Foto: Emica Elvedji / Cropix
U POTRAZI ZA ALTERNATIVOM

VELIKE MUKE ZA OSIJEKOVOG SUPARNIKA Robbie Williams 'potjerao' ih je iz Beča, gdje će se igrati veliki uzvrat?

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. kolovoz 2017. 15:30

Osijek je na službenim stranicama bečke Austrije predstavljen kao momčad koja je senzacionalno eliminirala nizozemski PSV s dvije pobjede po 1:0.

- Osijek je jaka momčad. Izbacili su vrhunskog suparnika iz Eindhovena, a također su bili bolji i od Luzerna. Tjelesno su vrlo jaki te su kao momčad kompaktni. Međutim, bez obzira na sve to, mi vjerujemo da ih možemo pobijediti. Čeka nas težak, ali ne i nemoguć zadatak - tako glasi prva reakcija trenera Austrije Thorstena Finka.

Bivši je nogometaš Karlsruhera i Bayerna kao trener dosad vodio mladu momčad RB Salzburga, Ingolstadt, Basel, HSV i APOEL, a od 2015. je godine na klupi bečke momčadi.


Petar Bockaj Goal HD - Osijek 1 - 0 PSV

Inače, bečka Austria je prošle sezone bila druga u domaćem prvenstvu, osvojila je 63 boda, tri više od trećeplasiranog Sturma i čak 18 manje od prvaka, momčadi RB Salzburga. U Europsku ligu uključila se u 3. pretkolu, u kojem je sa 0:0 kod kuće i 2:1 u gostima izbacila ciparski sastav AEL iz Limassola.

Momčad je uglavnom sastavljena od austrijskih igrača, no tu su i dvojica Hrvata. Stoper Petar Filipović prije je igrao za Cibaliju i Slaven Belupo, a lijevi bek Marko Pejić bio je u Sesvetama i Hajduku. Obranu je ovog ljeta pojačao iskusni njemački stoper Heiko Westermann, pristigao iz Ajaxa, a najveću opasnost za Malenicu predstavljat će 24-godišnji nigerijski napadač Olarenwaju Kayode, koji je sa 17 pogodaka bio najbolji strijelac austrijske Bundeslige u prošloj sezoni.

Ljubičasti iz Beča imaju bogatu povijest. Čak 24 puta bili su prvaci Austrije, osvojili su i 27 kupova. Međutim, jedini naslov prvaka u posljednjih 20 godina osvojili su 2013. godine, a zadnji trofej kupa podigli su 2009. Najveći uspjeh u Europi bilo im je finale Kupa kupova 1978, u kojem ih je Anderlecht pobijedio 4:0.

Generali Arena, stadion na kojem Austria inače igra svoje domaće utakmice, trenutno je u rekonstrukciji koja bi trebala biti dovršena sljedeće godine te će stajati 42 milijuna eura. Za to vrijeme Ljubičasti koriste bečki stadion Ernst Happel, poznat i kao Prater, ali s Osijekom tamo neće moći igrati u uzvratu 24. kolovoza jer se dva dana kasnije tamo održava koncert Robbieja Williamsa. Stoga se NV-Arena u St. Pöltenu trenutačno razmatra kao moguća alternativa. Taj je stadion izgrađen 2012. i prima 8.000 gledatelja.

Linker
23. travanj 2024 15:00