REUTERS
NAVIJAČKI NEREDI

TREBALA JE TO BITI LIJEPA NOGOMETNA VEČER, A ONDA SE SVE PRETVORILO U KAOS U Lyonu ogorčeni: Francuzi traže da se u Istanbulu igra bez gledatelja

Piše: Toni RončevićObjavljeno: 16. travanj 2017. 00:52

Početak prve utakmice četvrtfinla Europske lige između Lyona i Bešiktaša odgođen je za gotovo sat vremena zbog utrčavanja nekoliko tisuća navijača na travnjak stadiona. Francuzi su na kraju slavili sa 2:1, ali je rezultat naravno pao u drugi plan i sada se priča ponajviše o kaosu i mogućim posljedicama u vidu kazni.

Na travnjak su utrčali navijači Lyona, njih nekoliko tisuća, ali izgrede su započele pristalice gostujuće momčadi, koji su petardama i topovskim udarima zasuli igralište i protivničke navijače. Žestoki sukobi dviju navijačkih skupina počeli su već i prije utakmice na ulicama francuskog grada, a čelni ljudi Lyona ogorčeni su nemilim zbivanjima.

Sreća da su mogli pobjeći

Jean Michel Aulas, predsjednik Lyona, spustio se na travnjak kada su počeli neredi. Naravno, osuđuje incident, ali je stao u obranu svojih navijača. Također, kao odgovornu osobu, pitali su ga zašto osiguranje nije bilo kvalitetnije. Primjerice, mogla se postaviti ograda uz teren pa do invazije ne bi došlo.

- Sve ovisi kakve stadione želite. Ako želite stadione privlačne obiteljima, ograde ne dolaze u obzir. Ili ćete napraviti prijateljske stadione ili blokove ograđene velikim žicama i ogradama. Uostalom, da navijači nisu mogli utrčati na teren, ostali bi na tribini zarobljeni napadima gostujućih navijača. Ovako su došli do ‘zraka’ i izbjegli fizičke napade - rekao je Aulas poslije susreta.

Trener Lyona isto nije mogao biti sretan.

- Odvratno je vidjeti ovakve scene, ovo je sve suprotno od onoga kako bi trebalo biti. Mi smo ovdje zbog nogometa i kako bismo pružili zadovoljstvo gledateljima - izjavio je Genesio.

Kao posljedica svega, francuski klub poduzima sve da se uzvrat u Istanbulu (20. travnja) igra bez prisutnosti gledatelja. Ulažu se napori da se igra pred praznim tribinama i na potezu je UEFA, koja će dati konačan sud u nadolazećim danima. Također, Bešiktaš sigurno očekuje rigorozna kazna, vidjet će se koliko će UEFA biti oštra.

Linker
26. travanj 2024 11:34