CROPIX
ZADNJA PRESICA UOČI UTAKMICE

TRENER OSIJEKA NAKON VELIKE PROPUŠTENE PRILIKE 'Ajmo u Europsku ligu! Postajemo ozbiljna momčad i vjerujem da možemo proči Austriju'

Nogometaši Osijeka u četvrtak od 21 sat igraju uzvratnu utakmicu playoffa Europske lige protiv Austrije, ali ovoga puta u Beču. U prvom susretu u Osijeku izgubili su 2:1, iako su imali vodstvo i jedanaesterac. Povijesni uzvrat, koji bi Osijeku mogao donijeti više od dva milijuna eura najavio je u utorak, dan prije putovanja u Beč, trener Zoran Zekić.
Piše: Nikola PatkovićObjavljeno: 22. kolovoz 2017. 18:45

Netko neupućen pomislio bi da se našao na kakvom energetskom skupu, s obzirom na to koliko je energija sa svim svojim varijacijama spomenuta na finalnoj osječkoj presici uoči uzvrata doigravanja za Europsku ligu koji Osijek u četvrtak igra u St. Pöltenu, gdje će ga na zamjenskom stadionu ugostiti bečka Austria.

Sve je počelo kada je klupski glasnogovornik Mario Mihić najavio potpisivanje aneksa sponzorskog ugovora s tvrtkom Proenergy, koja se bavi distribucijom energije, a nastavilo se i kada je mikrofon preuzeo osječki strateg Zoran Zekić, nekoliko puta ponovivši da će za uspjeh u Austriji njegova momčad prvenstveno morati biti bolja energetski u odnosu na prvi susret. No, prije nego što se prihvatio seciranja utakmice, Zekić je u svom stilu duhovito i sa smiješkom poručio nazočnom direktoru kluba Igoru Galiću kako se nada da će "dolaskom novog sponzora i trener nešto osjetiti na svojoj koži", na što je Galić kimnuo glavom.


All Goals & highlights HD Osijek (Cro) 1... by livgol

Bez obzira na sponzora, trener i igrači doista bi mogli puno toga osjetiti na svojoj koži ako u četvrtak nešto iza 23 sata započne osječki party u Svetom Hipolitu, što je hrvatski prijevod Sankt Pöltena, jer im je uprava navodno obećala po 10.000 eura premije za plasman u Europsku ligu (koji klubu donosi sigurnih 2,9 milijuna eura, nap.p.), što je iznos zbog kojeg se vrijedi dodatno energetski potrošiti. Ipak, Zekiću i igračima ta je premija u drugom planu.

Pred svakim od njih je najvažnijih 90, možda i 120 minuta dosadašnje sportske karijere nakon kojih bi mogli definitivno postati osječke nogometne ikone. Sve što su ovoga ljeta učinili na europskoj turneji već je najveće u povijesti osječkog nogometa, ali svi u klubu i oko njega maštaju o tom presudnom koraku, koji, uz dužno poštovanje Austriji i njezinoj prednosti od 2-1, nije nerealan. Zekić je prvu utakmicu još dva puta pogledao i nikako se ne može oteti dojmu da se na uzvrat trebalo putovati u puno boljem raspoloženju.

- To je iza nas, a ispred je utakmica koja nam puno znači i vjerujem da možemo do preokreta i ulaska u Europsku ligu. Konačno, mislim da smo to i zaslužili s obzirom na sve što smo ovoga ljeta učinili te kako radimo i kako se ponašamo. Idemo tamo s velikom vjerom, moramo biti hrabri i koncentrirani, a utakmica se može dobiti na puno načina - rekao je Zekić.

Idealan scenarij bio bi povesti u otvaranju utakmice, premda ni to ne garantira ništa, a što su "bijelo-plavi" zorno, na svoju štetu, osjetili u prvom susretu.

- Daj Bože da u završnici moramo preuzeti potpuni rizik, jer bi to značilo da imamo 1-0. Svašta se može planirati, ali teren će sve pokazati. Austria je u dobroj seriji i ne želim pomisliti na bilo kakvo podcjenjivanje - kazao je Zekić, a mi bismo dodali da za tako nešto nema ni podloge.

Konačno, "viole" su ti koji imaju sve u svojim nogama, što je, pak, Osijekova prednost jer nemaju što izgubiti, iako se Zekić s time ne slaže.

- Želimo tu Europsku ligu da ne čekamo još godinu dana kako bismo stjecali europska iskustva. Polako postajemo ozbiljna momčad, sve više ljudi počinje uživati u našoj igri, pa 'ajmo staviti tu zadnju glazuru u Austriji i ostati u Europi.

Trener vjeruje da će mu igrači biti energetski puno bolji nego u Gradskom vrtu, samim time i agresivniji, bolji u bloku, izlasku... No, moraju biti koncentrirani u obrani, "jer smo doma primili dva jeftina gola". Zato se u momčad vraća Barać, kao i Mudražija, a kartoniranog Lopu zamijenit će Pušić. "To je varijanta A, dok o onoj B sada ne bih", dodao je Zekić.

- U prvom susretu pali smo na psihološkom planu, što je posljedica velike potrošnje protiv PSV-a. Ali... Ozbiljna momčad koja želi konkurirati u Europi ne smije tako psihološki pasti i dobiti golove kakve smo mi dobili - kritičan je bio Zekić, koji je svjestan da za prolazak, osim što ne smiju primiti gol, moraju i zabiti dva.

U prvom susretu puno se toga promašilo, bilo je i nepoštivanja bolje postavljenog suigrača, nesreće...

- Ne bih volio pričati o sreći, jer sve što se dogodi u životu nije slučajno. Nije ni slučajno što smo izgubili od Austrije. Pričao sam s napadačima i objasnio im da moraju biti mirniji pred golom i ponekad pogledati vratara, a ne samo zatvoriti oči i 'bubnuti'. Suradnja? Bio sam napadač i znam da oni nekada zaista ne vidi ništa osim gola. Sa strane to izgleda sebično, ali mislim da tu nema namjere ili da mu nije htio dodati, nego da ga nije vidio. Slažem se da nam se to ne bi trebalo događati, ali dugoročno me raduje što su igrači počeli preuzimati odgovornost, koju će ako dođe do kaznenog udarca opet preuzeti kapetan Barišić, dok potencijalne jedanaesterce nisu posebno vježbali "jer to ionako ne možemo naučiti za jedan dan".

- Zna se manje-više tko to dobro radi. Najbitnije je ipak da na teren izađemo s jasnom idejom. Imamo razrađene varijante, odličnu atmosferu i moramo dati sve od sebe, zbog nas samih i naših vjernih navijača - zaključio je Zekić.

Linker
19. travanj 2024 13:51