Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
'NEVIDLJIVI ČOVJEK'

TKO JE PRIJAVIO HAJDUK? EVO ŠTO KAŽU U ORGANIZACIJI FARE 'Nismo mi prijavili ništa s utakmice u Dugopolju, isto kao što nismo prijavili ni Šimunića'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. srpanj 2017. 19:33

Zoran Stevanović je suradnik, jedan od nacionalnih koordinatora FARE-a (Nogomet protiv rasizma u Europi) za Hrvatsku.

- Nismo mi prijavili ništa s utakmice u Dugopolju, nismo upućeni u tu priču kao ni prije, makar su Damir Vrbanović i društvo iz HNS-a to svojevremeno potencirali. Dakle, nogomet nisu samo HNS, klubovi ili UEFA, nogomet ima širi spektar interesa. Niti prije nismo nadgledali, kao niti sada u ovom slučaju. Isto kao što nismo prijavili niti Joea Šimunića - kaže Stevanović.

‘Nevidljiv’ čovjek

Priča da se ni ne može znati tko nadgleda utakmice...

- Mi ne možemo, ali ni ne smijemo znati tko nadgleda utakmice, također ne smijemo ni vidjeti izvještaj. Dakle, da bude jasnije za one koji možda ne poznaju materiju, utakmice bilo kojeg kluba mogu nadgledati predstavnici FARE-e iz bilo koje druge države, mogu biti recimo iz Španjolske... Ili iz regije... Još nešto. Čovjek koji nadgleda utakmicu je - ‘nevidljiv’. Ima tu još osoba koje uopće ne trebaju biti iz FARE-e, tu su delegat, kontrolor, mediji.... Nadalje, predstavnik FARE-a ne treba se ni javiti delegatu. Svoje izvješće može poslati u FARE, može izravno UEFA-i. A može biti angažiran i netko iz medija ili neke druge institucije koja prati sociološki razvoj nogometa, koji je društveni fenomen. Jer ima tu i profesora koji rade na različitim istraživanjima, pa su angažirani kao vanjski suradnici. UEFA također može angažirati, recimo, neku foto-agenciju, zatražiti sve fotografije s utakmice, snimke sigurnosnih kamera, a može se prijavljivati i - anonimno. Dakle, bilo tko može prijaviti UEFA-i neki incident. Onda to UEFA može provjeriti preko društvenih mreža, medijskih izvještaja... Ako se otkrije da je bilo nečega, pošalje se FARE-u na očitovanje. Također, vrlo je bitno, a to se propušta naglasiti. Može i klub prijaviti događaje na tribinama. U konkretnom slučaju, mogao je Levski prijaviti događaje UEFA-i, a onda ona to FARE-u uputi na očitovanje. Teoretski, nitko od promatrača nije niti trebao biti na tribinama stadiona u Dugopolju.

Stevanović kaže i ovo:

- FIFA-i ili UEFA-i sigurno nije u interesu prazniti stadion, niti nekoga izbacivati iz natjecanja. Tako isto i FARE-u - zaključio je Stevanović.

Dakle, na temelju ovoga može se zaključiti da se uopće nikada neće i ne može saznati tko je prijavio neki klub, događaje na tribinama. Delegat, dakle, može u svom izvješću napisati da je sve bilo u redu, ali to uopće ne treba predstavljati ‘obvezno štivo’ za UEFA-u. Kuća europskog nogometa može sasvim drugim kanalima doći do podataka s utakmice...

Što na kaznu Hajduku kaže šef sigurnosti HNS-a Miroslav Marković?

- Analiziramo sve događaje na utakmicama hrvatskih klubova na kvalifikacijama za europska natjecanja. Iskreno, nismo iznenađeni kaznom koju je Hajduk dobio. Dosljednost UEFA-e je poznata kad se radi o kažnjavanju incidenata, odnosno svih takvih oblika ponašanja. Znate i sami da je HNS također dobivao kazne kad se radi o reprezentaciji. Naš Savez je također beskompromisno kažnjavan na takav način. To je sve što mogu kazati o ovom slučaju...

Organizacija FARE (Football Against Racism in Europe) već se nekoliko puta pojavljivala kao čimbenik u hrvatskom nogometu. Između ostaloga, prijavili su Joea Šimunića zbog skandiranja “Za dom spremni” na maksimirskom stadionu. Koja je zadaća FARE-a, organizacije osnovane 1999. u Beču s aktualnim sjedištem u Londonu?

- Postavlja svoje ciljeve u rješavanju socijalne diskriminacije kao i diskriminacije u nogometu. Cilj nam je identificirati problem rasizma i općenito diskriminacije gdje god smo u mogućnosti te potaknuti edukacijske programe kao i podizanje razine svijesti vezano uz ovu problematiku. Naš najvažniji cilj je osigurati da nogomet spaja ljude, a ne da ih dijeli i odvaja - definicija je koju je prije nekoliko godina izrekao Piara Powar, direktor FARE-a.

Linker
21. travanj 2024 13:16