1:1
Rijeka - Lokomotiva 2:0
Rijeka - Hajduk 1:0
Rijeka - Osijek 2:1
Rijeka - Sl. Belupo 2:1 (Kup)
Rijeka - Inter 4:0
Rijeka - Zagreb 3:0
Rijeka - Dinamo 0:0
Rijeka - Split 0:0
Rijeka - Istra 1961 2:0
Rijeka - Istra 1961 4:1
Rijeka - Basaksehir 2:2 (EL)
Rijeka - Lokomotiva 1:0
Rijeka - Sl. Belupo 2:0
Rijeka - Dinamo 5:2
Rijeka - Split 2:0
Rijeka - Osijek 3:0
Rijeka - Inter 1:0
Rijeka - Hajduk 2:1
Rijeka - Cibalia 2:0
Rijeka - Istra 1961 1:0
Rijeka - Osijek 3:1 (Kup)
Rijeka - Lokomotiva 2:1
Rijeka - Sl. Belupo 3:2
Rijeka - Dinamo 1:1
Rijeka - Split 2:0
Rijeka - Osijek 2:0
Rijeka - Inter 2:0
Rijeka - Hajduk 2:0
Rijeka - Cibalia 4:0
Rijeka - TNS 2:0 (LP)
Rijeka - Rudeš 4:1
Rijeka - Istra 1961 2:0

Linker
23. travanj 2024 15:07