Action Images via Reuters
NEMA ŠETNJE PO GRADU

U SPLIT STIŽE GOTOVO 1300 NAVIJAČA EVERTONA Uoči vrućeg gostovanja na Poljudu otkrivamo kako ih splitska policija namjerava 'ukrotiti'

Piše: Tanja Gattin ZebićObjavljeno: 22. kolovoz 2017. 10:53

U Split stiže 1278 navijača Evertona! Klub s Goodison Parka, naime, do ponedjeljka je rasprodao upravo toliko karata, odnosno sve koje mu je poslao Hajduk za uzvratnu utakmicu koja će se u četvrtak igrati na poljudskoj ljepotici, piše Slobodna Dalmacija.

Problematično ponašanje navijača iz Liverpoola, s puno alkohola, narkotika i pirotehnike, bilo je evidentirano na njihovim gostovanjima u Francuskoj i Njemačkoj. No, očekuje se da u Splitu neće previše izazivati. Uostalom, grad je već pun turista iz Engleske.

Ti gostujući navijači navodno nemaju organizirane čartere do Splita, već svi stižu u osobnom aranžmanu. Njihovi igrači će, pak, odsjesti u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani. A u gradu pod Marjanom krenulo se s pripremama organizacije sigurnosti Engleza. Povodom toga u ponedjeljak ujutro sastali su se Andro Krstulović Opara, splitski poteštat, Ivan Kos, predsjednik „bilih“, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske i Sarina Kalebota, pro konzulica Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Splitu.


Hajduk Split fans launch chairs and bottles at...

Dogovor je da policija s gradskom upravom definira mjesto okupljanja engleskih navijača na dan utakmice, već od 8 sati ujutro, gdje će biti sigurni i gdje će im biti ugodno. Tamo će im biti dostupni hrana i piće, znači ugostiteljski objekti, te će moći uživati u kupanju i drugim ljetnim radostima. Sve pod nadzorom velikog broja policajaca koji će reagirati u slučajevima eventualne alkoholiziranosti, paljenja bengalki, napada na Engleze…

To mjesto može biti park na Zvončacu kao 2011. godine kad je Hajduk igrao protiv Stoke Cityja, možda Bene koje su navijače Zenita „ugostile“ godinu dana ranije... Od tamo će ih se organizirano, s Prometovim autobusima, od 18 sati prevoditi do Poljuda.

- Split je otvoren, turistički grad i naši građani, turistički djelatnici, ugostitelji i sve službe imaju iskustva s ovakvim događanjima od Ultre do europskih utakmica koje su, zahvaljujući Hajduku, svake godine dio ponude našeg grada. Velik broj Engleza, možda i rekordan ove godine, boravio je u našem gradu i nije bilo problema. Gostujući navijači su također naši gosti. Svjesni navijačkih tenzija koje se uvijek mogu pojaviti na dan utakmice Hajduk, policija i Grad su u stalnom kontaktu i organizirat ćemo sve da ovaj susret prođe u najboljem redu. Nemojmo dozvoliti da izolirani incidenti i provokacije naruše ugled Splita. Pozivam sve naše građane da iskazu dobrodošlicu gostima iz Liverpoola, a goste da uživaju u Splitu, a da pri tom poštuju zakone i slijede upute organizatora – rekao je gradonačelnik Opara.

Linker
18. travanj 2024 19:10