Reuters / Lee Smith / REUTERS
EUROPSKA LIGA

VIDEO: MOURINHO SLAVIO I U SVOM ČETVRTOM FINALU, UNITEDU TROFEJ I LIGA PRVAKA Ajax nije izdržao, sretan pogodak i majstorija srušili snove klincima

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 24. svibanj 2017. 10:22

AJAX - MANCHESTER UNITED 0-2

Strijelci: 0-1 Pogba (18) , 0-2 Mkhitarijan (48)

AJAX: Onana - Veltman, Sanchez, Matthijs de Ligt, Riedwald (de Jong, 82)- Klaasen, Shoene (de Boek, 70), Ziyech - Traore, Younes - Dolberg (Neres, 62)

MANCHESTER UNITED: Romero - Valencia, Blind, Smalling, Darmian - Herrera - Mkhitarjan (Lindgard, 74), Pogba, Fellaini, Mata (Rooney, 90)- Rashford (Martial, 84)

-----------------------------------------------------------------

U dvoboju dvaju bivših prvaka Europe, Manchester United bio je uspješniji od Ajaxa i Jose Mourinho igrat će sljedeće sezone u najelitnijem europskom natjecanju. Dva svjetska nogometna velikana borili su se u Stockholmu za "utješnu nagradu" i trofej u Europskoj ligi, uspješniji je bio premijerligaš osvojivši svoju prvu titulu u ovom natjecanju u kojem je Ajax trijumfirao sada već davne 1992.

U zadnja tri izdanja "Kupa Uefa" slavila je španjolska Sevilla, koja je s ukupno pet naslova rekorder ovog natjecanja. Kad već nije u eliti u Ligi prvaka, United je nakon četri pobjede i dva poraza u skupini (Feyenoord i Fenerbahče), u nokaut fazi uvjerljivo "preskočio" Saint-Étienne, Rostov, Anderlech i Celtu Vigo da bi mu Pogba i Mkhitaryan u finalu osigurali pobjednički završetak europske sezone.

Nije to bila briljantna predstava Mourinhove momčadi, pobjedu mu je navijestio s(p)retni potez Paula Pogbe koji je pogotkom za 1-0 u 18. minuti donio početni kapital. Akcija u kojoj su sudjelovali Mata i zatim asistent Fellaini, Francuz je zabio zahvaljujući "rikošetu" od noge Kolumbijca Sáncheza te je lopta prevarila Ajaxovog vratara. Onano tom prilikom nije "onanirao" na crti, lopta je jako ružno promijenila pravac i bio je nemoćan. Nakon početnog vodstva, Mourinho nije odustao od svog oprobanog recepta i blagog zatvaranja terena nakon vodstva. U toj konstelaciji snaga Ajax je imao nekoliko poluprilika za pogodak koji im se nije posrećio.

Otvaranje drugog poluvremena bilo je idealno za United, nakon gužve u šesnaestercu u 48. minuti najviši je u skoku bio Smalling, a njegovu je loptu udarcem preko leđa Mkhitaryan pospremio u mrežu.

U 65. minuti Fellaini je u odličnoj prilici, ali glavom s pet metara puca u vratara, a u 83. minuti nakon vrlo dugo vremena ozbiljnije je priprijetio Ajax, no udarac Sancheza iz daljine odlazi preko grede.U 87. minuti Lindgard je išao sam na vrata Nizozemaca, ali mu je u posljednji trenutak Sanchez odnio loptu. Nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje Engleza, kome se pridružio i Zlatan Ibrahimović, koji zbog teške ozljede koljena nije mogao igrati finale u svojoj zemlji.

Bio je to ujedno čak 66. trofej Manchester Uniteda u povijesti kluba.

Linker
20. travanj 2024 02:25